Airbnb onderzoek

Airbnb verhuurder verdient tot 10.620 euro per jaar

Haarlem meest interessante stad om woning te verhuren

Het aantal Airbnb overnachtingen in Nederland blijft gestaag toenemen, in Amsterdam zelfs in zo’n sterke mate dat de stad er een limiet van 60 dagen per jaar voor heeft ingesteld. Maar hoe lucratief is het verhuren van je woning via Airbnb? Kortingssite Acties.nl zocht het uit.

Prijs per provincie

Van de Nederlandse provincies is de gemiddelde prijs per overnachting in Noord-Holland veruit het hoogste met €157 per nacht. Als nummer twee volgt Utrecht, waar een woningeigenaar gemiddeld €150 per nacht kan rekenen voor het verhuren van zijn woning. Limburg (€71) en Drenthe (€69) behoren tot de goedkoopste provincies. Het minst interessant is het verhuren van een woning in de provincie Groningen, daar ontvang je als verhuurder gemiddeld €68 per overnachting, een verschil van maar liefst €89 per nacht met de provincie Noord-Holland.

Prijs per stad

Haarlem is met €177 per nacht veruit de duurste stad om te overnachten, en daarmee het meest interessant voor het verhuren van een woning. Andere dure steden zijn Almere (€150) en Utrecht (€150), gevolgd door Amsterdam (€146). De laagste huurprijzen worden gerekend in respectievelijk Enschede (€67), Groningen (€68) en Nijmegen (€69). Opvallend zijn de lage huurprijzen in toeristische steden als Maastricht (€87) en Rotterdam (€79).

Woning verhuren

Het verhuren van een woning via Airbnb kan een mooi extra zakcentje opleveren. Uitgaande van 60 nachten per jaar (de grens die door Amsterdam gesteld is voor verhuur via Airbnb) kan een huiseigenaar in Amsterdam gemiddeld €8.760 per jaar bijverdienen. Voor inwoners van Almere en Utrecht is dit €9.000 en voor Haarlem gemiddeld €10.620 per jaar. Van deze opbrengst wordt 3% als servicekosten ingehouden door Airbnb. Ook betaal je inkomstenbelasting over 70% van de inkomsten die je via Airbnb verdient.

* Prijzen zijn gebaseerd op een verblijf in augustus 2017.

Bronnen
www.airbnb.nl
www.airbnb.nl/help/article/1857/what-are-airbnb-service-fees
www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/wonen/bijzondere-situaties/vakantieverhuur
www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/airbnb-verhuurder-vergeet-de-belastingdienst-niet