Bespaar tot honderden euro's door de fiets te pakken!

Geld besparen door de fiets te pakken

Wil je graag geld besparen op een eenvoudige manier? Dan zou je toch eens moeten overwegen wat vaker de fiets te pakken. Ons stalen ros is namelijk hét ultieme middel om geld te besparen, een goede conditie te krijgen én bovendien is het milieuvriendelijk!


Elke dag een paar euro besparen

Heel veel mensen wonen binnen een afstand van 10 kilometer van hun werk en toch laat het merendeel daarvan de fiets in de schuur staan. Dat is jammer, want wist je dat je voor elke 15 kilometer die je fietst gemiddeld ruim 1 liter benzine bespaart? Dat is bijna twee euro!

Fietsen

Voor dagelijks afstanden tot 8 kilometer is de fiets een heel goed alternatief en de elektrische fiets voor afstanden tot zo'n 15 kilometer. Stel dat je elke dag 7,5 kilometer af moet leggen naar je werk. Dat is ongeveer 20 minuten fietsen. Dagelijks bespaar je daarmee bijna twee euro! Door naar je werk te fietsen in plaats van de auto te pakken, bespaar je dus ruim € 40,- per maand aan brandstof en als je het vergelijkt met het openbaar vervoer, zoals de bus of tram, loopt je besparing zelfs nog verder op! Maar ook voor andere kleine ritjes bespaar je veel door voor de fiets te kiezen, denk daarbij bijvoorbeeld aan je dagelijkse boodschappen of het naar school brengen van de kinderen.


Andere voordelen van de fiets

Ga je met de fiets, dan hoef je nooit te wachten, zoals met de bus of tram wel het geval is. Fietsen heeft bovendien nog meer voordelen. Zo krijg je nooit een boete voor te hard rijden, kom je nooit in de file te staan en hoef je geen parkeerplaats te zoeken. De tarieven om te parkeren zijn daarbij enorm hoog. Een middagje winkelen in de stad kost je al snel €10,- parkeergeld! Bij de meeste binnensteden in Nederland heb je daarentegen de beschikking over gratis bewaakte fietsenstallingen en dan kan je met die €10,- leuk iets anders doen!


Fiscaal voordeel van fietsen

Hoewel er vanaf 2015 wel het een en ander gaat veranderen voor wat betreft het fiscale voordeel van fietsen, is het nog steeds mogelijk om gebruik te maken van een het zogenaamde Fietsplan via je werkgever. Het kan namelijk zijn dat je (een gedeelte van) je nieuwe fiets vergoed krijgt, of anders een kilometervergoeding. Het is dan wel zo dat je de fiets op minstens de helft van je werkdagen ook daadwerkelijk moet gebruiken. Informeer dus naar wat en hoe hoog het voordeel precies is en neem in ieder geval contact op met je werkgever als 'fietsen' je goede voornemen voor het komende jaar is!


Slecht weer?

Vaak wordt het slechte weer genoemd als reden om niet te fietsen. Toch regent het uiteindelijk veel minder vaak dan je denkt. Schaf een goed regenpak en warme handschoenen aan voor de dagen dat het wel regent. Met goede waterdichte kleding ben je bestand tegen alle weersomstandigheden en door flink door te trappen, krijg je het vanzelf warm. Die enkele keer dat het wel echt heel slecht weer is, kan je altijd nog besluiten om met de auto of bus te gaan. Met de auto of het openbaar vervoer ben je echter altijd duurder uit en door vaker te fietsen heb je meteen meer lichaamsbeweging.


Fietsen is gezond!

Geld besparen door de fiets te pakken is een mooi doel, maar fietsen is ook nog eens heel goed voor je. Uit onderzoeken is gebleken dat als je minstens drie keer per week zo'n zes kilometer fietst, je conditie met minstens 10% voorruit gaat! Dat haal je makkelijk als de fiets kiest als vervoersmiddel om naar je werk te gaan.

Fietsen gezond


Kies een geschikte fiets

Om plezier te houden in het fietsen is het belangrijk dat je een goede fiets hebt waar je lekker op zit. Stel het stuur en zadel goed af zodat je lekker fietst en kies een fiets die past bij je lengte en die geschikt is voor de omgeving. Een stadsfiets voor een stad en terreinfiets voor als je veel buiten de stad fietst. Kies het liefst voor een fiets met versnellingen zodat je de versnelling aan kan passen als je tegenwind hebt of een heuvel op moet fietsen. Deze punten hebben enorme invloed op je comfort tijdens het fietsen.


Onderhoud

Natuurlijk is het belangrijk je fiets goed te onderhouden en te zorgen dat je veilig aan het verkeer kunt deelnemen. Houd in de gaten of je banden aan vervanging toe zijn en zorg ook voor goede verlichting en reflecterende accenten op je fiets of kleding. Je bent dan veel beter zichtbaar en dat is een stuk veiliger. Het onderhoud van je fiets kost natuurlijk wel wat, maar als je een beetje handig bent, kan je veel besparen door alles zelf te doen en betaal je dus alleen maar materiaalkosten. Het bedrag dat je daarvoor kwijt bent is natuurlijk niets in vergelijking met de onderhoudskosten van je auto, bovendien hoef je voor je fiets geen wegenbelasting te betalen.


Ga de uitdaging aan

De voordelen van fietsen zijn dus talrijk; je bespaart geld, bent milieuvriendelijk bezig en verbetert je conditie. Ga daarom de uitdaging aan, hak de knoop door en ga voortaan fietsend door het leven! Je schaart je dan bij de groep mensen met minder ziekteverzuim; ze zijn gezonder, hebben meer weerstand en minder last van stress. Kortom, je geniet meer van het leven en kan veel geld besparen door de fiets te pakken!