Onderzoek roken

Een op vijf Nederlanders wil minder loon voor rokers

Helft voorstander van algeheel rookverbod onder werktijd

Maar liefst 18 procent van de Nederlanders vindt dat rokers minder loon zouden moeten krijgen dan niet-rokers, omdat zij de maatschappij meer geld kosten. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.062 Nederlanders naar gezondheid op het werk. Maar liefst 47 procent van hen heeft het liefst dat de werkgever roken onder werktijd geheel verbiedt.

download persbericht

Opvallende onderzoeksresultaten

Iets minder dan twee derde van de Nederlanders vindt dat rokers best meer zorgpremie mogen betalen. Opvallend is dat een kwart van de ondervraagden die zelf roken, het hiermee eens is. De exacte verdeling tussen mannen en vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast.

 

Een meerderheid van de Nederlanders stemt in met een hogere premie voor rokers, maar hoe zit het met het loon? Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer een vijfde van de ondervraagden vindt dat rokers minder loon zouden moeten krijgen, omdat zij de samenleving uiteindelijk meer geld kosten. Opvallend genoeg is maar liefst acht procent van de rokers het hiermee eens. De exacte verdeling tussen mannen en vrouwen in verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast.

 

Je kunt rokers natuurlijk minder loon geven en een hogere zorgpremie laten betalen, maar moet roken niet gewoon helemaal worden afgeschaft? Een kwart van de ondervraagden die rookt, is het hiermee eens. Onder niet-rokers bedraagt dit percentage zelfs 55 procent. De exacte verdeling tussen rokers en niet-rokers in verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast.

 

Afhankelijk van het aantal dagelijks gerookte sigaretten kan de totale tijd die een roker jaarlijks kwijt is aan rookpauzes, flink oplopen. Ongeveer de helft van de Nederlanders vindt dat niet-rokers ter compensatie meer vakantiedagen zouden moeten krijgen dan rokers. De exacte verdeling tussen rokers en niet-rokers in verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast.

 

Proberen gezonder te leven is nooit een slecht idee. Maar hoe combineer je dit met werk? Vier op de tien ondervraagden zegt dat de werkgever te weinig doet om een gezonde(re) levensstijl te stimuleren. Flevolanders zij van alle Nederlanders het minst te spreken over de steun vanuit de werkgever. De exacte verdeling tussen de verschillende provincies zie je hiernaast.