Alle feiten en fabels over zonbescherming

Het heerlijke zomerweer laat zich langzaamaan zien. Je geniet na al het druilerige weer extra van de zon op de huid. Logisch, maar bedenk je dat hoe lekker de zonnestralen ook op je bleke huidje aanvoelen, de zon ook zeker voor gevaren zorgt. Naast dat je er bij slechte bescherming uit komt te zien als een kreeft en als een kacheltje blijft branden in bed, kan het ook op lange termijn ernstige gevolgen hebben. Doe je voordeel met de volgende feitjes en fabels over zonbescherming en verzorging. En, over voordeel gesproken, wij geven je natuurlijk ook een aantal shopadresjes waar jij je zonbescherming met korting in huis kunt halen!


Fabel: Van zonnebrand word je niet bruin
Laten we eerst de grootste fabel aanhalen. Van zonnebrand verbrand je niet, waardoor jij wel degelijk bruin wordt. Met een goede zonnebrand gaat dit proces geleidelijk aan, waardoor jij een mooi (en langdurig) kleurtje opbouwt.

Fabel: Ik verbrand nooit dus ik hoef niet te smeren
De zon heeft twee soorten UV stralen waarvoor je je moet beschermen (let hier dus ook op bij het kopen van je zonnebrand!), namelijk UVA en UVB. UVA zorgt voor het verouderende effect van de zon, terwijl UVB je huid laat verbranden. UVA zie je dus niet op korte termijn, maar brengt wel degelijk schade toe. Lekker smeren is dus van belang om je jonge huidje te behouden!

Feit: Een crème werkt beter dan een spray
Ansicht werkt een spray net zo goed als een crème. Helaas is de werking van een spray in de praktijk vaak minder omdat je een minder dikke laag op je huid aanbrengt. Bovendien zie je met een onzichtbare spray niet wat je precies doet, waardoor je plekjes over kunt slaan zonder dat je het weet.

Zon

Fabel: Ik hoef alleen te smeren als ik ga zonnen
Veel mensen smeren pas zodra ze bewust volle bak in de zon op het strand gaan liggen, terwijl je huid (bijna) elke dag bloot gesteld wordt aan zonlicht. Een half uurtje onbeschermd in de zon kan al voor huidschade zorgen! Specialisten raden dan ook aan om dagelijks factor 15 op te smeren en op zonnige dagen factor 30 te gebruiken. Daarnaast heeft zonnebrand de tijd nodig om in de huis te trekken. Het is dus beter om je thuis alvast in te smeren, dan wanneer je al op het strand ligt te bakken.

Shoptip: Bij de Topdrogist koop je deze week alle zonnebrand met 20% korting!

Fabel: Een wit T-shirt houdt UV stralen tegen
Veel ouders trekken hun kind (na verbranding) een wit T-shirtje aan tegen verbranding. Helaas biedt kleding van een dunne stof en in lichte kleuren minimale bescherming tegen de zon. Donkere kleuren en dikkere stoffen houden meer UV straling tegen, maar het blijft smeren geblazen!

Feit: Zonnebrand van vorig jaar werkt slechter
Zonnebrand verliest na verloop van tijd zijn werking. De ingrediënten verliezen over verloop van tijd namelijk hun kracht en werken dus het jaar erop minder goed. Hetzelfde gebeurt trouwens wanneer je de zonnebrand in de volle zon laat staan.

Shoptip: Bij Drogistplein krijg je tot 60% korting op zonnebrand van diverse merken

Strand

Fabel: In de schaduw hoef ik niet te smeren
Zeker op het strand is het belangrijk dat je blijft smeren. Al lig je veilig en wel onder een parasol, een beetje bescherming mag niet ontbreken. Oppervlaktes zoals zand (of sneeuw!) reflecteren namelijk flink waardoor UV jou zelfs in de schaduw gewoon bereikt.  

Feit: Voor optimale bescherming moet je om de paar uur smeren
De werking van zonnebrand vervaagt in loop van de tijd door zweten, afdrogen en wrijven, waardoor je het om de paar 2 á 3 uur zeker moet bijhouden. De SPF (Sun Protection Factor) zegt iets over de duur waarmee jij beschermt bent, maar door bovengenoemde factoren wordt het aangeraden om ongeacht welke factor jij gebruikt jezelf om de paar uur in te smeren.

Feit: Van te veel zon veroudert je huid sneller en heb je meer kans op huidkanker
Het grootste gevolg van zonnen zonder een goede bescherming op korte termijn is dat je verbrand. Op lange termijn zorgt zonneschade voor een snel verouderde huid, pigmentvlekken en huidkanker. Huidkanker komt het vaak voor in het gezicht omdat die gedurende het jaar het vaakste wordt blootgesteld aan UV straling.

Fabel: Een bodylotion werkt prima als aftersun
Een aftersun heeft namelijk een verkoelende werking en trekt de vochtbalans in de huid weer recht, waardoor hij niet dezelfde werking heeft als een bodylotion. Een aftersun gebruiken na het zonnen is dus zeker een aanrader!

Shoptip: Bij Boots bestel jij aftersun en zonnebrand 1 + 1 gratis! 

Strand

Feit: Kinderen moet je extra beschermen tegen UV straling
Een kinderhuidje is kwetsbaarder omdat zij minder pigment hebben opgebouwd door de jaren heen. Baby’s moeten daardoor helemaal uit de zon gehouden worden. Kinderen bescherm je het beste met een factor 30 of 50, waarbij een dikke laag geen uitzondering moet zijn. En tussen 12:00 uur en 15:00 uur kan een siësta uit de zon geen kwaad!

Fabel: Een zonnebril met verduisterende glazen biedt genoeg bescherming
Investeer in een kwalitatief goede zonnebril om je ogen goed te beschermen tegen het UV licht. Een goede zonnebril verduistert (waardoor jij minder hoeft te knijpen met je ogen!) en heeft bij voorkeur een CE label. Dit label vertelt je of de glazen UV straling tegenhoudt.

Shoptip: Bij LensWay krijg je 20% korting op alle zonnebrillen