De geheimen om als student te besparen op je uitgaven

Rechten in Leiden, geneeskunde in Nijmegen of economie in Tilburg. Wat en waar je ook studeert, het leven van een student is geen vetpot. Natuurlijk zijn er manieren om het leven wat goedkoper te maken. Denk aan het gebruikmaken van studentenkorting in de bioscoop of het nog dunner schillen van je aardappels. Dit zijn allemaal leuke tips, maar om het studentenleven echt wat goedkoper te maken vind je hieronder informatie over hoe je kan besparen op je grootste kostenposten!


Wonen

Het is een klein beetje afhankelijk van in welke stad je studeert, maar over het algemeen is het vinden van onderdak niet erg makkelijk en kan je dus ook niet te kieskeurig zijn. Het is daarom belangrijk om van je kamer, waar je toch al te veel voor betaalt, echt je eigen plekje te maken. Nou is dat sowieso al niet makkelijk, zonder budget is het helemaal een uitdaging. Maar wel een leuke uitdaging! Uiteraard is het lang leve winkels als Action en Kruidvat. Hier vind je leuke dingetjes die je kamer wat op kunnen vrolijken. Nog goedkoper ben je uit op sites waar gratis spullen aangeboden worden. Deze sites zijn vooral handig als je een bed, kast of bijvoorbeeld gordijnen nodig hebt. Ben je creatief? Vraag dan wat half volle spuitbussen verf van je graffiti spuitende neefje en leef je als een ware Picasso uit op je oude meubeltjes om ze om te toveren tot stijlvolle kunstwerken.

Extra tip: Ben je niet zo creatief? Word dan vrienden met een student van de kunstacademie, die doen alles voor een maaltijd!


Feestjes

Simpelweg verplicht voor iedere student en daarmee ook gelijk een grote kostenpost: feestjes. Zoals je waarschijnlijk wel zult merken is naar de stad gaan veel te duur en wordt deze gewoonte al snel vervangen door feestjes in studentenhuizen en andere vervallen gebouwen. Heb je weinig geld? Neem dan een fles/pak wijn mee en deel deze met je vrienden in de hoop er ook weer iets voor terug te krijgen. Heb je helemaal geen geld? Organiseer dan zelf een feestje. Hang een paar slingers op, zet je voordeur open en als iedereen naar huis is, of op de wc ligt te slapen, heb je een leuke avond gehad en er zijn genoeg restjes achtergebleven om jou de rest van de week van eten en drinken te voorzien!

Extra tip: Als je een filmavondje voor vier vriendinnen organiseert, dan staan er waarschijnlijk vier 1,5 liter pakken zoete witte wijn voor de deur. Denk daarover na als je de uitnodigingen verstuurt!


Studieboeken

Helaas ben je er met het betalen van je studiegeld nog niet. Vaak krijg je ook nog een boekenlijst waar geen einde aan lijkt te komen. Het kan geen kwaad om aan het begin van het studiejaar aan studenten die jouw jaar al afgerond hebben te vragen of alle boeken van de boekenlijst ook daadwerkelijk nodig zijn. Kom je er achter dat sommige boeken maar erg weinig of alleen tijdens groepsopdrachten gebruikt worden? Koop deze dan samen met een paar medestudenten. Worden er maar een paar hoofdstukken gebruikt? Dan is het kopieerapparaat in de bibliotheek snel gevonden.

Extra tip: Het is aan te raden om eerst te kijken of je boeken ergens tweedehands te krijgen zijn. Ken je iemand die met de opleiding is gestopt? Wie weet zitten zijn of haar boeken zelfs nog in folie en kan je ze voor een leuke prijs overnemen. Ook zijn er steeds meer websites waar je gebruikte studieboeken kan kopen, zoals Bol.com. Let er wel goed op dat je de juiste druk koopt!


Eten

Na belangrijke zaken als onderdak, studieboeken en feestjes is eten toch ook iets waar je niet onderuit komt. Natuurlijk staan er op het boodschappenlijstje van iedere student instant noodles en een aantal pakjes cup-a-soup, maar om het geheel iets afwisselender te maken is het handig om af en toe echt te koken. Woon je alleen? Kook dan grote porties en vries in wat je over hebt, hierdoor bespaar je veel geld en hoef je maar één keer in je te kleine keuken te staan zweten en heb je hier meerdere dagen plezier van. De lokale afhaalchinees heeft vast wel wat bakjes voor je, deze zijn perfect voor in de vriezer! Heb je huisgenoten? Maak dan een kookrooster. Zo kost het maken van een maaltijd misschien wel wat meer, maar de dagen dat je niet aan de beurt bent eet je gratis. En wie weet schuilt er achter één van je altijd maar op de bank hangende huisgenoten wel een ware sterrenchef!

Extra tip: Als je in het weekend bij je ouders bent, zeg dan af en toe hoe lekker je die ene stamppot vindt. De kans is groot dat er het volgende weekend een volle pan voor je klaar staat!


Overige tips

Vergeet niet dat je als student naast allerlei plichten ook rechten hebt. Dat je in een klein kamertje woont, betekent niet automatisch dat je geen recht hebt op huurtoeslag. Ook is de kans groot dat je recht hebt op zorgtoeslag. Verder zijn er veel bedrijven, verzekeringen en instanties die korting geven aan studenten. Het is niet altijd even leuk om te doen, maar verdiep je een avondje in deze zaken en voor je het weet hoor je bij het selecte clubje studenten dat ook in de laatste week van de maand nog een klein beetje geld over heeft!