Onderzoek tikkiefraude

Een op acht jongeren sjoemelt met betaalverzoek

Twintig procent verdenkt familie en vrienden ervan hetzelfde te doen

Oisterwijk, 24 mei 2023 – Maar liefst dertien procent van alle Nederlandse jongeren stuurt familie en vrienden weleens bewust betaalverzoeken die hoger zijn dan het originele bedrag. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.060 volwassen Nederlanders, uitgevoerd door Panelwizard. Opvallend genoeg gaat een vijfde van alle ondervraagden jongeren ervan uit dat vrienden en/of familieleden hetzelfde doen.

download persbericht

Opvallende onderzoeksresultaten

Privé- en gemeenschappelijke aankopen niet van elkaar scheiden en/of afronden op hele bedragen. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst één op de acht Nederlandse jongeren weleens sjoemelt met betaalverzoeken. Jonge vrouwen sturen het vaakst een hoger betaalverzoek dan het originele bedrag. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

 

Stel: je krijgt een betaalverzoek van een familielid of vriend(in). Druk je blind op betalen of vraag je om een bonnetje? Een tiende van alle ondervraagden verdenkt familie en vrienden ervan weleens te sjoemelen met betaalverzoeken, zo blijkt uit het onderzoek. Vooral Groningers zijn wantrouwend. De exacte verdeling tussen de verschillende provincies vind je in de visual.

 

Een extra bakje vlees, een dozijn in plaats van een half dozijn óf familieverpakkingen terwijl je met z’n drietjes eet. Vijf procent van alle Nederlanders koopt weleens bewust grotere verpakkingen wanneer er mensen bij hen op bezoek komen, omdat ze de kosten ervan kunnen delen. Opvallend genoeg doen jongeren dit het vaakst. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

 

Zou jij het eerlijk tegen je familie en vrienden vertellen wanneer je financieel aan de grond zit? Uit het onderzoek blijkt dat één op de zes Nederlanders weleens heeft gelogen over hun financiële situatie. Flevolanders doen dit het vaakst, Zeeuwen het minst. De exacte verdeling tussen de verschillende provincies vind je in de visual.

 

Een mooi stukje vlees van de slager en een dure kwaliteitswijn óf juist zoveel mogelijk voor weinig? Slechts één procent van alle ondervraagden koopt bewust duurdere producten wanneer ze mensen over de vloer krijgen. Toch verdenkt maar liefst vijf procent hun familie en vrienden er juist van dit weleens te doen. Onder jongeren bedraagt dit zelfs dertien procent van alle respondenten. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.