Onderzoek carnaval

Kwart Nederlanders misdraagt zich tijdens carnaval

55 procent irriteert zich aan overmatig alcoholgebruik medevierders

Maar liefst 28 procent van de Nederlanders doet of zegt weleens iets tijdens de carnaval, waar ze later spijt van krijgen. Opvallend is hierbij het grote verschil tussen mannen (33 procent) en vrouwen (slechts 22 procent). Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl, uitgevoerd door Panelwizard onder 1.023 Nederlanders die carnaval vieren. Meer dan de helft van de ondervraagden ergert zich aan het overmatig drankgebruik van medecarnavalsvierders.

download persbericht

Opvallende onderzoeksresultaten

Ieder jaar verwelkomen Limburg en Brabant veel carnavalsvierders van ‘boven de rivieren’. Dat er in Brabant en Limburg veel liefhebbers van carnaval wonen, is geen geheim. Maar hoe zit het eigenlijk met de rest van Nederland? In de visual hiernaast zie je het percentage carnavalsvierders per provincie.

 

Als je niet bekend bent met de pakken, schmink en polonaises is het goed mogelijk dat je jezelf als buitenstaander overdonderd voelt door de carnaval. Maar is het daarom alleen een feest voor mensen van ‘beneden de rivieren’? Uit het onderzoek blijkt dat het voornamelijk Brabanders en Limburgers zijn die carnaval alleen een feest voor streekgenoten vinden. Hoe de rest van Nederland hierover denkt, zie je hiernaast.

 

Heb jij weleens tijdens carnaval zoveel gedronken dat je moest kotsen of zelfs seks hebt gehad met je beste vriend/vriendin? Dan ben je niet de enige! Meer dan een kwart van de Nederlanders zegt tijdens carnaval weleens dingen te hebben gezegd of gedaan, waar ze achteraf spijt van kregen. Het zal niemand verbazen dat mannen zich het vaakst misdragen. De exacte verdeling tussen mannen en vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast.

 

Drank en carnaval; twee dingen die heel goed samengaan. Toch ergert meer dan de helft van de ondervraagden zich tijdens het feest aan het overmatig drankgebruik van medevierders. Onder vrouwen bedraagt dit percentage maar liefst 65 procent. De exacte verdeling tussen mannen en vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast.

 

Eerder bleek al dat een kwart van de ondervraagden zich ooit heeft misdragen tijdens carnaval. Het feest heeft de reputatie dat het relaties kapotmaakt, maar is dit ook zo? Zes procent van de respondenten zegt weleens te zijn vreemdgegaan tijdens carnaval. Opvallend genoeg is het percentage dat naast de pot heeft gepist het hoogst onder dertigers. De exacte verdeling tussen mannen en vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast.