Goedkoop sporten? Met deze tips zijn er geen excuses meer te bedenken!

Lichaamsbeweging

Het is een algemeen erkend feit dat lichaamsbeweging gezond is. Ons lichaam heeft beweging nodig om het teveel aan voeding te kunnen verwerken, maar vooral om in balans te blijven. Sport zorgt voor vermaak en is ook nog eens heel gezond. Vaak is het probleem dat mensen zich zelf niet zien sporten. Daarvoor zijn heel wat redenen te vinden. Ze voelen zich te oud, ze hebben geen zin om door weer en wind te gaan fietsen of rennen, ze denken geen tijd te hebben of ze zien het vanwege de kosten niet zo zitten. Dat is best wel jammer, want sporten kan heel leuk zijn, zorgt voor een lichaam dat beter kan functioneren en helpt zo dat je je beter voelt.


Sporten

Waarom sporten mensen niet? Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig, want de meesten van ons zouden misschien wel willen, maar komen er op de een of andere manier gewoonweg niet toe. Je komt laat thuis van je werk en hebt na het eten geen fut meer. Je bent te druk met allerlei activiteiten of je ziet het niet zitten om in je eentje te gaan sporten. Het begint dus met motivatie. Want wie geen motivatie heeft, zal niet zo snel voor sport kiezen. Op de tweede plaats voelt het als een verplichting, want dan moet je iedere week trainen en kost het weekenden. Vervolgens komen de kosten aan de orde, want sporten is prijzig. Maar klopt dit wel of zijn het redenen om vooral niet te starten? Durf het gewoonweg eens te proberen. Stel je zelf een limiet, bijvoorbeeld iedere zaterdag maximaal een uur of het mag niet meer kosten dan een tientje per maand. Dankzij die limiet kun je beginnen en zul je zien wat het kost en wat het oplevert.


Kosten

Sporten kan duur worden. Dat geldt voor hen die besluiten om te gaan sporten en vervolgens super de luxe materiaal aanschaffen. Na korte tijd blijkt het echter niet zo leuk als men dacht en dus staat het dure materiaal in de berging of schuur en is de motivatie verdwenen. Het is daarom zaak om te beginnen zonder kosten of met zo min mogelijk kosten. Daarbij kan je het best beginnen met een klein onderzoekje wat je leuk zou vinden.

  • Wil je alleen sporten of liever met anderen?
  • Hoeveel tijd per week mag het kosten?
  • Wat is het maximale bedrag per maand dat je wilt uitgeven?
  • Welke sporten hebben jouw voorkeur?
  • Ken je vrienden die deze sporten al beoefenen?

Deze vijf eenvoudige vragen helpen je om vrij snel te ontdekken waar jouw interesse ligt en hoeveel het gaat kosten. Vraag informatie, kijk op internet en stel vast welke twee avonden per week geschikt zijn. Door informatie in te winnen, wordt ook duidelijk welke sport duur is en welke goedkoop.


Wandelen

Wandelen wordt zwaar onderschat en door velen niet als sport gezien. Toch is het een hele gezonde sport, die lichaam en geest ondersteunt. Wandelen is tevens een goedkope manier van sporten. De enige kosten vormen een paar echte wandelschoenen. Bij de ANWB kunnen leden prima wandelschoenen met korting kopen. Of maak gebruik van een uitverkoop. Goede wandelschoenen kosten ongeveer €80,- per paar. Ze zijn heel belangrijk omdat ze het lichaam ondersteunen en de voeten houvast geven. Word je moe dan let je niet meer zo goed op en dat kan tot ongemakken leiden. Prima schoenen voorkomen dat. Om te kunnen wandelen heb je verder een kleine rugzak nodig, waar drinken, iets te eten, schone sokken, een regencape en verbandmiddelen, waaronder blaarpleisters, in passen. Dus voor minder dan €100,- kun je starten, waarbij geldt dat de wandelschoenen bij goed onderhoud jaren meegaan. Door je schoenen bij Avantisport te kopen profiteer je op dit moment direct van 10% korting.


Fietsen

Een andere goedkope sport is fietsen, aangezien iedereen wel een fiets heeft. Mocht dat niet het geval zijn, koop dan een tweedehands. Dat geldt ook wanneer je gaat sportfietsen of mountainbiken. Vraag een fiets aan een vriend te leen om het te proberen of koop een goedkope tweedehands. Maak korte tochten, zodat je er aan kunt wennen. Mocht het bevallen investeer dan in een fietsbroek om schuren tegen te gaan. In een fietsbroek zit leer dat ervoor zorgt dat er geen pijnlijke plekken ontstaan. Fietsen is een heerlijke sport, die naast een goedkope fiets, eventueel een fietsbroek, fietsschoenen en een regenjasje niets hoeft te kosten.


