Onderzoek quiet quitting

Een op vijf jongeren zou niet solliciteren op huidige baan

26 procent doet tijdens werkdag niet meer dan noodzakelijke

Oisterwijk, 27 maart 2024 – Maar liefst negentien procent van de Nederlandse jongeren zou met de kennis van nu, niet op hun huidige baan solliciteren. Onder de rest van de Nederlanders bedraagt dit slechts dertien procent. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.072 volwassen Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. De onvrede onder jongeren zorgt voor een sterk verminderde werklust; zo zegt een kwart van hen tijdens een gemiddelde werkdag niet meer te doen dan het noodzakelijke.

Opvallende onderzoeksresultaten

Lachende collega’s, een flitsend kantoor en interessante werkzaamheden; tijdens het sollicitatieproces kan het moeilijk zijn om een eerlijk beeld te krijgen van een toekomstige werkgever. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat maar liefst veertien procent van de werkende Nederlanders niet zouden solliciteren op hun huidige baan. Opvallend genoeg ligt dit percentage het hoogst onder Utrechters en Friezen. De exacte verhouding tussen de verschillende provincies vind je in de visual.

 

Keihard knallen of (stiekem) de kantjes er vanaf lopen? Maar liefst één op de vijf werkende Nederlanders probeert op een gemiddelde werkdag alleen het noodzakelijke te doen. Van alle ondervraagden doen jongeren het vaakst aan ‘quiet quiting’. De exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën zie je in de visual.

 

Van lekker samen lunchen naar elkaar voor rotte vis uitmaken in de vergaderzaal. Bijna een op de vijf werkenden is weleens met ruzie uit dienst gegaan. Van alle Nederlanders staan Groningers en Flevolanders bovenaan de lijst, terwijl Zeeuwen en Overijsselaars het minst vaak door een conflict hun baan opzeggen. Benieuwd naar de exacte verdeling over de verschillende provincies? Je ziet het in de visual.

 

Stel: je hebt een vervelend gehad met je leidinggevende – wat doe je? Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst negen procent de ondervraagden weleens ergens gesolliciteerd heeft uit wraak naar zijn toenmalige werkgever. Opvallend genoeg maken veertigers zich hier het vaakst schuldig aan. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

 

Vraag jij jezelf weleens af wat je collega’s verdienen? En durf je dat dan ook te vragen? Je bent niet de enige. Maar liefst 52 procent van de werkende Nederlanders weet van het grootste gedeelte van zijn collega’s wat zij verdienen. Vooral jongeren weten wat er maandelijks naar hun collega’s wordt overgemaakt. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen, verdeeld over de verschillende leeftijdsgroepen? Je vindt het in de visual.