Goedkoop op vakantie? Wij hebben uitgezocht hoe je het doet!

Ben je toe aan vakantie? Roepen de bergen in Zwitserland of de zonnige Côte d’Azur je al toe, maar kermt jouw portemonnee tegelijkertijd dat die vakantie dan wel low budget zou moeten zijn? Geen paniek! Wij hebben eens haarfijn voor je uitgezocht hoe je goedkoop op vakantie kunt. En dan doelen wij niet op wandelreizen met een knapzak, of logeren in een lekkende tent. Vakantievieren: dat kan luxe en goedkoop tegelijk zijn.

Richtingaanwijzer naar landen


Bestemming

Vakantieplezier begint allemaal met het uitzoeken van de juiste bestemming. En het mag dan een logisch en simpel feit zijn; we verliezen dikwijls snel uit het oog dat de vakantiebestemming de prijs van de vakantie stevig beïnvloedt. Vervang de Zwitserse Alpen door Slovenië, en je geniet van dezelfde majestueuze bergen terwijl je voor veel minder geld uit eten kunt. Veel toeristische plaatsen zijn erg duur, terwijl Europa en andere werelddelen nog ongerepte natuurgebieden kennen. Adembenemende gebieden bezoeken voor een habbekrats: het is heel goed mogelijk!


Boeken op het juiste moment: ver van tevoren, of juist kort vooraf

De prijs van jouw vakantie hangt geheel af van het moment waarop je de vlucht boekt. Voordelige vluchten en vakanties vind je of ver van te voren, of juist heel kort voor vertrek. Ga je voor de eerste, mogelijkheid, dan kun je namelijk profiteren van vroegboekkorting. Slaag je er echter niet in lang van te voren vluchten te boeken, dan kun je beter wachten tot het allerlaatste moment. De befaamde last minute vakanties zijn dan een uitkomst! Reisbureaus en vliegmaatschappijen geven op het laatste moment namelijk maar al te graag plaatsen weg, zodat zij geen lege stoelen of hotelkamers hebben.


Goedkoop vervoer naar de bestemming

Wanneer je het vliegtuig links laat liggen en liever met een auto naar het vakantieparadijs snelt, zijn er ook enkele tips om rekening mee te houden. Natuurlijk kun je gaan liften om benzine of diesel te sparen, maar dat is allicht voor de meeste avonturiers onder ons weggelegd. Brandstof besparen kan ook op een andere manier: bijvoorbeeld door eens te kijken of je kunt carpoolen. Diverse websites bieden deze mogelijkheid aan, waarvan Toogethr waarschijnlijk de bekendste is. Het komt erop neer dat je met iemand mee kunt rijden, die je vooraf hebt gesproken. Samen delen jullie de kosten.

Carpoolen

Een bezuiniging van een heel andere aard, is het tanken van benzine of diesel in het land waar deze brandstof het goedkoopst is. Zo kun je het beste de tank pas vullen wanneer de Duitse grens bereikt is, aangezien de brandstof daar goedkoper is.

Ook niet onbelangrijk: je kunt het beste de tolwegen vermijden. Daar heeft Frankrijk er nogal veel van, wanneer je een andere weg vindt kun je tientallen euro’s besparen. Ook mooi meegenomen: je ziet nog eens wat van het landschap!


Voordelig onderdak

Eenmaal op de bestemming beland, zijn er nog vele andere trucjes die je een hele hoop geld besparen op vakantie. Neem de hotelkamers. De prijs van een hotel hangt niet alleen af van het aantal sterren, maar ook heel erg van de ligging. In het centrum zul je de duurste hotels en pensions aantreffen. Toch hoeft dat niet te betekenen dat hotels uit de buurt van het centrum goedkoper zijn. Je zult dan immers vaker een taxi moeten nemen. Daarnaast hangt de prijs ook af van de restaurants die in de buurt van het hotel liggen. Wanneer we het over hotels hebben, bestaat er nog een bruikbare tip: vertrouw niet direct de eerste de beste hotelvergelijker. Iedere website die hotels aanbiedt, maakt namelijk andere kosten. Daardoor kun je het beste even verder klikken, voordat je een hotel boekt. Wie weet vind je een website waarop nog goedkopere hotelkamers aangeboden worden.

Hotels.com

De bekendste aanbieders van hotels op Acties.nl zijn Hotels.com en Expedia. Beide bieden regelmatig kortingscodes aan waarmee je extra voordelig kunt boeken. Bij Hotels.com boek je nu bijvoorbeeld met 10% korting, bij Expedia krijg je tijdelijk 5% korting op alle boekingen. Mooi meegenomen, toch?


Onderdak voor de avonturier

Voor de avonturier bestaan er nog vele andere opties dan een hotel. Zo kun je gaan couchsurfen: op de bank slapen bij locals. Op Couchsurfing.com vind je vast en zeker een local die bij je past. Doordat voorgangers een review achterlieten bij de aanbieder van een couch, kom je te weten waar je het beste kunt aankloppen. Een bijkomend effect is dat de local je vaak de mooiste, onontdekte plekjes van hun stad laten zien. Het is ook dé manier om voordelige shopping-adresjes op het spoor te komen, of om goedkoop en lekker uit eten te kunnen gaan.

Couchsurfen is dus niet alleen heel betaalbaar; het is ook een erg originele en bijzondere manier van reizen en vrienden maken. Wil je trouwens nog een stapje verdergaan? Dan is huizenruil ook een idee.


Vakanties voor werkpaarden

Ben je niet bepaald een strandhanger, dan zijn er legio vakanties die wellicht wel aan jouw behoeften voldoen. We hebben het over werkvakanties. Houthakken in de Pyreneeën, campingwerk in Bulgarije of werken op een organische boerderij: het is slechts een greep uit de mogelijkheden. Op veel sites vind je projecten van particulieren die passen bij het werk wat je graag doet. Daarnaast betekent een werkvakantie helemaal niet dat je geen tijd hebt om uit te rusten of de omgeving nader te inspecteren. Wanneer je werkt bij particulieren, kunnen zij vaak de omgeving laten zien.


Waar wacht je nog op?

Goedkoop en vakantie zijn twee woorden die heel goed samen gaan! Waar wacht je nog op? Pak snel de koffers in en wie weet welke voordeeltjes je nog allemaal tegenkomt op vakantie! Veel plezier!