Onderzoek sporten

Meer dan een derde jongeren maakt selfie tijdens sporten

Twee derde jonge vrouwen onzeker door foto’s van anderen

Meer dan een derde van de jongeren (35 procent) heeft tijdens het sporten weleens een ‘sportfie’ gemaakt en gedeeld op social media. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl, gehouden onder 1.115 Nederlanders. Verder zegt twee derde van de vrouwen tot 29 jaar (65 procent) onzeker te worden door foto’s van anderen op bijvoorbeeld social media, ongeveer 2,5 keer sneller dan het landelijk gemiddeld (27 procent).

Opvallende onderzoeksresultaten

Bijna een op de vijf Nederlanders heeft weleens een selfie gemaakt tijdens het sporten en daarna op Social Media geplaatst. Het meest fanatiek met de smartphone in de weer zijn Friezen: meer dan een op de vier van hen zegt weleens een ‘sportfie’ te hebben gemaakt. Inwoners van Limburg zijn het minst geneigd een foto van zichzelf te maken tijdens het sporten. 

 

Tegenwoordig staat het hele internet er vol mee; voedseltrends. Vrouwen laten zich over het algemeen hierdoor het makkelijkst beïnvloeden. Ook laten meer dan een op de vier jongeren zijn voedselpatroon afhangen van online voedseltrends. Naarmate de Nederlander ouder wordt, neemt de invloed hiervan echter snel af.  

 

Hoe onzeker word jij wanneer je een strandfoto ziet van je favoriete instagrammodel? Vrouwen worden hier ongeveer tweeënhalf keer zo snel onzeker door dan mannen (zestien tegenover zevenendertig procent). Onder jongeren is dit percentage het hoogst: ongeveer twee derde van de vrouwen tot dertig jaar geeft aan zich -vanwege foto’s van anderen- onzeker te voelen over haar eigen lichaam. 

 

Zou jij je gelukkiger voelen wanneer je minder zou wegen? Ongeveer de helft van de Nederlanders antwoordt hierop bevestigend. Vrouwen tot dertig jaar zijn het meest bezig met hun gewicht. Zeven op de tien van hen zegt dat zij waarschijnlijk gelukkiger zouden zijn wanneer ze er fitter uit zouden zien. 

 

Ga jij alleen sporten in de nieuwste schoenen van Nike of het laatste thuistenue van Ajax? Dan ben jij niet de enige! Veertig procent van de Nederlanders zegt het namelijk belangrijk te vinden dat ze er leuk uitzien tijdens het sporten. Drentenaren zien er het liefst leuk uit tijdens een inspanning, Flevolanders maken zich met slechts dertien procent het minst druk om hun outfit.