Snel gratis advies:
085-2010818

MENU
4527 reviews
Start  >  Hulpmiddelen  >  Ziekte van Raynaud

Ziekte van Raynaud

Op zoek naar hulpmiddelen die ondersteuning bieden bij de ziekte van Raynaud? Bij ons vindt u een divers assortiment hulpmiddelen. Lees gerust verder voor meer informatie.

Lees verder »

Ziekte van Raynaud

3 producten gevonden
Podobrace ziekte-van-raynaud ziekte-van-raynaud ziekte-van-raynaud 19.99 25.99



Op zoek naar hulpmiddelen die ondersteuning bieden bij de ziekte van Raynaud? Bij ons vindt u een divers assortiment hulpmiddelen. Lees gerust verder voor meer informatie.

Syndroom van Raynaud, wat is het?

Bij het syndroom van Raynaud kunnen er plotseling verkleuringen optreden aan de vingers en/of tenen. Binnen deze verkleuring kan er min of meer gesproken worden van een bepaalde fasering. Dit verklaart ook dat het syndroom ook wel het ‘tri-color-fenomeen’ wordt genoemd. Doorgaans begint het met een witte verkleuring. Dit als gevolg van de samentrekkende bloedvaten, waardoor het bloed niet goed wordt doorgelaten naar de huid. Hierna volgt meestal de paarse/donkerblauwe verkleuring, omdat het aanwezige bloed in de bloedvaten niet goed doorstroomt.  Tot slot zal er een rode kleur ontstaan door de versterkte doorbloeding. Deze laatste fase van verkleuring kan helaas ook langere tijd duren en wellicht gepaard gaan met wondjes aan vinger of tenen.
 

Wat is de oorzaak van het fenomeen ziekte van Raynaud?

Het fenomeen Raynaud kan in twee vormen geschieden, namelijk:

 

Primaire vorm:

Bij deze vorm treden de vaatkrampen en verkleuringen meestal tegelijk bij beide handen op. Soms zijn er ook klachten aan de tenen of het puntje van de neus. Een aanval kan ontstaan door:

  • een koude omgeving of bij het aanraken van een koud voorwerp;
  • het werken met trillende apparaten
  • krachtige emoties zoals angst, woede of verdriet

Secundaire vorm:

Het secundair fenomeen van Raynaud kan het gevolg zijn van een ziekte met afwijkingen in de vaatwand. Bijvoorbeeld bij sclerodermie, reumatoïde artritis of het Sjögren Syndroom. Ook bepaalde geneesmiddelen, zoals bètablokkers, veroorzaken soms deze secundaire vorm.

 

Bij de secundaire vorm zijn er vaak blijvende afwijkingen aan de haarvaten in de vingertoppen of tenen. De aanvallen zijn vergelijkbaar met die bij de primaire vorm. Het verschil bij de secundaire vorm is dat de aanvallen niet aan beide handen of voeten tegelijk optreden.

 

Symptomen van het syndroom van Raynaud

De meest voorkomende symptomen bij het syndroom van Raynaud zijn:

  • Het ‘tri-color-fenomeen’
  • Tijdens de aanval is het gevoel verminderd en kan er krachtige pijn optreden.
  • In de ‘rode’ fase kunnen tintelingen en zwelling van de vingers optreden. 
  • Er kan een dood gevoel van de vingers en/of tenen optreden.

Meestal beperken de klachten zich tot handen en voeten, maar soms komen ze ook voor in het puntje van de neus of de oren.  

 

Behandeling voor de ziekte van Raynaud

Een behandeling voor dit syndroom is niet altijd nodig. De volgende praktische tips kunnen al meedragen aan het voorkomen van de vervelende klachten.

  • Kleed je warm aan
  • Rook niet
  • Beweeg voldoende
  • Vermijd stress

Kijkend naar het eerste puntje kan Podobrace u een eind op weg helpen. Podobrace beschikt namelijk over handschoenen en sokken die compressie bieden en hierdoor de bloedcirculatie stimuleert. Deze stimulerende bloedcirculatie kan de pijn met betrekking tot de ziekte van Raynaud verlichten. 

Menu Home Zoeken Winkelwagen