Wat kost een huisdier (+ bespaartips!)?

Wil jij een huisdier nemen? De meeste mensen zijn al verkocht zodra ze een puppy of kitten zien, maar denken niet na over nadelen zoals de kosten die het verzorgen van een huisdier met zich meebrengt. Overweeg jij een hond of kat te nemen? Wij zetten de kosten voor je op een rij, plus geven je een aantal bespaartips voor huisdieren!


De gemiddelde kosten van een huisdier per maand

De gemiddelde kosten verschillen nogal per huisdier. Bij een hond komt nou eenmaal nog hondenbelasting kijken en een kat heeft kattenbakvulling nodig. Ook moet je met diverse scenario’s rekening houden waarbij je huisdier bijvoorbeeld over moet op speciaal (en duurder) voer of de nodige huisartsenbezoeken nodig blijkt te hebben. Hoe leuk of schattig een huisdier er ook uitziet, wees wel realistisch in wat jij je kan veroorloven.

Hond en kat


Eenmalige kosten

Met de aanschafprijs voor je huisdier alleen ben je er nog niet. Een raskat kost tot honderden euro’s meer dan een huiskat. Hetzelfde geldt voor honden met stambomen en ook tussen fokkers kunnen de prijzen onderling ver van elkaar afliggen. Vergeet overigens ook niet bij het asiel te kijken, waar veel lieve dieren op een nieuw huis zitten te wachten (je geen honderden euro’s kwijt bent, maar wel een dier met goede basisverzorging aanschaft).

Over basisverzorging gesproken: met de aanschaf alleen ben je er dus nog niet. Je hebt namelijk natuurlijk ook een basisuitzet nodig voor een hond (riem, etensbakken, speelgoed, mand en bench), een kat (halsbandje, etensbakken, kattenbak, speelgoed, vlooienkam, krabpaal en mand) of knaagdier (kooi, drinkflesje, etensbakje en speeltjes). Daarnaast moet je eenmalige medische kosten ook niet onderschatten voor bijvoorbeeld het chippen en registreren of steriliseren van je hond of kat.

Bespaartip: in onze Dieren categorie vind je winkels en webshops waar je voordelig je uitzet kunt bestellen!

Hond auto


Wat kost een hond?

Dat waren de eenmalige kosten, maar ook op maandelijkse basis zal je iets van je budget moeten vrijmaken voor je hond of kat. Hieronder een overzichtje van de gemiddelde kosten voor een hond! Let op: hier zitten bijvoorbeeld nog niet de kosten bij voor een hondentrimmer, kennel, verzekering of uitlaatservice.

Gemiddelde kosten van een hond

Chippen en registreren €32,-
Mand en bench  €60,-
Riem, etensbakken, speelgoed €50,-
Voer (per maand) €30,-
Cursus     €75,-
Sterilisatie   €320,-
Jaarlijkse controle* €95,-
Hondenbelasting (per jaar) €72,-

Bron: Nibud, 2016


Wat kost een kat?

Over het algemeen liggen de kosten voor een kat een stukje lager. Wel komen er weer andere spulletjes wat betreft de uitzet kijken.

Gemiddelde kosten van een kat

Chippen en registreren  €50,-
Krabpaal en kattenbak €50,-
Speelgoed, bandje, vlooienkam en etensbakjes €30,-
Ontwormen/ontvlooien (per jaar) €50,-
Voer (per maand) €20,- 
Kattenbakvulling €7,50
Jaarlijkse controle*  €95,-

Bron: Gewoon over geld, 2015

Kat


Kortingsacties

Gelukkig kun je met de nodige kortingsacties besparen op frequente en terugkerende kosten zoals voeding, speeltjes of verzorgingsproducten voor je huisdier. Dit zijn de beste acties van dit moment!

  • Zooplus heeft regelmatig goed kortingsacties. Zo krijg je met de kortingscodes op dit moment tot 15% korting op je bestelling
  • Pak 5% korting op je Pets Place bestelling met de kortingscode 
  • Profiteer van €5,- korting op het Miscota assortiment met deze kortingscode
  • Bespaar -5% op je bestelling bij Huisdierplein
  • Ontvang tot 60% korting op producten van Huisdiersuper

*Onder jaarlijkse controle verstaan we de bezoekjes aan de dierenarts voor nieuwe inentingen.


Heb jij nog een goede bespaartip of een aanvulling op de kosten?