Met deze producten voorkom je vuurwerkstress bij huisdieren

Ondanks dat Kerstmis net voorbij is, staat het volgende feest alweer op ons te wachten: oud en nieuw. Dit jaar is de jaarwisseling zelfs extra bijzonder, gezien we aan een nieuw decennium beginnen. Dat vieren we uiteraard met knallende champagneflessen, vuurwerk, veel gelach en gezelligheid. Terwijl wij er een onvergetelijke avond van proberen te maken, ervaren onze huisdieren deze avond vaak als stressvol en onprettig. Heb jij een hond of kat die zich gestrest gedraagt tijdens de jaarwisseling? Probeer dan onderstaande tips uit, zodat je hond of kat ook van deze bijzondere avond kan genieten.


Waar komt vuurwerkstress vandaan?

Huisdieren zijn vaak niet alleen bang voor vuurwerk, maar voor harde geluiden in het algemeen. Denk bijvoorbeeld aan onweer of het geluid van een stofzuiger. Deze angst voor onbekende en enge situaties zit in de aard van onze huisdieren. Het overlevingsmechanisme van honden en katten associeert namelijk harde geluiden, zoals vuurwerk, met gevaar. Je kunt echter met een paar kleine aanpassingen en kalmerende producten ervoor zorgen dat je hond of kat zonder stress oudejaarsavond doorkomt.

Bange kat


Tips voor oudejaarsavond

Om de avond zo prettig mogelijk te laten verlopen voor je huisdier, kun je proberen om de vele prikkels die een huisdier binnenkrijgt te verminderen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je hond of kat een veilig plekje in huis heeft en sluit de gordijnen, zodat de prikkels van buiten minder opvallen. Door de radio of televisie aan te zetten, worden de harde knallen van het vuurwerk gedempt, waardoor je hond of kat hier minder last van heeft. Tenslotte is het ook mogelijk om je huisdier later op de avond eten te geven. Wanneer dieren wat hongerig zijn, hebben ze namelijk minder aandacht voor stressvolle situaties. Is je huisdier juist erg kalm en rustig tijdens de jaarwisseling? Beloon ze dan met wat lekkers. Dat hebben ze wel verdient.

Pets Place: tot €1,- korting op diverse snacks voor honden en katten
Zooplus: bestel snacks voor je huisdier met tot 25% voordeel
Huisdierplein: 5% korting of meer op huisdiervoeding


Kalmerende producten voor je huisdier

Weet je uit ervaring dat bovenstaande tips niet werken? Dan kun je proberen om kalmerende producten te gebruiken. In deze blog behandelen we alleen producten die gebaseerd zijn op natuurlijke producten zoals kalmerende kruiden en kunstmatige rustferomonen in plaats van medicatie. Het geven van medicijnen aan je huisdier is wellicht het laatste wat je wil proberen. Het lijkt misschien erg handig omdat ze er rustig van worden, maar verdovende middelen kunnen ervoor zorgen dat je hond of kat zich moeilijker kan bewegen, terwijl de kern van het stressprobleem niet wordt aangepakt. Ze zijn verdoofd, maar het gehoor blijft gewoon hetzelfde waardoor ze nog steeds stress kunnen ervaren. Overleg dus altijd eerst met je dierenarts, wanneer je overweegt om medicatie te gebruiken. Er zijn echter wel andere maatregelen die het proberen waard zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een geurspray in het stopcontact doen die rustferomonen verspreidt waar je huisdier rustiger van wordt of bestel een RelexoPet. Dit is een speciale speaker die verschillende geluiden en trillingen uitzendt. Deze speaker werkt in het onbewustzijn van honden en katten, waardoor enge en stressvolle geluiden zoals vuurwerk worden omgezet in iets positiefs. Hieronder vind je lijstjes met diverse kalmerende producten die kunnen helpen voor honden en katten tijdens de jaarwisseling.


Kalmerende middelen voor katten:

Zooplus: 5% korting op verdampers
Pets Place: 25% korting op Feliway antistress sprays, verdampers en andere middelen
Huisdierplein: 25% korting op Beaphar "No stress" verdampers, navulling, sprays en halsbanden
Amazon: shop een RelaxoPet met korting


Kalmerende middelen voor honden:

Zooplus: tot 30% korting op Adaptil verdampers en halsbanden
Pets Place: 25% korting op Adaptil antistress tabletten, halsbanden, sprays en andere middelen
Huisdierplein: 25% korting op Beaphar "CaniComfort" verdamper en navulling
Huisdierplein: 25% korting op "No stress" sprays en halsbanden
Huisdierplein: 15% korting op rustgevende snoepjes
Amazon: shop een RelaxoPet met korting

Hond in een stoel


Tip voor jou

Het is erg belangrijk dat je je huisdier op dezelfde manier behandelt als dat je normaal doet. Geeft je huisdier geen extra aandacht wanneer hij of zij stressvolle signalen vertoont. Benader ze niet, haal ze niet aan en wanneer ze een rustig plekje zoeken, laat ze dan hun gang gaan. Wanneer je dit gedrag beloont, denken ze juist dat er een reden is om angstig te zijn wat je wil voorkomen. Zoekt je huisdier echter uit zichzelf troost of gezelschap op, dan kun je dit ze uiteraard wel geven.