Pretparken onderzoek

Flinke verschillen in prijzen pretparken

Gezin kan tot zeventig euro besparen met pretparkkeuze

Nu de zomervakantie voor scholen in heel Nederland is ingegaan, trekken veel gezinnen er een dagje op uit om een pretpark te bezoeken. De kosten van zo’n dag kunnen flink oplopen, maar voor het ene park mag beduidend dieper in de buidel getast worden dan voor het andere. Kortingssite Acties.nl zette de verschillen in kosten van een dagje naar de populairste pretparken van Nederland op een rijtje.

Toegangsprijzen

Al bij het betalen voor de entreetickets worden de verschillen in prijs zichtbaar. Julianatoren komt met €90,- voor een gezin als voordeligste naar voren, terwijl de Efteling met €158,- veruit het duurst is van de vergeleken pretparken. Voor de overige parken is een gezin rond de €100,- kwijt aan entreetickets. Het verschil in entreeprijs tussen de verschillende pretparken loopt op tot €68,-.

Bijkomende kosten

Naast de entreetickets komen er onder andere kosten voor parkeren en eten kijken bij een pretpark bezoek. De parkeerkosten liggen bij de meeste parken rond de €8,-. Bij Avonturenpark Hellendoorn kost parkeren met €6,- het minst en bij de Efteling met €10,- het meest. Ook kan bij Avonturenpark Hellendoorn voor het laagste bedrag gegeten worden. Twee kinderen eten hier voor €20,50. Bij Walibi ligt de prijs met €27,40 ruim 25% hoger dan bij het voordeligste park. Opvallend is dat bij de Efteling weer relatief voordelig gegeten kan worden. De kosten zijn hier €23,10. 

Besparen

De meeste parken geven korting wanneer je de tickets online bestelt in plaats van aan de kassa. Het online voordeel is bij Walibi en Duinrell met €6,- korting per kaartje het grootst. Bij Toverland kan bespaard worden door een bezoek te plannen op de verjaardag van een gezinslid. Door de verjaardagskorting komt de entree dan als voordeligste uit de bus. Gezinnen met jonge kinderen profiteren bij het ene park bovendien van meer korting dan bij het ander. In Walibi mogen kinderen tot en met zes jaar gratis naar binnen, terwijl dit bij Julianatoren slechts tot één jaar is. Bij Toverland wordt er gekeken naar de lengte van kinderen en geldt de gratis entree voor een lengte tot 90 centimeter.

Totaalprijs

Een dagje naar Hellendoorn is het voordeligst uit het onderzoek gekomen (€121,50), tenzij een bezoek gepland wordt op een verjaardag. In dit geval kost Toverland het minst. Avonturenpark Hellendoorn is het voordeligst op het gebied van zowel eten als parkeren. De Efteling is het duurste dagje uit wanneer gekeken wordt naar de prijs van entreetickets, parkeren en eten (€191,10). Ondanks de relatief hoge kosten is dit park het meest bezochte park en heeft het onlangs een award gewonnen voor het beste park van Nederland en België. Door zelf eten mee te nemen, kan ook op de kosten van dit park bespaard worden.

Onderzoek

In dit onderzoek zijn de prijzen van de populairste pretparken in Nederland met elkaar vergeleken. Gekeken is naar de kosten voor een dagje Avonturenpark Hellendoorn, Julianatoren, Duinrell, Walibi Holland, Toverland, Slagharen en de Efteling. Er is uitgegaan van een gezin bestaande uit twee volwassen en twee kinderen in de leeftijd van 7 en 4 jaar oud en respectievelijk 1,26 en 1,05 meter. Voor de maaltijd is gekozen voor twee kindermenu’s. Bij het ontbreken van (informatie over) een kindermenu is de prijs van friet met mayonaise, een snack en een flesje frisdrank berekend.