Zorgeloos vakantie vieren? Met deze 15 handige (gratis) apps voor op reis kan het!

Sommige mensen nemen liever geen smartphone mee op reis. Ze willen genieten van het vakantiegevoel door even ‘echt weg’ te zijn en dus niet constant in contact staan met het hele thuisfront. Toch heeft het meenemen van je smartphone ook enorme voordelen. Zo zijn er vele handige reisapps die je vakantie of citytrip een stuk leuker en makkelijker maken. Wij hebben 15 handige apps voor op reis voor je op een rijtje gezet. Deze 15 tips zijn niet alleen ontzettend handig, ze zijn ook nog eens helemaal gratis!

Smartphone Apps


Reisapp 1: TripAdvisor

Wil jij voorkomen dat het hotel of restaurant waar je heen gaat een enorme tegenvaller is? Zoek dan van te voren even de beoordelingen op van degenen die je voor gingen. Want wie kan je nu beter vertellen of dat hotel echt zo top is als degene die er zelf is geweest? Met de reisapp TripAdvisor heb je toegang tot miljoenen reizigersbeoordelingen, kaarten en foto’s van hotels, restaurants en toeristische hotspots over de hele wereld. Ook kan je met deze handige app direct een hotel of vlucht boeken. De app is helaas niet offline te gebruiken.


Reisapp 2: Kayak

Een van de meest populaire apps voor reizigers: Kayak. Dit is de perfecte app voor iedereen die niet onnodig te veel wil betalen. Met deze handige app kan je op een eenvoudige en snelle manier de beste deals voor hotels, vluchten en huurauto’s met elkaar vergelijken. Ook het berekenen van je bagagekosten of het checken van je vluchtstatus heb je met deze app zo gedaan. Daarnaast biedt Kayak je ook een nagenoeg compleet overzicht van infonummers van luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden. Deze app is alleen online te gebruiken.


Reisapp 3: Douane app "OK"

Niemand wil volbepakt op het vliegveld arriveren om er vervolgens achter te komen dat je een deel van je bagage niet mee mag nemen. Om te voorkomen dat de alarmbellen bij de douane gaan rinkelen doordat je dingen hebt aangeschaft die helaas niet mee mogen, kan je de douane app "OK" gebruiken. Met deze app kan je precies opzoeken wat je wel en niet mee mag nemen.


Reisapp 4: Google Goggles

Direct allerlei informatie ontvangen door simpelweg met je camera ergens op te richten? Enkele jaren geleden klonk dit nog vrij onrealistisch. Met Google Goggles doe je dit echter in een handomdraai. Met deze app functioneert je telefooncamera als een alleswetende bril. Richt je de camera op een bekend kunstwerk? Dan vertelt de app je meteen wie de maker is. Richt je hem op een logo? Dan word je automatisch doorgestuurd naar de website van het bedrijf. En misschien nog wel een van de handigste toepassingen: als je hem op een tekst richt die je niet begrijpt, zoals een bord of menukaart, wordt deze tekst voor je vertaald. Google Goggles is alleen geschikt voor online gebruik.

Google Goggles
Parodie op de Google Goggles


Reisapp 5: SeatGuru

Wil jij het allerbeste plekje in het vliegtuig uit kunnen kiezen? Dan is SeatGuru de ideale app voor jou. Met deze app kan je de stoelindeling per luchtvaarmaatschappij en type vliegtuig opzoeken. Je kan maar liefst 700 overzichtskaarten van in totaal ruim 100 luchtvaartmaatschappijen bekijken. Daarnaast kunnen gebruikers ook foto’s en reviews insturen en bekijken. Zorg ervoor dat jij het beste plekje bemachtigt met deze handige app!


Reisapp 6: KLM Converter

De KLM Converter rekent alles razendsnel voor je om. Van Fahrenheit naar Celsius, van yards naar meters en van ounces naar grammen. Ook bij het shoppen komt deze app goed van pas, hij rekent namelijk ook kledingmaten voor je om. Groot pluspunt: de app is ook offline gebruiken. Ideaal om hoge roamingkosten te voorkomen.


Reisapp 7: Google Translate

Met Google Translate heb je ruim 100 kilo aan woordenboek zo in je telefoon. Deze onmisbare app vertaalt tussen maar liefst 64 talen. Of je nu in Frankrijk, China, Australië of Finland bent, deze app zorgt ervoor dat jij met locals kan communiceren. Je kunt zowel woorden als hele zinnen laten vertalen. Bovendien kan je de vertaling ook laten uitspreken. De Google Translate app is alleen online te gebruiken.


