Hoe word ik rijk? Het kan in 8 eenvoudige stappen!

Rijkdom lijkt iets dat alleen bestemd is voor bepaalde bevoorrechte personen. Toch zijn de rijken der aarde lang niet allemaal rijk geboren. Integendeel! Vaak zijn het 'self made' personen die alles bereikt hebben door simpelweg hard te werken en een slimme planning. In principe kan iedereen dus rijk worden, jij ook!

Droom jij ervan om rijk te worden maar heb je elk salaris een stukje maand over, en neem je daar geen genoegen meer mee? Neem het heft in eigen handen en zorg dat je voortaan elke maand geld overhoudt. Met onderstaand stappenplan kan ook jij rijk worden!


Stap 1: Denk je rijk

Deze stap bestaat uit de evaluatie van je situatie, mogelijkheden en je dromen. Het begint allemaal met jouw grote dromen. Deze dromen ga je namelijk in de praktijk brengen! Visualiseer je ideale toekomst en laat jezelf daarbij ook helemaal gaan, want daardoor ontdek je snel wat je precies wil en welke punten belangrijk voor jou zijn. Bovendien zijn deze dromen altijd een positieve drijfveer tijdens je weg naar je doel.

Daarnaast is het belangrijk om je huidige situatie in kaart te brengen; welke opleiding heb je, waar ben je goed in, wat vind je leuk en hoe is je financiële situatie op dit moment. Maar stel jezelf ook andere vragen; hoe wil ik dat mijn leven er over 5 jaar uit ziet? En over 10 jaar? Wat vind ik belangrijk om te bereiken? Welke stappen zou ik kunnen nemen om dat te bereiken?

Zo krijg je inzicht in je huidige situatie en hoe je wil dat je toekomst eruit ziet.

Denken


Stap 2: Doelstelling

Je doelstelling is altijd het belangrijkste onderdeel, van welk plan ook. Als je niet duidelijk voor ogen hebt waar je precies naar toe wil, is het een beetje moeilijk om op de juiste bestemming aan te komen nietwaar?

Door precies te omschrijven wat je in je leven wil bereiken en wanneer, is het veel makkelijker om te plannen hoe en in welke termijnen je dat waar gaat maken. Je dromen zijn daarbij een handig hulpmiddel. Schrijf daarom je doel precies op. Omschrijf voor jezelf precies wat je wil bereiken over 10 jaar en wat je in je leven bereikt wilt hebben als je achteraf terug zou kunnen kijken.


Stap 3: Planning

Nu je eenmaal precies hebt bepaald wat je doel is, kan je gaan plannen. Hoe ga je de route naar je doel afleggen? Wat moet je daarvoor doen. Dit kan van alles zijn; zoals een goede opleiding of cursus volgen, sparen en beleggen, een onderneming beginnen enzovoorts. Stippel de route naar je doel precies uit en verbind daar ook een tijdschema aan. Om je ultieme doel te bereiken, zoals je het in stap 2 omschreven hebt, moet je verschillende doelstellingen uitzetten. Als je het lastig vindt deze doelen te omschrijven, kan je het volgende doen:

  • Omschrijf 10 doelstellingen die je in de komende 5 jaar wil bereiken.
  • Beschrijf bij elk doel kan je ook de tussenstappen; mijlpalen die je binnen een jaar moet bereiken en waar je tijdens je route steeds naar toe kan werken.
  • Schrijf het allemaal netjes op, zodat je het na kan lezen. Handig voor momenten dat de motivatie even wat minder is!

Stap 4: Betaal eerst jezelf

Financiële experts zijn van mening dat je van je inkomen eerst jezelf moet betalen (minstens 12,5%) op een aparte spaarrekening. Dat bedrag laat je automatisch elke maand op je spaarrekening overboeken, ook al is het een heel klein bedrag, om te beleggen. Als je je hele leven lang maandelijks 150 euro apart zet en investeert in een goed beleggingsfonds, heb je tegen de tijd dat je met pensioen gaat al enkele tonnen op je rekening staan. Informeer bij je bank naar de mogelijkheden!

