Onderzoek Werk & Financiën

Meer dan helft Nederlanders steelt van baas

Een derde gefrustreerd over eigen loon vanwege privé-uitgaven werkgever

55 procent van de werkende Nederlanders heeft weleens iets van werk meegenomen voor privégebruik. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl, onder 1.083 werkende Nederlanders. Opvallend genoeg zijn vijftigers het meest geneigd iets van te werkplek te ontvreemden (zes op tien). Ook zegt 35 procent van de ondervraagden gefrustreerd te zijn over de hoogte van hun loon, wanneer ze kijken naar de privé-uitgaven en vakanties van de werkgever.

Opvallende onderzoeksresultaten

Heb jij weleens stiekem pennen, blocnotes of printerpapier van werk mee naar huis genomen? Dan ben je niet de enige! Uit het onderzoek blijkt namelijk dat meer dan de helft van de werkende Nederlanders weleens spullen van werk meeneemt voor privégebruik. Opvallend is dat mannen vaker geneigd zijn te stelen van de baas dan vrouwen. De precieze verdeling tussen mannen en vrouwen over de verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast. 

 

Vraag jij jezelf ook weleens af waarom jouw baas zo’n mooie auto rijdt, terwijl het meeste geld binnen de organisatie voornamelijk door de mensen op de werkvloer wordt verdiend? 35 procent van de werkende Nederlanders zegt dat zij zich weleens ondergewaardeerd voelen door de vele vakanties en hoge privé-uitgaven van hun baas. De precieze verdeling tussen mannen en vrouwen over de verschillende leeftijds-categorieën zie je hiernaast.

 

Een broodje bij het tankstation op weg naar een zakelijke afspraak of zelfs hele rijsttafels op kosten van de baas. Zes procent van de werkende Nederlanders zegt weleens uitgaven te hebben gedeclareerd die voor privédoeleinden waren bestemd. Opvallend is dat mannen over het algemeen dubbel zo vaak privé-aankopen declareren dan vrouwen. De precieze verdeling tussen mannen en vrouwen over de verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast.

 

Wat doe je wanneer een collega jarig is, koop je dan een cadeautje voor diegene? Een op de vijf werkende Nederlanders vindt het onzin om geld te betalen voor attenties voor zijn/haar collega’s. Mannen zijn hierin met 23 procent overigens veel stelliger dan vrouwen (16 procent). De precieze verdeling tussen mannen en vrouwen over de verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast.

 

Meer dan de helft van de Nederlanders neemt weleens iets mee van werk voor privégebruik. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste kleptomanen in Zeeland wonen; zeven op de tien Zeeuwen heeft namelijk weleens iets gepikt van zijn/haar werkgever. De verdere verdeling over de verschillende provincies zie je hiernaast.