5 tips om ervoor te zorgen dat je baby niet uit je bankrekening groeit

Zo groeit je baby je bankrekening niet uit

De roze wolk waar je ooit op zat is per direct verdwenen wanneer je de pinpas door het apparaat bij de drogist haalt. Even wat babyvoeding, luiers en een nieuwe fopspeen halen voor je kleine jongen die net 2 maanden oud is valt vies tegen. Baby's zijn leuk, lief, schattig en maken het gezin compleet. Helaas brengen baby's naast een heleboel liefde en geluk ook een behoorlijk prijskaartje met zich mee. Kinderen groeien snel, eten veel en worden niet zindelijk geboren, wat ervoor zorgt dat je toch wel in het bezit moet zijn van een klein fortuin om een baby op te laten groeien. Of toch niet? Het handboek voor verse mama's en papa's heeft dit hoofdstuk waarschijnlijk overgeslagen, daarom hebben wij speciaal voor jou de volgende bespaartips voor babyspulletjes op een rij gezet.


1. Kleding

Babykleding

Baby's groeien snel, heel snel. Dat ene leuke truitje dat je een maand geleden voor je kindje hebt aangeschaft past al niet meer en voor de eerste familiefoto's moet hij toch wel iets fatsoenlijks aan hebben. Kinderkleding is duur en je kleine dreumes groeit er binnen een mum van tijd weer uit, wat zonde is want vaak is de kleding nog niet versleten maar past deze gewoon niet meer.

Wie een beetje een netwerk van mama's heeft, bijvoorbeeld opgebouwd tijdens zwangerschapsgym of je eigen vriendinnengroep waarin langzaam iedereen aan het moederschap begint, kan van dat probleem een gezellige middag maken. Nodig al je vriendinnen die een jaar of twee geleden kinderen hebben gekregen tot vriendinnen die op het punt van bevallen staan uit, en houd gezellig een kledingmarkt. Wat de een niet meer past kan de ander wellicht nog aan. Kleding kan onderling geruild worden of voor een klein bedrag worden overgenomen. En natuurlijk heb je altijd die ene vriendin die gek is op bakken en iedereen deze middag van iets lekkers voorziet. Een goed moment om met elkaar gezellig thee te drinken, recente babyverhalen te delen en goedkoop je kindje van kleding voorzien.

Ook kan het lonen om babykleding te bewaren wanneer er nog een kindje op de planning staat. Wie wat bewaard, heeft wat, en dat kan je bankrekening behoorlijk opvrolijken! Zijn je kinderkleertjes nog in goede staat en is ook je laatste dreumes eruit gegroeid, dan kun je de kleertjes altijd nog via internet verkopen. Alle kleine beetjes helpen. Ook zelf tweedehands babykleding aanschaffen kan de kosten behoorlijk drukken. Zelf kleding maken, of je moeder of schoonmoeder laten breien kan ook een goedkope manier zijn om aan kinderkleding te komen. Er zijn op internet genoeg patronen te vinden voor een ieder die een beetje handig is met naald en draad.


2. Luiers

Dat kinderen niet zindelijk geboren worden is niet erg, maar kan wel erg duur zijn. Luiers moeten van goede kwaliteit zijn en niet doorlekken. Een goeie luier is dus erg belangrijk, maar hoe beter de luier, hoe duurder. Of toch niet? Wie een beetje de reclamefolders van supermarkten en drogisterijen in de gaten houdt kan al snel besparen op luiers. Ook kan het online kopen van luiers behoorlijk in de kosten schelen, zeker wanneer je een groot aantal in één keer bestelt. Bol.com geeft bijvoorbeeld vaak korting op luiers. Soms profiteer je er van een 1 + 1 gratis actie. Pluis even uit waar welke aanbiedingen zijn en je houd al snel een behoorlijk bedrag over.

Als je kind snel zindelijk is betekent dat ook dat je snel van die dure luiers af bent. Verwacht geen wonderen van je baby, tussen de 1 en 2 jaar wordt een kind gemiddeld pas zindelijk en het wordt pas zindelijk als het daar klaar voor is. Stress door hoge verwachtingen helpt hierbij dan ook niet. Wel kun je als je kindje 1 jaar is het na het slapen gaan op het potje zetten. Lukt het je kindje om zijn of haar behoefte op het potje te doen? Complimenteer het dan. Ook als het niet lukt is er geen man over boord en is je dreumes zindelijk wanneer hij of zij daar klaar voor is, maar dit aanmoedigen kan er wellicht voor zorgen dat je snel uit die dure luiers bent!


