Onderzoek stiefcollega's

Kwart Nederlanders heeft een werkvijand

Zeventig procent erg selectief in voor wie hij/zij werk overneemt

Oisterwijk, 2 februari 2022 – Maar liefst 28 procent van alle werkende Nederlanders heeft ten minste één duidelijke rivaal op de werkvloer. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.069 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Zeven op de tien ondervraagden maken zich daarnaast schuldig aan vriendjespolitiek, door bijvoorbeeld voor sommige collega’s eerder werk over te nemen dan voor anderen.

download persbericht

Opvallende onderzoeksresultaten

Heb jij een collega die alle leuke klanten en mooie promoties voor je neus wegkaapt of gewoon ontzettend in je allergie zit? Wees niet bang, je bent niet de enige. Meer dan een kwart van alle Nederlander houdt er namelijk een werkvijand op na. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen het vaakst rancuneuze gevoelens hebben richting één of meerdere specifieke collega’s. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

 

Naast werkvijanden hebben de meeste Nederlanders ook werkvrienden. Een beetje gezelligheid op de werkvloer kan nooit kwaad, maar niet wanneer dit leidt tot vriendjespolitiek. Maar liefst zeventig procent van de Nederlanders neemt voor sommige collega’s eerder werk over dan voor anderen. Vooral Zuid-Hollanders en Overijsselaars zijn erg selectief met hun collegialiteit. Benieuwd naar de rest van Nederland? Je vindt de exacte verdeling tussen de provincies in de visual.

 

Stel: je wil een dagje op kantoor werken, maar je werkvrienden zijn verhinderd. Blijf je dan thuis of ga je alsnog? Uit het onderzoek blijkt dat bijna een kwart van alle Nederlanders het liefst thuisblijft wanneer hun werkvrienden niet naar de werkvloer komen. Jonge vrouwen stemmen hun werkschema’s het vaakst af met hun favoriete collega’s. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

 

Terwijl je net lekker aan het werk bent, gaat de telefoon. Vanaf een afstandje zie je dat het een collega is waar je echt even géén zin in hebt. Wat doe je: neem je op of negeer je hem/haar? Bijna een op de drie werkende Nederlanders heeft één of meerdere collega’s ooit zoveel mogelijk geprobeerd te ontwijken. Vooral Zuid-Hollanders hebben weleens opzettelijk later geluncht en/of telefoontjes genegeerd. Benieuwd naar de rest van Nederland? Je vindt de exacte verdeling tussen de provincies in de visual.

 

Uit het onderzoek blijkt dat veel Nederlanders werk en privé het liefst zoveel mogelijk gescheiden houden: letterlijk. Zo zegt maar liefst 41 procent van alle werkenden ten minste één collega te hebben die ze liever niet aan hun familie en vrienden voorstellen. Opvallend genoeg schamen mannen zich het vaakst voor hun gildebroeders. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.