Budgettips om te beginnen met hardlopen

Het mooie weer nodigt uit om veel tijd buiten door te brengen en creëert daardoor het perfecte moment om te beginnen met hardlopen! Geen smoesjes meer. Met deze tips voor beginnende hardlopers heb jij er binnen een mum van tijd een nieuwe hobby bij! Weet je niet zo goed waar je moet beginnen of waar je op moet letten tijdens het hardlopen om blessures te voorkomen? In deze gids vertellen we je alles over beginnen met hardlopen, waar je goedkope hardloopkleding en goede schoenen haalt en de motivatie bovendien vindt om door te gaan.


Goedkope hardloopkleding

Het begint allemaal met de juiste outfit. Logischerwijs wil je met een nieuwe hobby niet meteen investeren in de duurste kleding en dat hoeft gelukkig ook niet. Wat betreft hardloopkleding kan je zowel goedkoop als duur van start met een goede outfit. Investeer in ieder geval in een goede legging/sportbroek en hemdje met een vestje. Met een goede aanbieding of kortingscode kan je bovendien nog meer besparen! In deze categorie vind je alle sportieve aanbiedingen van dit moment, vergeet bovendien winkels als About You en Zalando Lounge ook niet in je zoektocht naar een leuke sportoutfit!


Goedkope hardloopschoenen

Een ander essentieel en eigenlijk belangrijkste item voor je outfit zijn de schoenen. Blessureleed kan je deels voorkomen door te kiezen voor de juiste schoenen. Kies niet het goedkoopste paar, maar weet waar je wat kwaliteit betreft op moet letten. Bij hardloopspeciaalzaken kan je vaak een loopanalyse doen, waarna je precies weet of je schoenen met extra ondersteuning tegen bijvoorbeeld het type pronatie nodig hebt. Pronatie is de mate waarop je je voet naar binnen kantelt, wanneer je aan het lopen bent. Kijk dus niet alleen naar wat je mooi vindt, maar vooral ook naar wat comfortabel loopt! Je schoenen zullen één van de duurdere producten zijn die je aanschaft voor hardlopen, dus neem de tijd om je keuze te maken. Wat betreft de prijs kan je online altijd bij grote aanbieders even kijken of er een goede actie of kortingscode is! Zo kan je sowieso al profiteren van gratis verzending bij JD Sports, waar ze een uitgebreide collectie hardloopkleding van merken zoals Asics, Nike en Puma voor zowel mannen als vrouwen hebben.

Hardloopschoenen


Essentiële hardloopspullen voor beginners

Als beginner zou ik je aanraden om niet meteen alles in huis te halen. Een smartphonehoesje kan nog handig (en redelijk goedkoop via bijvoorbeeld Bol.com) in aanschaf zijn voor als jij onderweg muziek wilt luisteren en je route wilt opslaan, maar kijk voor andere spullen eerst of hardlopen echt wat voor je is! Ben je een aantal weken verder dan kan je wellicht kijken naar andere uitgaves die je hardlooptraining beter kunnen faciliteren. Denk hierbij aan sportwatches met GPS-tracker en/of hartslagmeter, loopsokken, compressiesokken, verlichting en hardloopbelts. 


Vind een goed hardloopschema

Om hardlopen en je conditie op te bouwen kan je het beste een hardloopschema aanhouden. Via hardloopcommunities zoals Runners World kan je vaak gratis schema’s vinden voor beginners. Zo werk je geleidelijke aan een goede opbouw, waarna je na een aantal weken 5 of 10 kilometer kunt rennen. Kies een schema dat bij je past (kijk hierbij naar je sportverleden, basisconditie en doelen). Door het schema te volgen weet jij hoe je je run op kunt bouwen en zal je zien dat je met sprongen vooruit gaat gedurende de tijd!

Wedstrijd


Blijf jezelf motiveren

Hoe blijf je jezelf motiveren voor het hardlopen? In het begin start je met vol goede moed, maar je zult ook moeizame runs tegenkomen of dagen hebben dat je totaal geen zin hebt. Hoe sleep je jezelf van de bank? Zoek een hardloopmaatje! Door samen te sporten heb je minder snel de neiging om op te geven en blijf je jezelf verbeteren. Vind je geen animo in je directe omgeving? Kijk dan eens om je aan te sluiten bij een hardloopgroep. Deze vind je in bijna elke stad wel. In zo’n groep train je ook op specifieke technieken en kan je samen voor bepaalde afstanden trainen. Zo wordt trainen gezellig én leerzaam! Tot slot is het een tip om een doel in het vooruitzicht te stellen waarvoor je traint. Bijvoorbeeld een hardloopwedstrijd! Schrijf je in zodat je niet meer terug kan. Nu MOET je wel!


Heb jij goede hardlooptips? Deel ze met ons in een reactie!