Onderzoek wc op werk

Een op vijf gaat onder werktijd liever niet naar de WC

Helft vrouwen houdt grote boodschap liefst op tot na werk

Oisterwijk, 22 oktober 2019 – Maar liefst zeventien procent van de werkende Nederlanders maakt onder werktijd het liefst geen gebruik van het toilet. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.086 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Bijna de helft (48 procent) van de vrouwelijke respondenten houdt hun grote boodschap zelfs het liefst op totdat ze thuis zijn.

download persbericht

Opvallende onderzoeksresultaten

Plasangst en/of een wc-deur die niet sluit, kunnen ervoor zorgen dat je een toiletbezoekje het liefst even overslaat. Wanneer de nood hoog is, moeten we er echter ook onder werktijd aan geloven. Toch stelt maar liefst zeventien procent van de werkende Nederlanders op het werk het liefst niet naar de WC te gaan. Zeeuwen hebben met 31 procent de grootste afkeer van het werktoilet. Hoe inwoners van andere provincies hierover denken, vind je in de visual hiernaast.

 

Waar een op de zes werkenden liever niet onder werktijd naar de WC gaan, bewaart 39 procent van de respondenten zijn of haar grote boodschap idealiter voor het thuistoilet. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de vrouwen het liefst hun ‘behoefte’ ophoudt tot ze thuis zijn. Mannen zijn met 31 procent veel pragmatischer ingesteld. De exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, vind je in de visual hiernaast.

 

Remsporen in- of urine naast de pot? Dagelijks wordt het werktoilet door veel verschillende collega’s gebruikt. Helaas komt dit de algehele hygiëne van het ‘kleinste kamertje’ vaak niet ten goede. Maar liefst zes op de tien Nederlanders ergeren zich weleens aan de frisheid van de WC op het werk. Flevolanders zijn met zeventig procent het meest kritisch. Benieuwd naar hoe de rest van Nederland hierover denkt? Je vindt het in de visual hiernaast.

 

Stel; een collega komt voor je het toilet uit. Wanneer je de WC binnengaat, zie je dat hij of zij er een zooitje van heeft gemaakt. Durf jij diegene daarop aan te spreken of pak je de WC-borstel en maak je er het beste van? Maar liefst 57 procent van de ondervraagden zegt in dit geval zijn collega(s) ermee te confronteren. Mannen zijn hierin overigens veel stelliger dan vrouwen. De exacte verhouding tussen de antwoorden van mannen en vrouwen, verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën zie je in de visual hiernaast.

 

Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de werkenden het nalaat om hun handen te wassen na een toiletbezoek. Het lijkt dan ook geen toeval dat 59 procent van de ondervraagden niet zeker weet of alle collega’s altijd hun handen wassen nadat ze hun behoefte hebben gedaan. Vooral Flevolanders zijn erg sceptisch over de hygiëne van hun gildebroeders. Hoe de rest van Nederland hierover denkt, vind je in de visual hiernaast.