10 handige tips om véél geld te besparen op je boodschappen

Besparen op de boodschappen

Wil jij ook meer geld overhouden? Probeer dan eens wat te besparen op je boodschappen. Dit is vaak makkelijker dan je zou denken. En gezond eten en drinken? Dat kan ook prima terwijl je bespaart! Bezuinigen hoeft absoluut niet ten koste te gaan van de kwaliteit van je eten. Wil jij weten hoe? Lees dan snel verder!


Tip 1: Maak een boodschappenlijstje

Mensen zijn gevoelig voor impulsaankopen. Je gaat bijvoorbeeld naar de supermarkt voor brood, maar komt thuis met die chocolaatjes die je zo lekker vindt en een extra fles cola. Om de kans op impulsinkopen te verkleinen, kan je voordat je naar de supermarkt vertrekt een boodschappenlijstje maken. Hier zet je alleen dingen op je die echt nodig hebt. Spreek met jezelf af om alleen artikelen van je lijstje te kopen. Een boodschappenlijstje zorgt er ook meteen voor dat je niks vergeet, zodat je niet opnieuw naar de winkel hoeft. Ook hierdoor bespaar je weer wat geld. Elke keer dat je naar de winkel gaat, kom je namelijk weer in de verleiding om meer te kopen dan je nodig hebt. Albert Heijn biedt een gemakkelijke optie om je boodschappenlijst online te maken.


Tip 2: Houd de aanbiedingen in de gaten

Bekijk iedere week de aanbiedingen van de supermarkten bij jou in de buurt. Zitten er producten bij die jij vaak gebruikt? Sla dan wat extra in. Ook producten die lang houdbaar zijn kan je gemakkelijk inslaan tijdens acties. Let hierbij wel op dat je niet meer inkoopt dan je op kunt maken, anders is het alsnog zonde van je geld. Hebben meerdere supermarkten in dezelfde week aantrekkelijke aanbiedingen? Dan kan je ervoor kiezen om naar verschillende supermarkten te gaan. Houd hierbij wel rekening met je reiskosten, als je vijf kilometer moet rijden voor €2,- korting schiet je er natuurlijk niet veel mee op. Op Acties.nl houden we van verschillende supermarkten de actuele aanbiedingen, zoals van onder meer Albert Heijn. Met de aanbiedingen kun je bijvoorbeeld profiteren van korting op geselecteerde artikelen en je boodschappen gratis laten thuisbezorgen.


Tip 3: Houd de prijzen bij

Bekijk de prijzen in de winkels en vergelijk deze. Ga niet zomaar af op het imago van een winkel. Sommige winkels staan bekend als goedkoop, terwijl je er voor sommige producten toch meer betaalt dan nodig is. En andersom ook, soms staat een supermarkt bekent als duur, terwijl je er juist veel koopjes kunt vinden. Vind je het moeilijk om te onthouden wat in welke supermarkt het goedkoopst is? Maak dan een prijzenboekje voor jezelf.


Tip 4: Probeer huismerken

Je kunt ontzettend veel besparen door minder A-merken te kopen. Sommigen mensen zijn verknocht aan hun vertrouwde A-merken en zijn huiverig om voor huismerken te kiezen. Dit is zonde want de kwaliteit van huismerken is in veel gevallen net zo goed. Probeer het gewoon eens uit en bepaal zelf welke A-merken je voortaan niet meer nodig hebt. De huismerken en andere goedkope merken vind je vaak onderaan in de schappen.


Tip 5: Kijk naar de kilo- en literprijzen

Verpakkingen verschillen vaak in formaat waardoor het lastig is de prijzen met elkaar te vergelijken. Kijk daarom naar de kilo- en literprijzen. Je hoeft hiervoor niet zelf te gaan rekenen, de kilo- en literprijzen kan je namelijk gewoon vinden in de supermarkt. Ze staan in het klein aangegeven op de prijskaartjes op de schappen. Grote verpakkingen zijn vaak het goedkoopst. Let er hierbij wel weer op dat je het product op kunt maken voor het oud wordt.


Tip 6: Sla gewoon een keertje over

Probeer eens een week geen boodschappen te doen. Vaak heb je thuis meer staan dan je zelf denkt en kan je met de producten die ja al hebt staan prima maaltijden maken. Als je gewoon een keer geen boodschappen doet, word je vanzelf creatief. Het mes snijdt aan twee kanten: je bespaart geld door geen boodschappen te doen en je voorkomt dat producten die je eerder hebt gekocht over de datum gaan.


Tip 7: De houdbaarheidsdata

Heb jij een goed gevulde voorraadkast? Neem dan af en toe de tijd om je kast te sorteren en de uiterste houdbaarheidsdata van de producten te checken. Zet de producten die bijna over de datum zijn vooraan en maak deze eerst op. Zo voorkom je dat je eten moet weggooien. Kom je in je voorraadkast of koelkast iets tegen dat net over de datum is? Gooi het dan niet meteen weg. Soms zijn producten ook na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum nog gewoon goed. Ruik aan het product en controleer of het is verkleurd.


Tip 8: Ga naar de markt

Op de markt kan je vaak mooie verse producten vinden voor lage prijzen. Vooral groente en fruit kan je hier goedkoop inslaan. Aan het eind van de dag wordt er vaak ook nog eens extra korting gegeven. Kom je hele voordelige prijzen tegen? Koop dan extra veel in. De meeste groentes en fruitsoorten zijn namelijk prima in te vriezen.


Tip 9: Eet voordat je boodschappen gaat doen

Het klinkt misschien raar, maar je hongergevoel heeft een grote invloed op wat je koopt. Loop je met een lege maag door de supermarkt? Dan ben je geneigd extra veel te kopen, omdat je overal zin in hebt. Je koopt dan vaak vooral extra vette en zoete producten, die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.


Tip 10: Ga zelf aan de slag

Koop jij vaak voorgesneden groentes, fruit en vlees? Of gebruik je vaak kant en klare maaltijd- en kruidenmixen? Zonde van je geld! Je kan veel besparen door meer zelf te doen. Boontjes of kip snijden is zo gedaan en ook maaltijd- en kruidenmixen kan je prima zelf maken. Kijk naar de ingrediënten op de verpakking of gebruik hiervoor recepten van internet. Kruiden los kopen is namelijk een stuk voordeliger, vooral als je grote verpakkingen bij de toko haalt. Ook op bakmixen kan je flink besparen door gewoon zelf wat bloem met andere ingrediënten te mengen. Het is vaak makkelijker dan je denkt!