Misschien kan je geen 150 euro missen, maar je kan altijd iets sparen. Reken uit wat je noodzakelijke vaste lasten zijn en hoeveel je inkomen precies is. Maak naast de vaste lasten ook posten voor alle andere zaken; eten, kleding, uitgaan etc. en streep als dat nodig is zaken weg die niet echt noodzakelijk zijn. Zorg altijd dat je minder uitgeeft dan dat je verdient, zodat je geld overhoudt. Begin desnoods met sparen door elke maand 1% van je netto inkomen apart te zetten en verhoog dit bedrag als het goed gaat.

Tips om minder geld uit te geven; sluit nooit een lening af en koop nooit zaken op afbetaling; want daarmee ben je altijd duurder uit. Geld lenen kost geld! Doe ook geen impulsaankopen meer. Iets kan spotgoedkoop zijn, maar als je het eigenlijk toch niet nodig hebt, is het nog goedkoper om het niet te kopen!


Stap 5: Investeer in je doel en wees ambitieus

Om je doelen te bereiken, zal je wel het een en ander op moet offeren en inspanningen moeten doen. Alleen jij bent verantwoordelijk voor het bereiken van je doelstellingen en het geluk in je leven. Zie je reis daarom als investering voor de toekomst. Als dat betekent dat je een tijd lang heel weinig vrije tijd hebt en heel zuinig zal moeten leven, dan moet je dat er voor over hebben. Bedenk dat wat je nu opoffert, je weer dubbel en dwars terug krijgt als je eenmaal je doel hebt bereikt.

Streef ernaar goed te zijn in wat je doet en de top te bereiken voor wat betreft jouw vakgebied. Uiteraard is dat veel makkelijker als je iets doet wat je ook leuk vindt. Als het goed is heb je in stap 1 al ontdekt waar jij het beste in bent en wat je leuk vindt om te doen.

Wees streng voor jezelf; neem geen genoegen met middelmatige kwaliteit van je werk, verbeter steeds je vaardigheden en blijf leren en jezelf ontwikkelen. Kortom; blijf de lat hoog leggen voor wat betreft je eigen kennis en kwaliteiten.


Stap 6: First things first

Heel belangrijk voor het succesvol afleggen van je route naar je doel is dat je prioriteiten stelt. Zorg altijd dat je de belangrijke zaken eerst doet. Sommige mensen doen dat automatisch, maar als je er moeite mee hebt, kan je het volgende doen:

  • Maak een lijstje van alle dingen die je die dag moet/wil doen
  • Bepaal van die lijst welke zaken bijdragen aan het bereiken van je doel
  • Welke van die activiteiten zijn het belangrijkst?
  • Zet nu de lijst in volgorde van belangrijkheid.

Voer de belangrijkste taken dus eerst uit en doe dat zo snel en secuur mogelijk. Voor je carrière is dat heel belangrijk, want je bouwt er reputatie mee op en het is dan ook de snelste weg 'omhoog' en naar een hoger salaris.

Checklist


Stap 7: Slapend rijk worden

Voor deze stap moet je wel al wat geld gespaard hebben. Slapend rijk worden, kan dus eigenlijk alleen als je al een beetje rijk bent. Laat je geld voor je werken. Dat kan je op verschillende manieren bereiken. Allereerst door nog meer te investeren bij de bank. Deze keer door korte-termijn-transacties en daarnaast in iets met weinig risico, zoals bijvoorbeeld staatsobligaties. Zorg dat je geld verdeeld is over verschillende projecten en banken om het risico te beperken. Verder kan je er ook over denken om te investeren in nieuwe bedrijven die je door een zaakwaarnemer laat runnen. Er zijn heel veel manieren waarop je jouw geld voor jou aan het werk kan zetten. Jij zelf moet echter eerst het denkwerk doen!


Stap 8: Blijf in jezelf geloven

Hou rekening met tegenslagen, laat je daardoor niet van de kaart brengen. Tegenslagen horen er gewoon bij. Bekijk wat er mis ging, of je er iets van kan leren of dat je het probleem op kan lossen en ga gewoon weer verder. Blijf gemotiveerd en lees desnoods je lijstje van stap 3 weer even door. Geloof in jezelf en in je toekomstige succes. Succes komt pas naar je toe als jij het naar je toe haalt en om dat te kunnen doen moet je er in geloven!

Rijk