Tips om goedkoop te koken voor een een- of tweepersoonshuishouden

Woon je op jezelf of samen met iemand anders? Dan kan het zo zijn dat je best veel geld kwijt bent aan boodschappen voor het avondeten. In verhouding is het natuurlijk veel goedkoper om voor meer mensen te koken. Maar ook voor een- of tweepersoonshuishoudens kun je met een aantal simpele tips goedkoop het avondeten bereiden.

Boodschappen mand

Koop handige ingrediënten
Het beste kun je tijdens het boodschappen doen kiezen voor handige ingrediënten. Dit zijn producten die je voor vele gerechten kunt gebruiken. Kaas is een voorbeeld van zo’n product. Je kunt het gebruiken voor op brood, maar ook prima voor kaassaus of een topping op de lasagne. Op deze manier bespaar je veel geld en eet je toch lekker.

Koop producten met een lange houdbaarheidsdatum
Koop voornamelijk producten die je voor een langere tijd kunt bewaren. Het is zonde om eten of drinken weg te moeten gooien omdat het over de datum is. Dan kun je het geld net zo goed meteen weggooien. Pasta’s, groenten uit blik en broodbeleg zoals pindakaas kun je voor langere tijd in de kast laten staan zonder dat het bederft.

Sla groot in
Er zijn producten die extra goedkoop zijn wanneer je deze groot inkoopt. Zo zijn de grootverpakkingen van pasta en rijst in verhouding stukken voordeliger dan een klein pakje. En deze producten zijn ook nog eens lang houdbaar dus je kunt het een tijdje in de kast bewaren.

Bananen

Kies voor het huismerk
Bij vele supermarkten kun je uiteraard de A-merken kopen. Deze staan vaak op ooghoogte, zodat je deze als eerste ziet. Maar de eigen merk artikelen zijn vaak net zo goed, dus waarom zou je meer betalen dan nodig is? Dit kan je een aantal euro per maaltijd schelen!

Ga voor aanbiedingen en promoties
Iedere supermarkt heeft weekaanbiedingen of zelfs aanbiedingen die een maand geldig zijn. Dit kan korting zijn, maar ook 1 + 1 gratis acties kunnen van pas komen. Door hier goed op te letten kun je meer geld in je portemonnee houden. Vaak krijg je een folder binnen met de actuele acties en anders kun je deze online vinden.

Spaghetti

Let op seizoensproducten
Bespaar veel geld door producten van het huidige seizoen te kopen. Deze zijn dan vaak extra voordelig, omdat er meer dan genoeg van beschikbaar is. Zo zijn prei en spruiten aan het begin en einde van het jaar erg goedkoop en in de zomer schaf je onder andere bloemkool en kropsla voordelig aan.

Hergebruik de restjes
Heb je producten over? Deze kun je de volgende dag weer gebruiken voor een andere maaltijd. Heb je te veel avondeten gemaakt? De volgende dag kun je het gewoon weer eten als lunch of avondmaal. Of gooi het in de diepvries voor een dag dat je weinig tijd of zin hebt om te koken.

Tot slot nog een tip! Bij de Albert Heijn kun je nog tot en met morgen bestellen met gratis verzending. Gebruik daarvoor de Albert Heijn actiecode.

Eet smakelijk!