Onderzoek Koningsdag 2019

Vier op tien Nederlanders geen liefhebber Koningsdag

49 procent bereid te werken tijdens Koningsdag in ruil voor vrije dag

Maar liefst 41 procent van de Nederlanders zegt geen fan te zijn van Koningsdag. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.025 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Verder vindt de helft van alle ondervraagden met een baan het niet erg om met Koningsdag te werken als ze hiervoor op een ander moment een vrije dag kunnen opnemen.

Opvallende onderzoeksresultaten

Sta jij op 27 april met vlaggetjes op je wangen in een oranje outfit de polonaise te dansen, of is Koningsdag niks voor jou? Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 41 procent van de Nederlanders geen uitgesproken liefhebber is van de nationale feestdag ter ere van onze koning. In Overijssel wonen procentueel gezien de meeste- en in Limburg de minste Koningsdagfans. De verdere verdeling over de verschillende provincies, vind je hiernaast.

 

Onze overheid heeft de afgelopen jaren veel maatregelen getroffen om tijdens Koningsdag de ergste druk van stadcentra af te halen. Tevergeefs, zo blijkt uit het onderzoek. Maar liefst een derde van alle ondervraagden probeert namelijk tijdens Koningsdag het centrum van zijn of haar stad/dorp zoveel mogelijk te ontwijken. Opvallend genoeg zijn vooral Flevolanders fanatieke centrumvermijders. De verdere verdeling over de verschillende provincies, vind je hiernaast.

 

Ondanks dat zes op de tien Nederlanders aangeeft een liefhebber te zijn van Koningsdag, heeft de helft van hen er geen enkel probleem mee om op 27 april te werken, als ze daar op een ander moment een vrije dag voor krijgen. Mannen zijn met 53 procent vaker bereid te werken tijdens Koningsdag dan vrouwen (slechts 44 procent). De exacte verdeling tussen mannen en vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast

 

Schouder aan schouder staan tijdens een festival, dringen tijdens de vrijmarkt of met je bootje in de Amsterdamse grachten aansluiten in de file. Maar liefst vier op de tien Nederlanders ergeren zich aan de drukte tijdens Koningsdag. Gelderlanders en Brabanders storen zich hier het meest aan, Zeeuwen het minst. De verdere verdeling over de verschillende provincies, vind je hiernaast.

 

Koningsdag is voor veel Nederlanders een excuus om lekker de bloempjes buiten te zetten. In veel stadcentra en op festivals kom je daarom geregeld gevallen van overmatig drank- en/of drugsgebruik tegen. Maar liefst 38 procent van de Nederlanders is daarom voorstander van een algeheel alcoholverbod tijdens Koningsdag (op straat). Opvallend genoeg zijn de inwoners van de provincie Noord-Holland de grootste tegenstander van zo’n verbod. De verdere verdeling over de verschillende provincies, vind je hiernaast.