Onderzoek vakantiestress

Helft Nederlanders kan op vakantie werk niet loslaten

Hoeveelheid werk bij terugkomst voor veertien procent reden om niet op vakantie te gaan

Maar liefst 46 procent van de werkende Nederlanders vindt het lastig om tijdens een vakantie afstand te nemen van zijn of haar werk. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.135 Nederlanders in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Voor veertien procent van de ondervraagden is de hoeveelheid werk die er na de vakantie op ze wacht zelfs een reden om helemaal niet op vakantie te gaan.

download persbericht

Opvallende onderzoeksresultaten

Kun jij op vakantie alleen maar denken aan projecten op je werk? Of zit je ’s avonds in de lobby van je vakantiehotel stiekem whatsappjes van collega’s te lezen? Als dit het geval is, ben je in ieder geval niet de enige! Maar liefst 46 procent van de werkende Nederlanders vindt het lastig om tijdens een vakantie afstand te nemen van zijn of haar werk. Hoogopgeleide vrouwen hebben de meeste moeite om hun werk tijdelijk in de ijskast te zetten. De verdere verdeling tussen mannen en vrouwen over de verschillende opleidingsniveaus zie je hiernaast.

 

Baal jij er ook zo van om na een vakantie verwelkomt te worden door een flinke stapel werk? Voor maar liefst een op de zeven werkende Nederlanders is dit zelfs een reden om liever helemaal niet op vakantie te gaan. Opvallend is dat vooral Randstedelingen bereid zijn vrije dagen te laten schieten vanwege de werkdruk bij terugkomst. Hoe inwoners van andere provincies hierover denken, zie je hiernaast.

 

Wanneer je op vakantie gaat, is het wel zo lekker dat een collega je werk kan overnemen. Bijna de helft van de werkende Nederlanders zegt echter dat er onvoldoende collega’s zijn om hun werk op te vangen tijdens vakantie. Uit het onderzoek blijkt dat het voornamelijk hoogopgeleide mannen zijn die zichzelf als onvervangbaar beschouwen. De verdere verdeling tussen mannen en vrouwen over de verschillende opleidingsniveaus zie je hiernaast.

 

Stel: het is zo druk op werk dat je manager aan jou vraagt je vakantie uit te stellen. Zou je dat dan doen? Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst een op drie werkenden weleens zijn vakantie heeft moeten opschuiven vanwege drukte op het werk. Gelderlanders zijn met maar liefst 43 procent het vaakst ‘het haasje’. Hoeveel procent van de inwoners van andere provincies hun vakantie hebben uitgesteld, zie je hiernaast.

 

Wat doe jij als collega’s en/of leidinggevenden je ’buiten werktijd mailen? Reageer je dan pas in de ochtend of kun je het toch niet laten om ze toch nog even in je eigen tijd van repliek te voorzien? Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders zelfs op vakantie weleens hun werkmail checkt. Randstedelingen zijn met maar liefst 60 procent de absolute koplopers in werkmail lezen op vakantie. Welk percentage van de inwoners van andere provincies hun werkmail checken, zie je hiernaast.