Onderzoek coronasmoes

Kwart jongeren gebruikt corona om onder afspraken uit te komen

Zestien procent gebruikt corona om werk of school te ontlopen

Oisterwijk, 27 oktober 2020 – Maar liefst 27 procent van de Nederlandse jongeren gebruikt corona weleens als excuus om onder een afspraak met familie en/of vrienden uit te komen. Onder de rest van de Nederlanders bedraagt dit slechts twaalf procent. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.010 Nederlanders, uitgevoerd door PanelWizard. Van alle ondervraagden tot dertig jaar heeft een zesde corona weleens aangewend om werk- en/of schoolafspraken te ontlopen, tegenover slechts vijf procent van de overige respondenten.

Opvallende onderzoeksresultaten

Heb jij ook weleens familieverplichtingen waar je eigenlijk niet zoveel zin in hebt? Tijd voor een smoes. En wat is momenteel een beter excuus dan een schrale keel of een loopneus? Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst veertien procent van de Nederlanders corona weleens als smoes gebruikt om onder een afspraak met familie en/of vrienden uit te komen. Noord-Hollanders maken zich hier het vaakst schuldig aan. Benieuwd naar de resultaten in jouw provincie? Je vindt het in de visual.

 

De regels zijn duidelijk; bij corona gerelateerde symptomen blijf je thuis en laat je jezelf zo snel mogelijk testen. Maar in hoeverre misbruiken Nederlanders coronasymptomen om zich ziek te melden terwijl ze perfect gezond zijn? Uit het onderzoek blijkt dat zes procent van de ondervraagden corona weleens gebruikt om onder verplichtingen (werk/school) uit te komen. Jongeren steken er met kop en schouders bovenuit. In de visual vind je de exacte percentage verdeeld over de verschillende leedtijdscategorieën.

 

Vanwege de lockdown hebben veel Nederlanders hun familie langere tijd moeten missen. Ondanks dit gemis, is het – ook wanneer het om familie gaat – ontzettend belangrijk om de coronaregels na te leven. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst twaalf procent van de Nederlanders het afgelopen halfjaar weleens met klachten bij familie op bezoek is geweest, zonder dat hij of zij negatief getest was. Jonge vrouwen maken zich hier het vaakst schuldig aan. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

 

Stel, je bent op vakantie geweest in een code oranje gebied. Houd je dan bij terugkomst de verplichte quarantaineperiode aan? Uit het onderzoek blijkt dat vier procent van de ondervraagden het afgelopen halfjaar niet in quarantaine is gegaan terwijl dit eigenlijk wel had gemoeten. Vooral jonge mannen zijn notoire quarantaine-ontduikers. Benieuwd naar de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

 

Voor kroegtijgers en fijnproevers is de sluiting van de horeca waarschijnlijk moeilijk te verkroppen. Na maandenlang thuiszitten, is de nood naar een hapje of drankje buitenshuis groot. Maar wat als je die avond net wat snotterig bent? Maar liefst zeven procent van de ondervraagden is in het afgelopen halfjaar weleens met klachten naar de horeca gegaan, zonder dat hij of zij negatief getest was. Voornamelijk jonge mannen durven sneller op café te gaan met een snotneus en/of schrale keel. In de visual vind je de exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën.