De 9 manieren om veel geld te besparen op het boeken van vliegtickets!

Negen gouden tips om te besparen op vliegtickets

Daar liggen ze dan. De zes verschillende folders die je hebt besteld met informatie over de mooiste vakantieoorden. Ga je op het strand liggen of toch liever skiën? Hoe dan ook, je hebt er zin in. Na een hoop geblader ga je het internet op om de vliegtickets te boeken. Dit is niet zo moeilijk, maar al snel merk je dat het behoorlijk prijzig begint te worden. Zou er geen manier zijn om wat geld op de reis te kunnen besparen? Ontdek hier de negen gouden tips waarmee je goedkoper vliegtickets kunt bemachtigen.


1. Vroeg boeken of juist op het laatste moment

Door heel vroeg je reis te plannen, kun je al snel gebruik maken van mooie kortingen. Je kunt maximaal 12 maanden van tevoren je vliegtickets boeken en door hier gebruik van te maken kun je veel geld besparen. Zeker wanneer je een grote reis maakt, bijvoorbeeld naar Amerika, weet je vaak al ver van tevoren wanneer je vertrekt. Maak gebruik van deze kennis en probeer zo vroeg mogelijk je vliegtickets te bemachtigen.

Het kan natuurlijk ook zijn dat je pas op het allerlaatste moment weet dat je ergens heen wilt gaan vliegen. Hiervoor zijn de welbekende last minute reizen erg populair. Omdat het vliegtuig toch wel gaat, zijn vliegtuigmaatschappijen erbij gebaat om zo veel mogelijk stoelen vol te hebben. Dit betekent dat er op het laatste moment hele goedkope tickets kunnen worden verkocht. Je zit natuurlijk wel met een risico dat er niets meer beschikbaar is. Probeer dus of heel vroeg of op het laatste moment je vlucht te boeken.

Vliegtuig in de lucht


2. Stap over

Een andere goede manier om te besparen op vliegtickets is door over te stappen. Directe vluchten zijn vaak veel duurder dan wanneer je één of meerdere tussenstops maakt. Neem er de tijd voor om te onderzoeken via welke manieren je de bestemming kunt bereiken en je zult veel geld kunnen besparen. Houd er wel rekening mee dat je langer onderweg bent dan wanneer je direct vliegt.


3. Het tijdstip van vliegen en boeken

Zowel het moment waarop je boekt als de datum en tijd waarop je vliegt hebben een invloed op de prijs. De kosten van het vliegen wordt bepaald aan de hand van een ingewikkeld systeem dat met allerlei factoren rekening houdt. Er is daarom geen duidelijke regel voor wanneer de tickets het goedkoopst zijn. Hoewel het dus niet helemaal zeker is, is het wel helder dat doordeweeks boeken goedkopere vliegtickets oplevert dan wanneer je in het weekend of ’s avonds boekt. Je kunt het vergelijken met de winkeltijden in de stad. Wanneer je op de dinsdagochtend de kledingwinkel binnenstapt, is er vrijwel niemand te vinden, in tegenstelling tot de zaterdagmiddag. Het boeken van vliegtickets werkt hetzelfde. Een extra tip is om vlak na middernacht online te gaan. Dan komen namelijk onder andere de geannuleerde stoelen weer vrij.

Hiernaast gelden dezelfde regels voor wanneer je wilt vliegen. De weekend- en ochtendvluchten zijn populairder en dus duurder dan de nachtvluchten. Het kan vaak ook erg helpen om op een feestdag, zoals met kerst, te vliegen. Vermijd de piekuren met zowel het boeken als het vliegen.


4. Blijf jezelf op de hoogte houden

Deze tip gaat over nieuwsbrieven. Vliegtuigmaatschappijen geven vaak regelmatig gratis nieuwsbrieven uit die je via de mail kunt ontvangen. Wanneer je deze goed in de gaten houdt, kun je er meteen bij zijn zodra er mooie acties en aanbiedingen worden gedaan.