Reisapp 8: CityMaps2Go

Geen internet onderweg? Dat is geen probleem met deze handige reisapp. Met CityMaps2Go krijg je toegang tot maar liefst honderden kaarten van verschillende steden en gebieden. Download voor vertrek de kaarten die je nodig hebt. Vervolgens kan je jouw kaarten raadplegen wanneer je maar wilt, ook als je geen internetverbinding hebt. De ideale app dus als je een nieuwe stad wilt verkennen of een fietstocht gaat maken.


Reisapp 9: DB Navigator

Als je met de trein reist, kan je binnen Nederland gebruik maken van de apps van 9292 en NS Reisplanner. Op Europees niveau is de app van Deutsche Bahn ideaal. Met deze app kan je jouw treinreis door heel Europa plannen. Niet alleen de dienstregelingen van de internationale treinen zijn beschikbaar, maar ook die van alle nationale treinen. Daarnaast kan je met de DB Navigator app ook allerlei extra informatie opzoeken, zoals het aantal tussenstops. Er is helaas geen Nederlandstalige versie van deze app beschikbaar, maar wel een Engelse. De app is alleen online te gebruiken.


Reisapp 10: Around me

Wil jij altijd een overzicht van de dichtstbijzijnde hotels, restaurants, ziekenhuizen en parkeermogelijkheden bij de hand hebben? Download dan de reisapp Around me. Hiermee heb je met een aantal drukken op de knop meteen een duidelijk overzicht. Zo hoef je geen tijd te verspillen aan onnodig zoekwerk, op vakantie heb je immers wel iets leukers te doen. Je hebt wel een internetverbinding nodig om de app te kunnen gebruiken.


Reisapp 11: CamMe

Selfies: ze zijn niet meer weg te denken. Er is nu zelfs een zogeheten selfie stick op de markt om een selfies te kunnen maken zonder altijd je arm in beeld te hebben. Een ideale tool om mooie foto’s mee te maken, maar zo’n ding meenemen tijdens je reis is natuurlijk minder handig. Gelukkig is er ook voor op reis een geweldige oplossing bedacht, de app CamMe. Het werkt heel simpel. Je zet je telefoon neer met de camera op jou gericht. Om de camera te activeren, doe je een van je handen omhoog en vervolgens doe je die hand dicht. Makkelijker kan niet!

Een echte Selfie Stick


Reisapp 12: Free Wi-Fi finder

Even je mail checken, je favoriete apps gebruiken en snel wat opzoeken via Google: de kosten van internetten in het buitenland lopen al snel op. Wil jij geen hoge roamingkosten betalen? Maak dan gewoon gebruik van gratis Wi-Fi hotspots. Gratis Wi-Fi heb je zo gevonden met de Free Wi-Fi finder. Met deze app krijg je toegang tot een database van 145.000 hotspots verdeeld over de hele wereld. Groot pluspunt: de Free Wi-Fi finder app werkt ook offline.


Reisapp 13: NOS Teletekst

Wil jij altijd het laatste nieuws kunnen checken zonder een hoge telefoonrekening te krijgen? Maak dan gebruik van de NOS Teletekst app. Hiermee ben je altijd op de hoogte van de laatste gebeurtenissen in de wereld, de nieuwste voetbaluitslagen en de weersvoorspellingen aan het thuisfront. Deze app werkt zelfs met de traagste internetverbinding, omdat het text only is.


Reisapp 14: Wijs op Reis

Wijs op Reis is een app waarvan je hoopt dat je hem niet nodig zal hebben, maar die toch erg handig is om bij de hand te hebben. Deze Nederlandstalige app geeft je namelijk toegang tot informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Informatie omtrent adres- en contactgegevens van buitenlandse ambassades, reisadviezen en veiligheid. De app is alleen online te gebruiken.


Reisapp 15: XE Currency

Met de XE Currency app heb je altijd de laatste wisselkoersen bij de hand. Deze snelle en gebruiksvriendelijke app rekent om naar 11 verschillende valuta. Check de wisselkoersen zelf en voorkom dat je wordt opgelicht bij een wisselkantoor of dat je veel te veel betaalt voor die mooie souvenir. Om de bedragen te resetten hoef je enkel even met je iPad of smartphone te schudden. De XE Currency app is ook prima offline te gebruiken, hij kiest dan automatisch de laatst gebruikte wisselkoers.