Onderzoek dierentuinen

Prijsverschillen dierentuinen blijken groot

Entreeprijzen verschillen tot tientallen euro’s, online tickets tot 25% goedkoper

Er zitten grote verschillen in de entreeprijzen van populaire dierentuinen, blijkt uit onderzoek van kortingssite Acties.nl. Bij sommige parken ben je twee keer zo veel geld kwijt aan entreetickets als bij andere parken. Ook in de parkeerkosten zijn forse prijsverschillen te zien. Opvallend is dat veel dierentuinen hun tickets tot 25% voordeliger aanbieden via het internet.

Grote prijsverschillen tussen parken

Het verschil in ticketprijs van de populairste dierentuinen is behoorlijk. In Nederland zijn er grote verschillen te zien. Voor de duurste Nederlandse dierentuin (Wildlands Adventure Zoo) betaal je €30,00 entree, ZooParc Overloon biedt de goedkoopste tickets (€16,50). De centraal gelegen parken zoals Diergaarde Blijdorp (Rotterdam, €23,00) en Dierenpark Amersfoort (€21,00) zijn over het algemeen duurder dan bijvoorbeeld Aqua Zoo in Friesland (€17,00). Opvallend is dat de twee populairste Belgische parken erg prijzig zijn. Pairi Daiza is met €34,00 per ticket het duurste park om te bezoeken en ruim twee keer zo duur als het voordeligste Nederlandse park (ZooParc Overloon, €16,50). Wanneer je naar Zoo Duisburg in Duitsland gaat, ben je juist weer voordelig uit (€16,90).

Online entreetickets tot 25% voordeliger

Uit de prijsvergelijking blijkt dat je bij bijna iedere dierentuin goedkoper uit bent door online entreetickets te kopen. Bij het Dolfinarium bespaar je online het meeste geld. De korting loopt hier op tot zo’n 25%, wat €7,00 per kaartje betekent. GaiaZOO, Dierenrijk en ZooParc Overloon geven online €3,00 tot €5,00 korting. Bij Burgers’ Zoo, Wildlands Adventure Zoo en Zoo Duisburg is het prijsverschil tussen online en offline het kleinst, namelijk maar €1,00 per ticket. Bij slechts twee parken (Ouwehands Dierenpark en Dierenpark Amersfoort) krijg je helemaal geen korting op online kaartjes.

Parkeerkosten

Bij alle onderzochte dierentuinen is er voldoende parkeergelegenheid op eigen of gemeentelijk terrein. De verschillen in de kosten voor het parkeren zijn groot, de prijzen variëren van €0,00 (Vogelpark Avifauna) tot €10,00 (Artis). Daar waar de meeste Nederlandse parken meer dan €5,00 vragen, berekenen onze Oosterburen (Zoo Duisburg, €3,00) en Zuiderburen (ZOO Antwerpen, €4,00) beduidend lagere dagtarieven. De gemiddelde prijs voor alle onderzochte dierentuinen bedraagt €6,50.

Extra besparen

Naast de entreetickets en parkeerkosten zijn er diverse dierentuinen die aanvullende diensten aanbieden. Om je bezoek aan de dierentuin efficiënt te laten verlopen bieden Burgers’ Zoo, Ouwehands Dierenpark, Safaripark Beekse Bergen, Diergaarde Blijdorp, GaiaZOO, Dierenpark Amersfoort, Apenheul, Wildlands Adventure Zoo, Dierenrijk en Pairi Daiza een gratis app aan. Bij Safaripark Beekse Bergen, Burgers' Zoo en Artis is er de mogelijkheid om te kiezen voor combitickets waarbij je respectievelijk Speelland, het Openlucht Museum en Micropia kunt bezoeken tegen een voordelig tarief. Bij Safaripark Beekse Bergen bespaar je hiermee €6,00, bij Burgers' Zoo €4,00 en bij Artis €7,50.

Onderzoek

Bij dit onderzoek is gekeken naar de kosten van een bezoek aan een dierenpark in de zomermaanden juli en augustus. Hierbij zijn de prijzen vergeleken van veertien dierenparken in Nederland, twee parken in België en één park in Duitsland. Gekeken is naar de offline en online entreeprijs, de korting op online tickets en de parkeerkosten. Alle data is verzameld in een Excelsheet welke via deze link te downloaden is.