Onderzoek kerstdiner

Helft Nederlanders beschouwt kerstdiner als verplichting

Een op vijf werkt het liefst door tijdens de kerstdagen

Oisterwijk, 17 december 2019 – Maar liefst vijftig procent van de Nederlanders ziet het kerstdiner als een verplicht nummertje. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.096 Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Een op de vijf ondervraagden met een baan geeft aan tijdens kerst het liefst door te werken. Mannen zijn de meest fanatieke doorwerkers: drieëntwintig tegenover slechts zeventien procent van de vrouwen.

download persbericht

Opvallende onderzoeksresultaten

Zie jij nu al op tegen alle saaie gesprekken tijdens de feestdagen? Schuif jij hierdoor zelfs met tegenzin aan bij het kerstdiner? Wees niet bang, je bent niet de enige. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders het kerstdiner als een verplichting beschouwt. Vooral veertigers en vijftigers hebben het zwaar tijdens de feestdagen. Hoe de ondervraagden uit andere leeftijdsgroepen hierover denken, zie je in de visual.

 

Stel, je baas vraagt je tijdens kerst te werken. Zou je alleen al door de vraag beledigd zijn, of zie je het als een geluk bij een ongeluk? Opvallend genoeg zegt een op de vijf werkende Nederlanders tijdens de kerst het liefst door te werken. Mannelijke zestigers zijn hiertoe het meest bereid. De exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, vind je in de visual.

 

Rauwe kip, stokbrood met kruidenboter en een walmende grilplaat. Tijdens de feestdagen halen veel Nederlanders de vertrouwde gourmetset weer van stal. Voor een aanzienlijk deel van de Nederlanders is een avondje gourmetten echter een afschuwelijk vooruitzicht. Maar liefst zeventien procent van hen zegt het kerstdiner zelfs het liefste af wanneer er gegourmet wordt. Friezen zijn hierin het stelligst. Benieuwd naar hoe de rest van Nederland hierover denkt? Je vindt het in de visual.

 

Hoe geloofwaardig is een griepje tijdens de kerst; geloof jij een familielid dat zich ziekmeldt voor het kerstdiner? Een groot gedeelte van de Nederlanders is hierin wellicht (iets) te goedgelovig. Maar liefst een kwart van de Nederlanders heeft namelijk weleens een smoes verzonnen om onder een kerstviering met familie uit te komen. Wanneer het om collega’s gaat, heeft zelfs 37 procent zich weleens met een leugen afgemeld. Benieuwd naar de antwoorden verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt ze in de visual.

 

De feestdagen zijn een periode van vrede en bezinning. Het is daarom des te opmerkelijk dat maar liefst zeventien procent van de Nederlanders tijdens de kerst weleens heeft geruzied met familie en/of vrienden. Onder Friezen bedraagt dit percentage zelfs 22 procent. Benieuwd naar hoe de rest van Nederland hierover denkt? Je vindt het in de visual.