Een op vijf werkenden verlinkt collega bij baas

Een op vijf werkenden verlinkt collega bij baas

Zeventien procent: “Binnen organisatie sprake van angstcultuur”

Oisterwijk, 10 maart 2020 – Maar liefst negentien procent van de werkende Nederlanders heeft fouten van collega’s weleens verklikt aan hun leidinggevende. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.098 Nederlanders werkend in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Volgens een op de zes ondervraagden gaat het zelfs zo ver, dat er bij hun huidige werkgever sprake is van een angstcultuur.

download persbericht

Opvallende onderzoeksresultaten

Vertrouwen op de werkvloer is belangrijk, zeker tussen directe collega’s. Toch blijkt uit het onderzoek dat één op de vijf werkende Nederlanders fouten en/of misstappen doorspeelt naar een leidinggevende. Let vooral op vrouwelijke twintigers; zij klikken namelijk het vaakst bij de baas. De exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, zie je hiernaast.

 

Collega’s praten de hele dag met elkaar; over werk, voetbal, weekendplannen en hun thuissituatie. Uit het onderzoek blijkt dat ook geheimen vaak onderling worden gedeeld. Meer dan de helft van de werkende Nederlanders heeft weleens een persoonlijk geheim vertelt aan ten minste één collega. In welke provincie ze dit het vaakst doen, zie je in de visual.

 

Ook grappen en grollen horen bij een gezonde werksfeer. Wanneer het echter te ver gaat, kan het snel vervelend worden. Opvallend genoeg zegt ruim dertig procent van de werkenden dat zij weleens gekleineerd of voor schut zijn gezet door collega’s of leidinggevenden. Vrouwen ervaren dit vaker (34 procent) dan mannen (27 procent). In hoeverre dit verschilt per geslacht en leeftijdscategorie, vind je terug in de visual hiernaast.

 

Op ieder kantoor loopt er wel eentje rond: zo’n collega die altijd loopt te roddelen over anderen. In sommige organisaties blijft het niet bij één collega, maar wordt er achter iedereens rug om gepraat. Zo stelt meer dan een kwart van de werkende Nederlanders dat er binnen hun organisatie buitensporig wordt geroddeld. De exacte verhouding tussen mannen en vrouwen verdeeld over de verschillende leeftijdscategorieën, zie je hiernaast.

 

Stel: je maakt een fout op werk. Doe jij er alles aan om het te verbloemen, of speel je direct open kaart? Uit het onderzoek blijkt dat een groot gedeelte van de ondervraagden bang is om afgerekend te worden op hun fouten. Zo stelt maar liefst zeventien procent van hen dat er binnen hun organisatie sprake is van een angstcultuur. Opvallend is het hoge percentage onder Drentse werknemers. In de visual vindt je hoe de rest van Nederland hierover denkt.