3. Speelgoed

Spelen is voor de ontwikkeling van kinderen erg belangrijk en natuurlijk vinden ze het ook leuk. Om te voorkomen dat je je nek breekt over de kostbare berg speelgoed die je kindje in zijn of haar eerste jaren verzameld heeft met verjaardagen, Sinterklaas en Kerstmis is het handig om met familie en kennissen te bespreken wat je al in huis hebt en wat er eventueel nog ontbreekt. Op die manier voorkom je een te grote hoeveelheid van een bepaald soort speelgoed en krijgt je kindje de kans om zich door middel van verschillend speelgoed op verschillende vlakken te ontwikkelen. Speelgoed gekocht waar je dreumes niet naar omkijkt? Via internet of een advertentie bij de supermarkt kun je er een leuk bedrag voor krijgen en dit opsparen voor de volgende verjaardag of voor 5 december.

Geef voor verjaardagen ook aan wat je kindje wel en niet nodig heeft zodat je de kosten die je anders zelf voor deze spullen moet maken makkelijk kan opsparen. Zelf tweedehands speelgoed aanschaffen kan natuurlijk ook. Je baby zal het verschil tussen nieuw en gebruikt speelgoed echt niet maken en jij bespaart weer mooi wat.

Voor voorlees en prentenboekjes voor het slapen gaan kan het schelen om lid te worden van de bibliotheek, zodat je niet zelf een boekenkast vol kinderrijmpjes hoeft aan te schaffen. Ook kan het zijn dat er een spelotheek bij jou in de buurt zit, een soort bibliotheek maar dan voor de uitleen van speelgoed. Simpele houten puzzels of duploblokken kunnen hier geleend worden voor lage jaarlijkse kosten voor het lidmaatschap. En wanneer je dreumes ouder wordt kan hij of zij zelf iedere drie weken iets uitzoeken om mee te spelen.

Wil je nieuw speelgoed kopen, maar daarvoor niet de volle mep betalen? Dan kunnen we je misschien blij maken met deze acties van Prenatal, Bart Smit, Intertoys en Toys R Us.

Speelgoed


4. Voeding

Babyvoeding is al vaak onder de aandacht gekomen in de media. Niet alleen omdat een potje gepureerde groente erg duur kan worden maar ook omdat het vrij smaakloos is, waardoor baby's de kans niet krijgen om hun smaakpalet goed te ontwikkelen. Het kan in de kosten schelen om 50 gram extra groente voor je eigen avondeten te halen en dit zelf in de blender te stoppen, zodat je baby gezond mee eet met iets wat je jezelf ook zou voorschotelen. Zeker wanneer je je groente en fruit op de markt haalt kan dit enorm in kosten schelen in vergelijking met de potjes babyvoeding uit de supermarkt. Natuurlijk is de meest natuurlijke en goedkope oplossing nog altijd het geven van borstvoeding.


5. Netwerk

Je zwangerschap heb je waarschijnlijk groots gevierd en in jouw omgeving weet dan ook iedereen dat jij een kindje verwacht. Maak hier gebruik van! Vraag rond bij mensen uit je omgeving of zij toevallig nog wat spulletjes over hebben; een ledikantje, een niet gebruikte knuffel, voorleesboekjes, een potje of babybadje, een box, een kinderwagen, bedenkt het maar. Vaak zijn mensen, zeker wanneer je stralend zwanger bent of net bent bevallen, erg bereid om te helpen. Ook kan het vieren van je zwangerschap met vriendinnen al een hoop cadeautjes opleveren die je nodig hebt om je baby te verzorgen. Een stijlvolle luiertas is natuurlijk een prima cadeau voor jou en handig voor je kindje! Maak een checklist van alle spullen die je nodig hebt zodat je het overzicht behoud en je niet te weinig, maar ook zeker niet te veel spullen binnensleept. Je hebt dan ook gelijk een handig boodschappenlijstje voor de spullen die je zelf nog moet aanschaffen.

Ten slotte zijn er een hoop fabrikanten die hun spullen aan jou willen slijten. Met deze reden zijn er veel gratis proefpaketten te krijgen. O.a. bij Prenatal en Baby-Dump krijg je zo'n gratis proefpakket. Schrijf je in voor verschillende nieuwsbrieven en speur het internet een beetje af naar deze gratis spulletjes. Ook zorgverzekeraars geven vaak een kraampakket wanneer je zwanger bent. Wacht deze af voordat je zelf spullen aanschaft, zodat je spullen niet dubbel hebt. Toch spulletjes dubbel? Via internet kun je deze gemakkelijk verkopen!

Vergeet niet dat het belangrijkste dat je je kind mee kunt geven aandacht en liefde is, en dat kan ook met een beetje minder speelgoed of mooie kleding!