Onderzoek thuiswerken

Een derde Nederlanders denkt dat thuiswerkers minder hard werken dan collega’s op kantoor

Thuiswerkers shoppen en facebooken vaker dan collega’s op kantoor

37 procent van de Nederlanders denkt dat collega’s die thuiswerken minder hard werken dan mensen die ‘gewoon’ op kantoor aanwezig zijn. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl uitgevoerd door Panelwizard, onder 1.070 werkende Nederlanders. Opvallend is dat thuiswerkers veel vaker dan hun niet-thuiswerkende collega’s bezig te zijn met privé-activiteiten onder werktijd (telefoneren, chatten, facebooken etc.): 87 tegenover 75 procent.

download persbericht

Opvallende onderzoeksresultaten

Uit het onderzoek blijkt meer dan een derde van de werkende Nederlanders denkt dat collega’s die thuiswerken minder hard werken dan mensen die ‘gewoon’ op kantoor aanwezig zijn. Opvallend is dit percentage onder jonge mannen tot dertig jaar, met 58 procent bijna twee keer zo hoog ligt. De exacte verdeling tussen mannen en vrouwen over de verschillende leeftijdsgroepen zie je hiernaast.

 

Van alle werkende Nederlanders voert 80 procent weleens privé-activiteiten uit onder werktijd. Denk hierbij aan surfen, chatten, online-shoppen, bellen of tijd op social media doorbrengen. Opvallend is dat het percentage thuiswerkers dat dit weleens zegt te doen, flink hoger ligt dan het aantal niet-thuiswerkers. De exacte verdeling tussen de verschillende leeftijdsgroepen zie je hiernaast.

 

Veel mensen zeggen thuis te werken omdat zij zich dan beter kunnen concentreren, andere zeggen dit juist niet te doen doordat ze sneller zijn afgeleid. Opvallend genoeg zijn het voornamelijk mannen die aangeven sneller afgeleid te zijn wanneer ze thuiswerken. Waar gemiddeld 16 procent van de vrouwen hier last van heeft, bedraagt het percentage onder jonge mannen maar liefst 50 procent. De exacte verdeling tussen mannen en vrouwen over de verschillende leeftijdsgroepen zie je hiernaast.

 

Op het kantoor zijn de lijntjes kort en kun je – wanneer nodig – waarschijnlijk zo bij je collega’s naar binnen lopen. Nu we allemaal mobieltjes met whatsapp en e-mail hebben, zou je denken dat ook thuiswerkers ten alle tijden bereikbaar zijn. Echter geeft meer dan een kwart van de ondervraagden aan dat thuiswerkende collega’s minder goed bereikbaar zijn. De exacte verdeling tussen mannen en vrouwen over de verschillende leeftijdsgroepen zie je hiernaast.

 

Ondanks dat meer dan een kwart van de ondervraagden thuis sneller afgeleid is dan op kantoor, zegt gemiddeld 62 procent dat zij productiever werken vanuit huis. Drentenaren zijn met 82 procent de meest- en Groningers met 39 procent de minst productieve thuiswerkers. De exacte verdeling tussen de verschillende provincies zie je hiernaast.