Onderzoek tafelmanieren

Een op zes Nederlanders schaamt zich voor tafelmanieren partner

89 procent heeft liever geen smartphone aan tafel

16 procent van de Nederlanders schaamt zich voor de tafelmanieren van zijn of haar partner. Vooral vrouwen (21 procent) zijn niet te spreken over de etiquette van hun partner, onder mannen bedraagt dit percentage slechts tien procent. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard, in opdracht van Acties.nl onder 1.118 Nederlanders in een relatie. Maar liefst 89 procent van de ondervraagden vindt dat er aan tafel geen plek is voor de smartphone.

Opvallende onderzoeksresultaten

Heb jij je weleens geschaamd voor de tafelmanieren van je partner? Grote kans dat je een vrouw bent als je hier ‘ja’ op antwoordt. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen zich dubbel zo vaak als mannen, schamen voor de tafelmanieren van hun partner. Maar hoe zit het met deze verschillen naarmate we ouder worden? De exacte verdeling tussen mannen en vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast.

 

Je kent ze vast wel; zo iemand die de hele dag met zijn smartphone in de hand zit. Zelfs in de bioscoop, tijdens het plassen en onder de douche whatsappt hij of zij zich suf. Je zou mogen verwachten dat de eettafel of limits is voor de smartphone, maar niets blijkt minder waar. Zo zegt een op de negen Nederlanders dat zij er geen probleem mee hebben als iemand zijn smartphone aan tafel gebruikt. Opvallend genoeg zijn veertigers het mildst over telefoons aan de eettafel. De exacte verdeling tussen de verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast. 

 

Stel: je wordt bij iemand thuis uitgenodigd voor een dinertje. Ga je er dan automatisch vanuit dat de gastheer of -vrouw betaalt voor de boodschappen? Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst acht op tien Nederlanders verwacht dat de degene die hen thuis uitnodigt, betaalt. Friezen zijn hiervan met 94 procent bijna unaniem overtuigd. De verdere verdeling over de verschillende provincies, zie je hiernaast.

 

Zegelacties van de Albert Heijn, high-tea arrangementen en VVV-bonnen. Er zijn tegenwoordig veel manieren waarop je als restaurantganger kan besparen op je maaltijd. Ondanks dat we wereldwijd bekend staan als een zuinig volk, blijkt uit het onderzoek dat 11 procent van de Nederland liever niet met dit soort acties uit eten gaat. Opvallend is dat de schaamte om met kortingsacties uit eten te gaan het grootst is in Noord-Holland. Brabanders lijken er het minst mee te zitten om te besparen op hun restaurantbezoek. Wat de verdere verdeling is tussen de verschillende provincies, zie je hiernaast.

 

Als je uit eten bent met je vrienden, bestel je dan wat je lekker vindt of houd je rekening met de prijs van het gerecht? Maar liefst een kwart van de Nederlandse mannen zegt nooit het goedkoopste gerecht op de kaart te bestellen. Vrouwen hebben hier met slechts acht procent, fors minder moeite mee. Groningse mannen zijn het minst geneigd een goedkoop gerecht te kiezen. Wat de verdere verdeling is tussen de verschillende provincies, zie je hiernaast.