Onderzoek tactisch thuiswerken

Een op vijf Nederlanders werkt thuis om stiekem op kinderen te passen

Twintig procent werkt vanuit huis om borrels en activiteiten te ontwijken

Oisterwijk, 9 augustus 2023 – Maar liefst 21 procent van alle Nederlanders heeft weleens bewust thuisgewerkt om op zijn of haar kinderen te passen, zonder het hun werkgever te vertellen. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.085 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Naast babysitten, zegt een vijfde van alle ondervraagden op sommige dagen met opzet vanuit huis te werken om zo werkborrels en/of teamuitjes te ontlopen.

Opvallende onderzoeksresultaten

Maandagochtend acht uur, de oppas is ziek en de kinderopvang volledig volgeboekt. Heb jij weleens vanuit huis gewerkt om stiekem op je kinderen te passen, zonder het je werkgever te melden? Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst één op de vijf Nederlanders dit ooit heeft gedaan. Vooral jongeren maken zich hier schuldig aan. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

 

Dronken collega’s, gemaakte gezelligheid en gênante situaties; er zijn voldoende redenen te verzinnen om de volgende bedrijfsborrel over te slaan. Niet minder dan twintig procent van de ondervraagden werkt daarom weleens bewust thuis op dagen dat er een bedrijfsuitje of -borrel op het programma staat. Opvallend genoeg doen Zeeuwen dit het vaakst. De exacte verdeling tussen de verschillende provincies vind je in de visual.

 

Een halfuurtje eerder stoppen of tussendoor even uitgebreid de hond uitlaten. Een aanzienlijk gedeelte van de Nederlanders neemt het op thuiswerkdagen minder nauw met de officiële werktijden, zo blijkt uit het onderzoek. Opvallend genoeg nemen jongeren het vaakst een loopje met de afgesproken tijden. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

 

Jarig zijn op een werkdag; een vloek of een zegen? Twaalf procent van alle Nederlanders heeft weleens vanuit huis gewerkt op hun verjaardag, om zo de slingers en taart op kantoor te ontwijken. Van alle ondervraagden werken Brabanders het liefst thuis op hun verjaardag. De exacte verdeling tussen de verschillende provincies vind je in de visual.

 

Een belangrijke presentatie of een lastig voortgangsgesprek. Heb jij weleens een dagje vanuit thuis gewerkt om bepaalde gesprekken of situaties op het werk te vermijden? Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst een tiende van alle werkende Nederlanders dit weleens doet. Wederom scoren jongeren het hoogst. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.