Onderzoek kledingkeuze collega's

Een op drie werkenden stoort zich aan kledingkeuze collega(’s)

53 procent wil duidelijke kledingvoorschriften op de werkvloer

Oisterwijk, 24 januari 2023 – Maar liefst 37 procent van alle werkende Nederlanders ergert zich weleens aan de kledingstijl van collega’s. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.084 volwassen Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Om toekomstige ergernissen zoveel mogelijk te voorkomen, pleit meer dan de helft van alle ondervraagden voor één duidelijke richtlijn vanuit hun werkgever op het gebied van kleding.

Opvallende onderzoeksresultaten

Een blauwe trui boven een rode broek, afgetrapte sportschoenen onder een pantalon of in een T-shirt naar een belangrijke afspraak. Maar liefst 37 procent van alle werkende Nederlanders ergert zich weleens aan de kledingkeuze(s) van collega’s. Ook de baas gaat niet vrijuit, zo blijkt uit het onderzoek. Benieuwd naar wat werkende Nederlanders verdeeld over verschillende leeftijdscategorieën van de kledingstijl van hun collega’s en leidinggevenden vinden? Je ziet het in de visual.

 

Spijkerbroeken mogen alleen op vrijdag en liever geen gekreukte kleding of gaten in je broek. Meer dan de helft van alle ondervraagden is een groot voorstander van duidelijke kledingvoorschriften op het werk. Friezen en Brabanders zijn het meest te spreken over strenge aankleedregels vanuit de werkgever. Hoe de rest van Nederland hierover denkt, vind je in de visual.

 

Stel: een collega verschijnt op het werk in een niet-representatieve outfit. Vind jij dat een werkgever hem of haar mag verplichten om zich te verkleden, óf beter nog: naar huis mag sturen? Uit het onderzoek blijkt dat de helft van alle werkende Nederlanders in dit geval vindt dat hun werkgever in zijn recht staat om de collega in kwestie naar huis te sturen. Vooral dertigers zijn erg streng. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen de verschillende leeftijdscategorieën? Je ziet het in de visual.

 

We kennen allemaal die ene collega die tijdens de eerste zomerse dag van het jaar met zijn witte benen in een korte broek naar kantoor komt. Hoe lekker zou het zijn wanneer je werkgever dit met een druk op de knop kan- én mag verbieden? Maar liefst zestig procent van alle ondervraagden vindt het prima wanneer hun werkgever specifieke kledingstukken zou verbieden. Flevolanders zijn hiervan de grootste voorstanders. Hoe de rest van Nederland hierover denkt, vind je in de visual.

 

Kleren maken de man. Dat geldt helaas ook voor collega’s. Uit het onderzoek blijkt dat een op de vijf werkenden zich richting zakelijke relaties weleens heeft geschaamd voor de kleding van collega’s of leidinggevenden. Opvallend genoeg generen vrouwen zich vaker voor de gaderobe van collega’s en leidinggevenden dan mannen. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je ziet het in de visual.