Onderzoek kerstborrel

Een op drie werkende Nederlanders ziet kerstborrel als verplichting

38 procent irriteert zich aan overmatig alcoholgebruik collega’s

Maar liefst 35 procent van werkend Nederland beschouwt de jaarlijkse kerst-/nieuwjaarsborrel als een verplicht nummertje. Dit blijkt uit een onderzoek van Panelwizard onder 1.196 werkende Nederlanders, in opdracht van Acties.nl. Ongeveer vier op de tien ondervraagden ergert zich tijdens deze feestjes aan het buitensporige alcoholgebruik van collega’s.

download persbericht

Opvallende onderzoeksresultaten

Op de laatste vrijdag voor Kerstmis zit een groot deel van werkend Nederland aan de kerstborrel. Maar hoeveel plezier doe je als werkgever je personeel hiermee? Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst een derde van de Nederlanders de jaarlijkse kerst- /nieuwjaarsborrel als een verplichting ziet. Gelderlanders en Brabanders zijn de grootste voorstanders van een eindejaarsborrel, terwijl Zeeuwen en Groningers er het meest tegen opzien. De verdere verdeling over de verschillende provincies, zie je hiernaast.

 

De kerstborrel is natuurlijk het ideale moment om even lekker stoom af te blazen na een bewogen werkjaar. Acht procent van de Nederlanders zegt dit weleens te letterlijk te hebben genomen en iets gezegd/gedaan te hebben waar ze later spijt van kregen. Inwoners van Overijssel lopen het grootste risico om iets gênants te doen, Friezen het minst. De verdere verdeling over de verschillende provincies, zie je hiernaast.

 

Op iedere kerstborrel lopen ze rond: collega’s die iets te diep in het glaasje hebben gekeken. Uit het onderzoek blijkt dat bijna vier op de tien werkende Nederlanders zich irriteert aan het overmatige alcoholgebruik van collega’s tijdens deze feestjes. Veertigers storen zich het meest aan dronken collega’s, jongeren het minst. De exacte verdeling tussen de verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast.

 

Stel je hebt een kerstborrel met het hele kantoor, heb je dan liever je partner erbij – of juist niet? Zogenaamde ‘plus-one-borrels’ lijken steeds populairder te worden, maar uit het onderzoek blijkt dat werkend Nederland hier (nog) niet voor warmloopt. Opvallend genoeg zijn veertigers de grootste voorstander van een partnerloze borrel. De exacte verdeling tussen de verschillende leeftijdscategorieën zie je hiernaast.

 

Wanneer er gedronken wordt, gebeuren er nog weleens spannende dingen. Zo zegt acht procent van de werkende Nederlanders tijdens het eindejaarsfeest ooit intiem te zijn geweest met een collega. De meest pikante kerstborrels vind je in Noord-Holland en Overijssel. De verdere verdeling over de verschillende provincies, zie je hiernaast.