5. Vergelijk de maatschappijen

Het vinden van goedkope vliegtickets kan veel tijd in beslag nemen, maar erg lonend zijn. Als je zelf de tijd hebt om hier goed voor te gaan zitten, dan is het verstandig om zo veel mogelijk luchtvaartmaatschappijen met elkaar te vergelijken. Vergelijkingssites kunnen hier erg handig bij zijn, maar het is vaak goedkoper om via de maatschappij zelf te boeken, omdat er dan geen bemiddelingskosten aan vast zitten. Houd er rekening mee dat verschillende landen andere prijzen kunnen hanteren. Zo kun je vaak op de Duitse, Belgische en Amerikaanse websites goedkopere tickets vinden dan op een Nederlandse website. En wanneer de koers van de dollar laag is, kan het helemaal voordeliger uit zijn om via een .com website te boeken.

Vliegtuigmaatschappijen

Je kunt natuurlijk ook, wanneer je geen tijd of zin hebt om het zelf uit te zoeken, een vergelijkingssite het werk voor je laten doen of een reisbureau inschakelen. Hoewel je hierbij wel extra kosten hebt vanwege bijvoorbeeld de administratie, kunnen de reisagenten met hun kennis en ervaring je soms hele mooie deals aanbieden zodat je uiteindelijk alsnog goedkoper uit bent.

Op Acties.nl hebben we voor verschillende maatschappijen en organisaties kortingscodes online staan waarmee je kunt besparen:

Alle geldige codes kun je hier bekijken. 


6. Parkeer de auto ergens anders

Een andere tip om geld te besparen is van toepassing wanneer je met de auto naar het vliegveld rijdt. Parkeren in de garage van het vliegveld kost vaak veel geld en kan worden vermeden door in de buurt te parkeren. Je hebt rond vliegvelden vaak genoeg plekken waar je met minder kosten je auto voor langere tijd mag neerzetten. Bij Schiphol kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van Shiphol Smart Parking om voordelig te parkeren.


7. Sluiproutes

Voor een goedkopere vliegticket kun je een zogenaamde sluiproute proberen vast te stellen. Dit betekent dat je via een andere weg dan de gebruikelijke alsnog je bestemming kunt bereiken. Bijvoorbeeld door via bepaalde steden te vliegen of verschillende goedkope vliegtuigmaatschappijen te gebruiken. Je kunt ook door te vertrekken vanuit een stad die verder van je af is, maar wel een klein vliegveld heeft, goedkoper vertrekken. Met behulp van de trein kun je al gauw via andere routes op je bestemming aankomen. Houd wel rekening met de extra reistijd die dit waarschijnlijk op zal leveren.

Hiernaast bestaan er veel kleine vliegtuigmaatschappijen waarmee je veel goedkoper kunt vliegen dan de grote bekende. Zoek ze op en ontdek of je ook via hen kunt vliegen.


8. Wees flexibel

Enige mate van flexibiliteit is wel belangrijk wanneer je goedkoop wilt vliegen. Zoals in een eerdere tip naar boven kwam, kost het vliegen op de minder populaire data en tijden minder geld. Neem bijvoorbeeld een marge van drie dagen rond de data dat je het liefst zou willen vertrekken en weer terug wilt vliegen. Wees niet bang om ’s nachts te vliegen of op een dinsdagmiddag te vertrekken. Je kunt veel geld besparen door je op deze manier op te stellen.


9. Neem weinig bagage mee

Zorg ervoor dat je weinig bagage meeneemt. Informeer je over de regels die de verschillende luchtvaartmaatschappijen hanteren over handbagage en extra bagage in het ruim. Soms zit een extra bagagestuk bij de prijs van je ticket inbegrepen en soms mag je alleen handbagage meenemen. Je kunt al gauw heel wat geld besparen door er rekening mee te houden dat je koffer mee het vliegtuig in mag of niet te zwaar is. De extra kosten hiervoor zijn vaak niet mals. Op Beslist.nl vind je een handige infographic over de hoeveelheid handbagage die je mee mag nemen.

Neem weinig bagage mee