10 slimme tips om te besparen op je energiekosten, hier heb je nog niet aan gedacht!

Energie is in vele opzichten een kostbaar goed: dankzij energie is ons leven een heel stuk makkelijker geworden, maar aan de andere kant kost energie ook veel geld. Het is daarom raadzaam om zuinig met energie om te gaan. Met onderstaande tips wordt het besparen van energie ook voor jou een stuk makkelijker, en het leukste is dat je niet alleen bijdraagt aan een beter milieu, maar de energiebesparing levert je bovendien een besparing op die al snel kan oplopen tot enkele tientjes per jaar.


1. Isolatie en ventilatie

Isoleren

Alhoewel beide in eerste instantie niets met elkaar te maken lijken te hebben zorgen zowel isolatie als ventilatie voor veel energiebesparing. Goede ventilatie zorgt niet alleen voor een gezonder binnenklimaat, maar door de afvoer van vochtige lucht die vol afvalstoffen zit kan de schone lucht, die bovendien droog is makkelijker opgewarmd worden. Dit betekent dat er minder energie nodig is om een aangename temperatuur in huis te creëren. Ventilatie is permanent nodig en niet alleen in een bepaald seizoen. Het beste kun je elke dag je huis gedurende een half uur flink door laten luchten en na een feest of veel visite kun je het beste direct nog eens een half uur luchten. Ventileren behoort echter niet te gebeuren door slecht geïsoleerde ramen, deuren of muren. Slechte isolatie zorgt namelijk dat de lucht permanent vochtig is en daarmee weer moeilijk te verwarmen. Daarnaast zorgen een goed geïsoleerd dak, ramen, deuren en muren er ook voor dat de warmte minder snel het huis verlaat, waardoor minder gestookt hoeft te worden. Heb je niet direct het geld om het huis naar wens te isoleren? Zorg dan dat je een tochtstrip plaatst op plekken waar dit nodig is. Voor de deur kun je eventueel een deurborstel gebruiken of speciale knuffeldieren leggen die tocht buiten de deur houden.


2. Slim wassen en drogen

Het is alom bekend dat de wasmachine een behoorlijke aandeel heeft in de energierekening. Wie naast de wasmachine ook een droger in huis heeft, zal nog meer uit moeten geven aan de energierekening. Er zijn gelukkig een aantal tips om het verbruik van de energie tijdens het wassen en het drogen van de was te verminderen. Door de trommel helemaal te vullen wordt op meerdere manieren bespaard, er wordt immers minder stroom, water en wasmiddel gebruikt. Het is bovendien voldoende om de was op 40°C te wassen, waarmee de meeste kleding goed schoon wordt. Misschien is het in sommige situaties noodzakelijk om gebruik te maken van een droger, in veel gevallen kan de was echter ook heel goed buiten gehangen worden waar zon en wind niet alleen zorgen voor besparing op de energiekosten, maar de was bovendien op natuurlijke wijze heerlijk zacht wordt. Door de droger minder te gebruiken en de trommel vol te gooien en voornamelijk op 40°C te wassen kan per jaar per gezin al snel 50 tot 60 euro bespaard worden. 3. Correct gebruik van koelkast en vriezer De koelkast en vriezer zijn essentiële apparaten die ons leven verrijkt hebben en in staat stellen ons voedsel langer te bewaren. Alhoewel we hiermee in veel opzichten kunnen besparen (boodschappen doen, gebruik maken van aanbiedingen) kan verkeerd gebruik van de koelkast en vriezer de stroomrekening onnodig laten stijgen. Gebruik deze apparaten daarom op de juiste wijze:

  • Laat warme gerechten eerst goed afkoelen voordat je deze in de koelkast zet
  • Laat de deur zo kort mogelijk open
  • Ontdooi de vriezer regelmatig
  • Ontdooi ingevroren producten in de koelkast, waarbij de vrijkomende kou in de koelkast gecirculeerd wordt en deze minder hoeft te koelen
  • Zet alleen producten in de koelkast die daadwerkelijk koeling nodig hebben
  • Houd de vriezer op de juiste temperatuur
  • Niet overal in de koelkast is de temperatuur hetzelfde. Door het voedsel de juiste plek te geven bespaar je niet alleen energie, maar voorkom je bovendien dat het voedsel door verkeerd te bewaren bederft.

4. Zet apparaten helemaal uit

Het lijkt zo praktisch: je zit niet voor de tv en daarom zet je deze maar in de stand-by modus. Of je gebruikt de computer voorlopig niet, maar je laat de stekker gewoon in het stopcontact zitten. Dit zijn slechts twee voorbeelden van zogenaamde energievreters, waarbij het apparaat terwijl het niet gebruikt wordt toch energie vreet. Door stekkers uit het stopcontact te halen (dit geldt natuurlijk niet voor de koelkast en vriezer) kun je minimaal €100,- per jaar besparen. Gebruik de stand-by knop alleen als je tijdens het computeren een kleine pauze inlast of als er even niets op de tv komt.


