8 manieren om je woning stijlvol in te richten met een beperkt budget

Bespaar op de inrichting van je woning

Is er iets kapot? Ga je verhuizen? Of ben je gewoon uitgekeken op je oude interieur? Dan is het het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe meubels. Maar waar te beginnen? De keuze is overweldigend. Van strak tot klassiek en van uitbundig tot rustgevend. En als je dan eindelijk een keuze hebt gemaakt uit al die verschillende kleuren en stijlen, dan heb je natuurlijk ook nog te maken met het budget dat je te besteden hebt. Veel mensen denken dat een nieuw interieur erg duur moet zijn, maar dat dat niet zo hoeft te zijn bewijzen we hieronder met een aantal tips over hoe te besparen op de inrichting van je woning.


Houd je ogen open

Iedereen weet het: als je iets zoekt, dan vind je het niet. En als je het dan na lang zoeken wel vindt, dan betaal je de hoofdprijs. Het is dus beter om je ogen en oren goed open te houden en tijdens een wat langere periode je inrichting bij elkaar te sparen. Op deze manier loop je vanzelf tegen dingen aan en wie weet kom je tot leuke en interessante combinaties die je van tevoren in een showroom nooit had kunnen bedenken!


Stroop je mouwen op

Iedereen heeft wel een oud kastje staan, waar je niet van weet wat je er mee moet. Of misschien kom je tijdens het wandelen met de hond wel een leuke stoel tegen die iemand daar bij het vuilnis heeft gezet. Durf door de afbladerende verf heen te kijken en maak van dit hopeloze geval het pronkstuk van je huis. Het enige wat je nodig hebt is wat simpel gereedschap, schuurpapier, verf en wat doorzettingsvermogen. Leef je er lekker op uit en probeer dingen, want slechter gaat het zeker niet worden toch?


Spieken

Natuurlijk zijn er veel websites die je in de goede richting helpen (verschillende borden op Pinterst bijvoorbeeld) en zijn er magazines die je creativiteit stimuleren, maar de beste ideeën doe je in het dagelijks leven op. Daarom is het niet erg om tijdens een wandeling ergens naar binnen te spieken (overdrijf het natuurlijk niet!). Zie je iets leuks? Vraag dan aan de eigenaar hoe ze aan de spullen komen. Grote kans dat ze er vol trots over vertellen.

Glijbaan in woning
Je kunt je woning zo gek maken als je zelf wilt


Kleine veranderingen, een groot verschil

Als je het hebt over een nieuwe inrichting, dan denken veel mensen gelijk aan bankstellen, kasten en tafels. Maar juist de kleine dingen maken je interieur af. Als je accessoires verandert, dan verander je daarmee de hele uitstraling van je inrichting. Op deze manier kan je met kleine goedkope aanpassingen, denk bijvoorbeeld aan andere lampenkappen of een kleedje, je interieur veranderen. Heb je even helemaal niks te besteden maar ben je toch erg aan verandering toe. Dan zit er niets anders op dan een kwast in de hand te nemen. Een muur of kast een andere kleur geven doet wonderen!


Ga voor tweedehands!

Vroeger was tweedehands vies. Nu is het hip. Het nadeel is dat tweedehands spullen door hun populariteit niet meer zo goedkoop zijn als ze waren, maar ze zijn zeker nog steeds veel goedkoper dan spullen nieuw uit de showroom. Stap eens een kringloopwinkel binnen en verbaas je over wat mensen allemaal weg doen. Durf eens een oud kastje te combineren met je strakke muren. Staat de kleur je niet aan? Een potje verf doet wonderen!

Handig: Een compleet overzicht van kringloopwinkels vind je hier.


Durf af te dingen

Het is altijd een moeilijk punt, maar afdingen is echt niet alleen op vakantie op de markt toegestaan. Veel winkels houden hier zelfs rekening mee in de prijsbepaling. Durf je het zelf niet aan? Neem dan een vriend of vriendin mee die dit wel leuk vindt om te doen. Kan er toch niets van de prijs af? Dan is het vast mogelijk om te praten over gratis bezorging, extra garantie of korting op een volgende aankoop. Hoe dan ook, je zal versteld staan van de besparing die 5 minuten kletsen met de verkoper je op kan leveren. Bij de Consumentenbond vind je 13 tips om af te dingen op (grote) uitgaven.


Ruilen

Komt er een vriendin bij je eten die voor de tiende keer tegen je zegt: die lamp is zo mooi, ik wil hem ook! Zeg dan: prima! Maar dan wil ik dat leuke bureautje van je! Voor je het weet heb je niet alleen een gezellig etentje, maar ook een leuke aanvulling op je inrichting gescoord. Nog een voordeel? Jij mag weer lekker op zoek naar een mooie lamp!


Snuffelen op internet

Een groot deel van ons leven speelt zich online af. Dus waarom het zoeken naar een nieuw interieur niet? Heb je iets moois gevonden, maak dan gebruik van een vergelijkingssite. Zo vind je de spullen die jij wil, voor de laagste prijs. Let ook goed op kortingsacties (o.a. in onze categorie Huis & Tuin), gratis bezorging of andere deals die de sites aanbieden. Natuurlijk zijn er ook voldoende tweedehands spullen online te vinden. Denk aan sites als Marktplaats en Speurders. Hier vind je ook artikelen die nog helemaal nieuw zijn, maar bijvoorbeeld in de verkeerde maat of kleur zijn gekocht. Deze nieuwe spullen kan je dan vaak overnemen tegen een fractie van de nieuwprijs!

Internetshoppen