Onderzoek declareren Nederlanders

Een op zes Nederlanders rijdt ten minste halfuur om voor goedkope(re) benzine

Vooral jongeren declareren kilometers die ze niet hebben gemaakt

Oisterwijk, 1 maart 2023 – Maar liefst achttien procent van alle Nederlanders is bereid ten minste een half uur om te rijden als ze daardoor goedkoper kunnen tanken. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.084 volwassen Nederlanders met een rijbewijs, uitgevoerd door Panelwizard. Ook op andere manieren proberen respondenten te besparen op hun dagelijkse reisbewegingen. Zo heeft acht procent van hen weleens reiskosten gedeclareerd voor kilometers die ze eigenlijk niet hebben gemaakt. Onder jongeren tot dertig jaar bedraagt dit zelfs een zevende van alle respondenten.

download persbericht

Opvallende onderzoeksresultaten

Stel: je rijdt op de snelweg en hebt nog maar een paar liter in de tank. Kies je voor een dure tankbeurt langs de snelweg of neem je de eerste de beste afslag op zoek naar een goedkope(re) optie? Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst achttien procent van alle Nederlanders met liefde een halfuur omrijdt voor goedkope benzine. Onder mannen geldt dit zelfs voor één op de vijf ondervraagden. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

 

Een retourtje kantoor op je vaste thuiswerkdag of een klantbezoek terwijl je eigenlijk met griep op de bank lag. Niet minder dan acht procent van de Nederlanders heeft weleens reiskosten gedeclareerd die ze niet hebben gemaakt. Overijsselaars declareren het vaakst zogenoemde spookkilometers, Drentenaren het minst. De exacte verdeling tussen de verschillende provincies vind je in de visual.

 

Een collega belt en vraagt of je meerijdt naar kantoor. Declareer jij vervolgens de reiskosten? Uit het onderzoek blijkt dat negen procent van de Nederlanders weleens reiskosten heeft gedeclareerd terwijl ze eigenlijk met iemand meereden. Met zeventien procent springen vooral jongeren creatief om met hun declaraties. Benieuwd naar hoe andere generaties hiermee omspringen? Je vindt het in de visual.

 

Vanuit Amsterdam naar West-Friesland rijden om goedkoop te tanken? Dacht het niet! Slechts een klein gedeelte van alle Nederlanders die tenminste een half uur omrijden voor prettig geprijsde benzine wonen in de Randstad. Uit het onderzoek blijkt dat de meest fanatieke benzinespaarders in Limburg en Brabant wonen. Hoe de rest van Nederland hierover denkt, vind je in de visual.

 

Een volle tank, kopje koffie en gelijk een broodje ham erbij. Welke kosten zijn voor jou en welke voor jouw werkgever? Uit het onderzoek blijkt dat zes procent van de Nederlanders weleens privékosten heeft gedeclareerd bij hun werkgever. Opvallend genoeg doen mannen dit gemiddeld drie keer vaker dan hun vrouwelijke collega’s. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.