Onderzoek Coronaproof

Helft Nederlanders werkt liefst thuis tot aan vaccin

51 procent denkt dat collega’s zich niet aan coronamaatregelen houden

Oisterwijk, 10 juni 2020 – Maar liefst 53 procent van de Nederlanders die momenteel vanuit huis werken, keert liever niet terug naar kantoor totdat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.012 Nederlanders die thuiswerken, uitgevoerd door Panelinzicht. Een belangrijke verklaring hiervoor lijkt een gebrek aan vertrouwen in collega’s te zijn. Meer dan de helft van de ondervraagden is er namelijk niet gerust op dat zij zich aan alle coronamaatregelen houden.

download persbericht

Opvallende onderzoeksresultaten

Het is alweer een paar maanden geleden dat we de deur van het kantoor voor de laatste keer achter ons dichttrokken. Ondanks dat er nog geen vaccin is tegen het coronavirus, mikt het RIVM toch op een snelle terugkeer naar de werkvloer. Maar in hoeverre is de gemiddelde thuiswerker bereid hieraan gehoor te geven? Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagden het liefst thuiswerkt totdat er een vaccin is tegen het coronavirus. Met 62 procent zijn Limburgers het minst enthousiast over een vroegtijdige terugkeer naar kantoor. Hoe de rest van Nederland hierover denkt, vind je in de visual.

 

We kennen allemaal een collega die niezend en snuivend op kantoor zit, terwijl hij zich overduidelijk ziek had moeten melden. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de thuiswerkers er niet op vertrouwt dat hun collega’s zich aan alle coronamaatregelen houden. Opvallend genoeg verwacht 81 procent zelf wel het goede voorbeeld te geven. Benieuwd naar de exacte verdeling tussen de verschillende leeftijdscategorieën? Je vindt het in de visual.

 

Plexiglas schotten, verplichte mondkapjes en stoplichten voor de WC. Zomaar een paar voorbeelden van hoe werkgevers hopen de werkvloer coronaproof te krijgen. Ondanks alle mogelijke voorzorgsmaatregelen denkt 47 procent van de ondervraagden dat het onmogelijk is om hun kantoor volledig coronavrij te maken. Vooral thuiswerkers uit Noord-Holland zijn erg sceptisch. Hoe de rest van Nederland hierover denkt, zie je in de visual.

 

Ondanks dat een meerderheid van de thuiswerkers stelt dat het onmogelijk is om het kantoor volledig coronavrij te krijgen, hebben werkgevers volgens hen de morele plicht om het toch te proberen. Maar liefst een kwart van de ondervraagden vindt dat hun werkgever momenteel te weinig doet om de werkvloer coronaproof te maken. Vooral jongeren zijn kritisch. De exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, vind je in de visual.

 

Stel je zou morgen weer terug moeten naar kantoor; zou je dan liever de auto pakken of kies je voor het openbaar vervoer? Totdat er een vaccin is ontwikkeld tegen het coronavirus maken zeven op de tien thuiswerkers liever geen gebruik van het OV. Uit het onderzoek blijkt dat vooral Groningers notoire OV-vermijders zijn. Hoe de rest van Nederland hierover denkt, vind je in de visual.