Onderzoek televisie kijken

Een op vijf Nederlanders heeft minder vaak seks met partner door Netflix

Smartphone bij 23 procent van negatieve invloed op relatie

Maar liefst 17 procent van de Nederlanders zegt dat zij door het enorme aanbod aan films, series en televisieprogramma’s op Netflix en/of andere (digitale) alternatieven, minder vaak seks hebben met hun partner dan ze eigenlijk zouden willen. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van Acties.nl, onder 1.110 Nederlanders in een relatie. Daarnaast zegt bijna een kwart van hen dat de smartphone een negatieve invloed heeft op hun relatie.

Opvallende onderzoeksresultaten

Volgens een onderzoek van RTLZ, hadden maar liefst 2,4 miljoen Nederlandse huishoudens in februari 2018 een Netflix abonnement. Daarnaast worden alternatieven zoals Videoland en Film1 steeds populairder. Maar heeft de mogelijkheid om op ieder moment een film of serie te starten eigenlijk een negatief effect op onze intimiteit? Uit het onderzoek blijkt dat het seksleven van ongeveer eenvijfde van de Nederlanders te lijden heeft onder Netflix en/of andere digitale alternatieven. Maar hoe zit het met de verschillen tussen mannen en vrouwen? De exacte verdeling tussen mannen en vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast. 

 

Na een lange dag zit je dan eindelijk op de bank voor de televisie. Dan word je echter geconfronteerd met het volgende dilemma: wil je liever iets kijken op Netflix of wordt het een avondje oldskool televisiekijken (met bijbehorende reclames). Ongeveer vier op de tien Nederlanders zegt tegenwoordig vaker naar Netflix en andere digitale alternatieven te kijken dan naar ‘normale televisie’. Vrouwen zijn de grootste voorstanders van on-demand televisiekijken. De exacte verdeling tussen mannen en vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast.  

 

Niet alleen de televisie en Netflix kunnen van negatieve invloed zijn op je relatie, ook de smartphone gaat – zo blijkt uit het onderzoek – vaak niet vrijuit. Maar liefst een kwart van de Nederlanders zegt dat hun seksleven verslechtert door het eigen smartphonegebruik of dat van de partner. De smartphone blijkt de grootste seksuele spelbreker te zijn in Limburg. Wat de verdere verdeling is tussen de verschillende provincies, zie je hiernaast.

 

Waar het vroeger al lastig was een televisieprogramma te vinden dat iedereen leuk vond, is het tegenwoordig dankzij de groei van het aanbod nog makkelijker geworden om ruzie te maken over de afstandsbediening. Een op de vijf Nederlanders maakt volgens het onderzoek weleens ruzie met hun partner over waar ze naar kijken op televisie. Opvallend genoeg zijn Friese stelletjes het meest geneigd om ruzie te krijgen over de afstandsbediening. Wat de verdere verdeling is tussen de verschillende provincies, zie je hiernaast.

 

We zagen eerder dat het seksleven van veertigers het meest te lijden heeft onder Netflix. Maar hoe zit het eigenlijk met de verdeling per provincie, in welke streek is Netflix de grootste spelbreker in de slaapkamer? Uit het onderzoek blijkt dat Noord-Hollanders de meeste seksuele hinder ondervinden van Netflix, en Utrechters het minst. Hoe de verdere verdeling is tussen de verschillende provincies, zie je hiernaast.