Hardlopen

Rennen kun je alleen of samen met anderen doen. Samen is vaak beter voor de motivatie, maar kan ook de lol er van af halen. Dat is het geval wanneer je met mensen gaat hardlopen die al een hele tijd bezig zijn. Sluit aan bij een groep die ook net begint of begonnen is, zodat het niveau niet te veel verschilt. Om hard te gaan lopen heb je schoenen en een korte broek nodig. Koop niet meteen dure loopschoenen, maar begin met een paar stevige sportschoenen van rond de €30,-. Bij Zalando krijg je op je hardloopschoenen vaak ook nog korting. Bevalt het niet, dan kun je de schoenen ook gewoon dragen. Bevalt het uitstekend en ga je door, dan kun je na een paar maanden besluiten over te gaan op duurdere schoenen.

Hardlopen


Sportschool

Er wordt nogal wat reclame gemaakt om een abonnement te nemen voor een sportschool. Doe dat vooral niet wanneer je wilt beginnen met sporten. Ga een maandje proefdraaien en betaal desnoods een paar euro meer. Bevalt het dan kun je een contract voor langere tijd nemen. Kijk goed wat aangeboden wordt. Met name wat betreft de duur en het verlengen van het contract. Kies niet meteen voor de goedkoopste sportschool. Hoe ver moet je daarvoor rijden? Leg alles even naast elkaar, want soms lijkt iets duurder, maar blijkt dat bij nader inzien niet zo te zijn.

Sportschool


Gemeente

Dit lijkt een vreemde eend in de bijt, maar is dat zeker niet. Voor mensen met een laag inkomen kan, vooral waar het sport voor de kinderen betreft, soms een vergoeding verkregen worden. Het in iedere gemeente aanwezige Minimabeleid kent vaak een zogenaamde declaratieregeling voor sport. Om met name kinderen de kans te bieden te sporten, vergoedt de gemeente in sommige gevallen de contributie. Sommige gemeenten vergoeden eventueel ook eenmalig de aanschaf van een sporttas en sportschoenen. Voorwaarde is wel dat het sporten bij een vereniging betreft. Het loont om eens op de website van je gemeente te kijken om te zien of je in aanmerking komt.


Thuis sporten

De misschien wel goedkoopste manier is thuis sporten. Door dagelijks een aantal oefeningen te doen kom je al een heel eind. Mocht je meer willen, kijk dan eens naar een tweedehands hometrainer of dito loopband. Die hebben niet zoveel ruimte nodig en zijn tweedehands vaak tegen een redelijke prijs te krijgen. Online kun je een nieuwe hometrainer of loopband met korting bestellen bij Fitnesskoerier. Voordeel van deze aanpak is dat iedereen in huis er gebruik van kan maken. Zo hoef je niet naar buiten als het weer tegen valt en kun je toch een stuk fietsen of hardlopen.


Sportveldje

In veel buurten is een sportveldje te vinden. Maak daar gebruik van door er samen met buren, vrienden en kinderen regelmatig even te dollen. Stel twee teams samen en speel tegen elkaar. Zorg voor een goede sfeer, waarbij winnen minder belangrijk is dan het sporten. Dat zorgt voor kosteloze lichaamsbeweging, verbindt en levert heel wat lol op. Daarnaast helpt het de jeugd om achter de iPhone of laptop uit te komen en even te bewegen.


Dansen

Wat ook zwaar onderschat wordt, is dansen. Wie vaker danst weet hoe zwaar het kan zijn. Echt dansen is serieuze sport. Om te dansen hoef je het huis niet uit. Zet muziek op en vraag jouw partner om te dansen. Nodig de kinderen uit mee te doen. Maak er een geintje van, zodat het geheel een hele leuke manier van bezig zijn wordt. Bevalt het, dan kunnen jullie eventueel voor een danscursus kiezen. Die is over het algemeen relatief goedkoop en vraagt niet om de aanschaf van extra kleding of schoenen. Dansen blijkt vaak veel leuker dan je in eerste instantie gedacht en verwacht zou hebben!


Zumba dansen is bijzonder populair, met name omdat je er in korte tijd veel calorieën mee verbrandt


Actief

Waar je ook voor kiest, begin nooit met de aanschaf van dure spullen. Kijk eerst of het bevalt en zo ja, dan kun je besluiten iets meer te investeren. Maak vooral gebruik van de omgeving, van de natuur en zorg dat het altijd leuk is. Jezelf onmogelijke opdrachten geven of denken dat je profsporter moet worden, zal altijd een slecht uitgangspunt blijken te zijn.