5. Bespaar op het verbruik van water

Water is een ongekende energieverbruiker omdat het verbruik ervan ongemerkt gaat. De douche tijdens het inzepen open laten staan, tandenpoetsen met een lopende kraan, elke dag in bad gaan, het zijn zomaar gewoontes die afgeleerd kunnen worden en waarmee heel wat water bespaard kan worden. Onnodig gebruik van warm water telt daarbij nog eens extra zwaar, omdat het koude water eerst verwarmd moet worden. Zet de kraan daarom uit tijdens het inzepen en tanden poetsen en neem vaker een douche in plaats van een bad.


6. Koken op gas: bijzonder voordelig

De voordeligste manier om te koken is koken op gas. Gemiddeld kost koken op gas €40,- voor een heel gezin. Zowel koken op een keramische of halogeen kookplaat evenals het koken op een elektrisch fornuis kost ongeveer €100,- per jaar, waarmee koken op gas absoluut energiezuinig is. Wil je nog meer besparen tijdens het koken? Zet dan deksels op de pannen waarmee de warmte niet verloren gaat en je voedsel sneller gaar is.


7. Besparen door slim gebruik van verlichting

Lampen

Het gebruik van de juiste verlichting gecombineerd met het juiste gebruik ervan resulteert eveneens in het besparen van energie. Kies voor het gebruik van energiezuinige lampen waaronder LED voor optimale besparing en doe het licht in ruimtes waar niemand is uit.


8. Slim stoken

Terwijl isolatie en ventilatie hand in hand gaan voor energiebesparing kan ook door slim te stoken bespaard worden op energie. Draai de thermostaat gewoon een graadje lager en draag een warmere trui of vest in huis, zorg er daarnaast voor dat de thermostaat een uur voor dat je naar bed gaat lager gedraaid wordt. De warmte zal bij een goede ventilatie en isolatie nog lang in het huis blijven, zonder dat je extra hoeft te stoken.


9. Energie besparen in de tuin

Een tuin vraagt niet alleen in de zomer veel onderhoud: het aanbreken van de lente betekent voor veel mensen dat het tuinmeubilair gewassen moet worden, terwijl de herfst ervoor zorgt dat de verlichting in de tuin aangezet moet worden en alles klaar gemaakt wordt voor de komende winter. Er kan zo ook in de tuin een hoop aan energie bespaard worden. Gebruik regenwater in plaats van drinkwater voor de verzorging van de planten. Hiermee bespaar je niet alleen op de kosten, maar de meeste planten geven de voorkeur aan regenwater waar geen toevoegingen in te vinden zijn, met als resultaat dat je mooiere planten krijgt. Regenwater kun je bovendien ook gebruiken voor het schoonmaken van tuinspullen. Zet verlichting in de tuin niet onnodig aan of vervang deze door lampjes op zonne- energie. Daarnaast kan ook bespaard worden op het gebruik van elektrische apparaten in de tuin zoals een elektrische grasmaaier.


10. Energiezuinige apparaten kopen

Tegenwoordig is er keuze zat wat betreft huishoudelijke apparaten en juist deze keuze stelt ons in staat om voor energiebesparing te kiezen. Elk apparaat is voorzien van een energielabel, al dan niet in combinatie met slimme knoppen om voor zuinige programma’s te kiezen, waarmee je direct bij de aankoop beslist hoe het verloop van je energiegebruik wordt. Naast het energielabel kun je bij de aankoop erop letten dat je nieuwe apparaat volledig uitgezet kan worden in plaats van in stand- by modus. Ten slotte een kleine tip die niet alleen energie en het milieu spaart, maar vooral je eigen portemonnee ten goede komt: denk na voor je een bepaald apparaat aanschaft, want als je een apparaat slechts sporadisch gebruikt is het de moeite van het aanschaffen wellicht helemaal niet waard. Zoek dan liever in de familie of kennissenkring naar iemand die je het gewenste apparaat voor de tijd dat je het nodig hebt kan lenen.


En vergeet tot slot natuurlijk niet om verschillende energieaanbieders onderling met elkaar te vergelijken om de beste aanbieder voor jouw situatie te vinden. Tegenwoordig is het zo makkelijk om online te vergelijken en over te stappen naar een betere aanbieder waarmee je zonder gebruik te maken van energie al tientallen euro’s per jaar kunt besparen. Het loont soms echt de moeite om alle aanbieders op een rijtje te zetten en vervolgens een keuze te maken.