Duurzame Dinsdag: dit is hoe jij je energiekosten verlaagt

Ieder jaar op de eerste dinsdag van september staan we stil bij duurzaamheid. Deze dag, die beter bekendstaat als Duurzame Dinsdag, is in het leven geroepen om ideeën en initiatieven rondom duurzaamheid een podium te geven in de politiek. Deze dag is ook een mooi moment om stil te staan bij wat wij zelf allemaal kunnen doen om te verduurzamen. Dit is niet alleen nodig voor het milieu, ook je portemonnee zal het flink nodig hebben. De energiekosten stijgen tegenwoordig onrustbarend en het is dan ook de hoogste tijd om hier iets aan te doen. Wij helpen je graag door de beste bespaartips met jou te delen, zodat jij snel je kosten kunt verlagen.


Minder stookkosten met een slimme thermostaat

Heb jij al een slimme thermostaat in huis? Zo niet, dan is dit zeker iets om te overwegen. Deze thermostaat kun je namelijk met je telefoon bedienen, stemt de verwarming af met jouw behoeften en je kunt zelfs een handig tijdschema aanmaken. Zo kom je niet alleen altijd in een warm huis binnen, je bespaart ook nog eens flink met een slimme thermostaat. In de app krijg je inzicht in je stookkosten en kun je zien hoe je deze kunt verlagen. Bij Tink ontvang je nu tot 30% korting op starterspakketten, wat al gauw honderden euro's kan schelen. Mocht je ook vloerverwarming in huis hebben, dan kun je hier ook op besparen met een slimme vloerverwarmingsthermostaat.

slimme radiator


Goedkoop je huis isoleren

Het isoleren van je hele woning kan vaak flink wat geld kosten. Gelukkig zijn er ook goedkope oplossingen te vinden om zo min mogelijk last te hebben van de koude buitenlucht. Kies bijvoorbeeld voor isolerende gordijnen van Leen Bakker. Deze zijn gemaakt van een zwaardere stof, waardoor de frisse buitenlucht achter de gordijnen blijft. Een andere oplossing is het plaatsen van tochtstrips. Deze strips kun je bevestigen op plekken waar de tocht makkelijk doorheen komt. Bij Toolstation scoor je deze strips al voor minder dan €10,- in de webshop! Ook kun je kiezen voor een optie waarbij je geen strips op hoeft te plakken. De tochtstoppers van bol.com zijn ideaal voor de koudere dagen en je kunt deze verplaatsen wanneer dit nodig is.


Energiebesparende verlichting

Een simpele manier om je energiekosten te beperken is door je oude gloeilampen te vervangen door LED-verlichting, spaarlampen of TL-buizen. De productie van gloeilampen is al sinds 2013 stopgezet door de Europese Unie, maar het kan zo zijn dat jij nog gebruikmaakt van deze lichtbronnen. Daarnaast zijn LED-lampen in de afgelopen jaren steeds zuiniger geworden. Denk bijvoorbeeld aan dimbare verlichting van Philips, die je op ieder moment kunt bedienen via je smartphone. Ook bij INTOLED ben je aan het juiste adres om zuinige verlichting te scoren. In de webshop kun je zelfs complete sets kopen om je hele woning te voorzien van nieuwe verlichting. Zoek je losse lichtbronnen met hoge korting? Dan zit je goed bij Lampen24, waar je ook nog eens het beste energielabel kunt selecteren. Zo weet je zeker dat je de meest zuinige verlichting in huis haalt.

duurzame verlichting


Voorkom waterverspilling

Regelmatig douchen maakt je niet alleen ontspannen, het is ook belangrijk voor je lichaamshygiëne. Toch zijn lange en warme douches schadelijk voor het milieu. Dit komt door het overmatige waterverbruik en het gasverbruik. Om je douchebeurten toch een stuk duurzamer te maken zijn er tegenwoordig allerlei hulpmiddelen te koop. Zo zijn er speciale waterkranen die zuinig omgaan met het water door extra toegevoegde lucht. Hierdoor komt er minder water uit de kraan, zonder dat dit ten nadele is van de krachtige waterstraal. Bij Douche Concurrent heb je volop keuze uit deze waterbesparende kranen en met deze unieke kortingscode pak je maar liefst 5% korting op je order.

Naast dat je speciale kranen kunt aanschaffen om waterverspilling tegen te gaan, kun je ook bezuinigen met een bedieningsplaat voor het toilet. Zo heb je de keuze uit een grote of kleine spoelbeurt. Dankzij deze twee opties hoef je dus niet altijd evenveel water te verbruiken voor jouw toiletbezoek. Deze spoelknoppen kun je heel voordelig bij Hudson Reed bestellen. En het mooie is: met deze Hudson Reed kortingscode krijg je 10% korting op alles.


Controleer je energielabels

Voor de meeste apparaten geldt dat deze moeten beschikken over een energielabel. Zo krijgt de consument inzicht in het verbruik van bijvoorbeeld een koelkast, wasmachine of televisie. Dit label loopt van klasse A+++ tot klasse G. Ben jij van plan om binnenkort een nieuw apparaat te bestellen? Check dan direct het energielabel van deze potentiële aankoop, zodat je voor geen enkele verrassing komt te staan. Een duurzamere optie kan iets prijziger zijn, maar dit verdien je zeker weten terug in de loop der jaren. Vooral als het apparaat een lange levensduur heeft. Bij BCC kun je de gewenste energieklasse selecteren in de webshop, waarna je een overzicht krijgt van alle energiezuinige mogelijkheden. Daarnaast scoor je bij BCC tot wel 50% korting op elektronica via de aanbiedingen. Op deze manier koop je toch voordelig een duurzaam product.