8 slimme tips om energie te besparen in huis

De energieprijzen rijzen vandaag de dag de pan uit! Bijna niemand ontkomt aan de energieprijsstijging. In heel Europa is er een gascrisis waardoor de prijs van gas in de afgelopen tijd flink is gestegen met maar liefst 60%, dus ook hier in Nederland. Toch kun je een aantal slimme tips opvolgen om het gebruik van energie een beetje te beperken en dus zo de kosten te drukken. Er zijn namelijk heel veel mogelijkheden voor in en rondom je huis waarmee je energie kunt besparen. Dat scheelt je toch al gauw tot honderden euro's. Benieuwd geworden? Lees deze blog dan verder, want we hebben ze voor je uitgezocht.


1. Kies voor LED-verlichting

Een eenvoudige aanpassing die je in huis kunt doen is je lampen vervangen voor LED. Bij LED-verlichting moet je niet meer denken aan de klassieke lamp met een gloeidraad, maar het geeft licht door middel van diodes. LED-lampen gebruiken veel minder energie en zijn dus een stuk beter voor je energierekening. Daarnaast gaat LED ook veel langer mee, waardoor je minder snel een lampje hoeft te vervangen. Er zijn steeds meer (web)winkels die overstappen op de verkoop van LED-verlichting en langzaam stoppen met de verkoop van originele lampen.

Gebruik de volgende kortingscodes om te besparen op je nieuwe LED-verlichting:

LED-lamp


2. Check de energielabels van apparaten

Ben je van plan om een nieuwe wasmachine, koelkast of televisie aan te schaffen? Let dan eens op de energielabels van deze apparaten. Een energielabel voor huishoudelijke apparatuur is zelfs verplicht, dus daar kun je niet omheen. Hierop staat met de klassen A tot en met G aangegeven hoe zuinig het apparaat is. Tegenwoordig heb je ook apparaten die A++ of A+++ zijn. Deze zijn nog zuiniger en gaan bijvoorbeeld ook zuinig om met water, zoals een wasmachine. Ook steeds meer elektronica, zoals televisies hebben een energielabel. Voornamelijk omdat mensen toch steeds bewuster gaan leven. Kies dus voor een energiezuinig apparaat om kosten te besparen!


3. Isoleer je huis

Nu de koude dagen weer in aantocht zijn is het misschien goed om na te denken over het isoleren van je huis. Met een paar kleine aanpassingen kun je al snel energie besparen. Denk aan het dichten van naden en kieren, het isoleren van cv-leidingen in onverwarmde ruimtes of het plakken van folie achter je radiatoren. Materialen hiervoor kun je eenvoudig bij de bouwmarkt bestellen. Wil je een grotere isolatieklus doen, zoals je vloer of dak laten isoleren of dubbel glas laten zetten? Laat je dan goed informeren door professionals. Met isolatie kan je zo tot wel €500,- per jaar besparen. Ontdek alles over isolatie tijdens de Winterklaar Weken van Praxis en pak tot wel 25% korting op klusmaterialen.


4. Slimme elektronica

Tegenwoordig heb je steeds meer mogelijkheden met slimme elektronica om je huis helemaal smart home te maken. Zo kun je jouw verlichting in- en afstellen, zodat je geen energie verspild aan verlichting op momenten dat je het niet nodig hebt. Daarnaast heb je ook slimme stekkers, slimme speakers en zelfs slimme gordijnen die je kunt in- en afstellen. Meestal kun je het gemakkelijk bedienen via een app op je telefoon, zodat je het zelfs kunt instellen als je niet thuis bent. Ideaal voor wanneer je op vakantie bent en het zo toch lijkt alsof er iemand thuis is.

Extra tip: Tijdens de Smart Home Weken van BCC pak je tot €400,- korting op slimme apparatuur voor in huis.


5. Neem een slimme thermostaat

Je huis energiezuinig verwarmen kan met een slimme thermostaat. Hiermee kun je verwarmen zonder te verspillen en kun je flink besparen op je energierekening. Er zijn heel veel verschillende opties die allemaal andere functies hebben, dus kijk goed welke thermostaat bij jouw leefritme past. Zo kun je zelf programma's instellen met dat je overdag minder of geen warmte nodig hebt, maar in de avond wel thuiskomt in een warm huis. Bovendien heb je dankzij een slimme thermostaat goed inzicht in je verbruik.


6. Stap over op zonne-energie

De zon is een energiebron die eigenlijk nooit opraakt. Door zonnepanelen op je huis te installeren kun je zelf energie van de zon gebruiken. Het is schone en duurzame energie om op te wekken. Bovendien kan het zorgen voor een lagere energierekening wanneer je meer aan het stroomnet terugleverd, dan dat je afneemt. Per kWh ontvang je een vergoeding van de leverancier. Ook hiervoor zijn verschillende aanbieders, dus het is goed om deze te vergelijken.

Zonnepanelen leggen


7. Bespaar op water

Hoewel we in Nederland genoeg water om ons heen hebben, is het voor de kosten altijd goed om te besparen op water. Zo kun je met de eerdergenoemde A+++ apparaten zuinig omgaan met water tijdens je (af)wasbeurten. Daarnaast zijn er ook waterbesparende kranen en douchekoppen verkrijgbaar waardoor je tot wel 50% water bespaard. Deze kranen zorgen voor minder doorloop van het water doordat er lucht wordt toegevoegd aan de waterstraal.


8. Vergelijk energieleveranciers

Onze laatste tip is er eentje die je eigenlijk elk jaar opnieuw kunt uitvoeren, namelijk het checken en vergelijken van energieleveranciers. Het is eigenlijk net als met zorgverzekeringen, want het kan elk jaar ergens anders goedkoper zijn. Soms verandert er ook iets in je huishouden waardoor het bij een andere leverancier aantrekkelijker is om af te sluiten. Daarnaast kun je op de verschillende vergelijkingssites niet alleen vergelijken op prijs, maar ook op duurzaamheid. Ontdek binnen en paar minuten de voordeligste tarieven bij verschillende leveranciers en bespaar op je energierekening.