Dure boodschappen? Ontdek hoe je kunt besparen op je weekboodschappen!

De afgelopen maanden hebben veel huishoudens het flink te verduren gekregen door de huidige prijsstijgingen. De boodschappen worden telkens ietsjes duurder en de prijzen zullen naar verwachting blijven stijgen. Het is dus de hoogste tijd om te besparen op je dagelijkse boodschappen. Kun jij wel wat hulp gebruiken? Lees dan snel verder, want wij hebben de beste bespaartips op een rijtje gezet. Tevens vind je in deze blog de beste deals van dit moment.


Voorkom voedselverspilling

Gooi jij regelmatig een deel van je eten in de prullenbak of gaat jouw eten vaak over de datum? Dan is het de hoogste tijd om hier verandering in te brengen. Het voorkomen van voedselverspilling is namelijk een van de beste manieren om te besparen op je boodschappen. Gemiddeld gooien we per persoon, per jaar, maar liefst 33 kilo aan voedsel in de prullenbak. Door bewuster met je eten om te gaan kan dit jaarlijks meer dan honderd euro schelen in je portemonnee. Daarnaast draag je door minder te verspillen ook bij aan een beter milieu. Een win-win situatie!

Man en vrouw doen boodschappen

Voor iedereen met een vriezer is het verstandig om veel bevroren groenten en fruit in te slaan. Zo zijn diepvriesproducten bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan verse etenswaren en uit onderzoek is gebleken dat bevroren fruit en groenten evenveel vitamines bevatten als de verse producten. Dit betekent dat de bevroren producten even gezond zijn, voor minder geld. Koop je toch liever verse producten, maar hou je regelmatig wat over? Door middel van vrieszakjes kun je brood, groenten en fruit een stuk langer bewaren. Deze handige vershoudzakjes kun je met tot 30% korting kopen in de webshop van bol.com. Let er wel op dat je niet zomaar alles in kunt vriezen. Zo kunnen melkproducten in de vriezer makkelijk schiften en groenten en fruit die veel water bevatten, kun je ook beter uit de vriezer laten.


Een dagje zonder vlees

De afgelopen jaren is de prijs van vlees enorm gestegen. Voor je portemonnee is het erg gunstig om een of meerdere dagen in de week een gerecht te bereiden zonder een stukje vlees. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke pasta of een salade. Op de receptenpagina van Albert Heijn kun je heel veel inspiratie opdoen voor vegetarische gerechten. Je kunt ook de smaakvolle vleesvervangers proberen. Deze zijn bij Albert Heijn, Jumbo en Butlon regelmatig in de aanbieding, waardoor je heel voordelig van een stukje (nep)vlees kunt genieten.


Plan vooruit

Een andere manier om te besparen op je uitgaven is het inplannen van je maaltijden. Hierdoor weet je precies wat je de komende week gaat eten en zo kun je heel gericht je boodschappen doen. Met een lijstje in de hand laat je je minder leiden door een hongergevoel en doe je automatisch minder impulsaankopen. Bij HEMA kun je zelfs een maaltijdplanner scoren om al je maaltijdmomenten in vast te leggen. Dit is niet alleen handig voor eenpersoonshuishoudens, maar ook voor gezinnen en stellen. Zo weten jouw partner en de kinderen altijd wat er op het menu staat. Daarnaast zijn er een heleboel gratis apps die je kunt downloaden om je maaltijden te plannen. Deze apps zorgen niet alleen voor structuur en het nakomen van je budget, ook kun je deze tool gebruiken om je aan een bepaald dieet te houden.

Groenten op de markt


Sla een voorraad in

Je kunt enorm veel besparen op je boodschappen door de aanbiedingen bij de supermarkten in de gaten te houden. Vooral als het gaat om lang houdbare producten zoals conserven, sauzen, kruiden en diepvriesproducten. Deze kun je namelijk eindeloos inslaan, zonder je zorgen te maken over de houdbaarheidsdatum. Ook is een voorraad van deze lang houdbare etenswaren erg handig om je weekmenu op te baseren. Neem voordat je gaat winkelen even een kijkje in de voorraadkast en shop alleen het hoognodige om een lekkere maaltijd op tafel te zetten.


Meal preppen

Heb jij het vaak druk, waardoor je geen tijd hebt om iedere avond een verse maaltijd te bereiden? Laat die dure kant-en-klare maaltijden dan eens staan en start met meal preppen. Dit betekent dat je hele maaltijden, of een deel ervan, van tevoren voorbereidt. Zo kun je bijvoorbeeld je zondagmiddag vrijhouden om te koken voor de rest van de week. Dit bespaart je niet alleen geld, ook verspil je minder voedsel en geniet je gedurende de week van een snelle maaltijd. Bij Body en Fit kun je handige containers kopen waar een complete maaltijd in past. Tevens zijn deze bakjes geschikt voor de vriezer, zodat je voor een langere tijd je maaltijden kunt preppen. Ook ben je bij Amazon aan het juiste adres voor goedkope bakjes om je maaltijden in te bewaren.