6 tips om duurzamer en voordeliger te leven

In 1987 werd er voor het eerst over klimaatverandering gesproken. Sindsdien zijn er ook mensen die klimaatverandering ontkennen. Echter bewijst de wetenschap keer op keer dat klimaatverandering een feit is en dat de mens hiervan de grootste oorzaak is. Natuurlijk denk je nu misschien: "Wat kan ik daar in mijn eentje aan doen?". Als jij in je eentje duurzaam zou leven en daarmee wilt bijdragen aan het milieu, schiet dat inderdaad niet veel op. Maar als iedereen dit denkt, gebeurt er natuurlijk niets. Daarom hebben wij een aantal simpele tips op een rijtje gezet, waarmee je al een stuk duurzamer maar ook voordeliger kunt leven!


Uitwisbare notitieboekjes

Wanneer je ervan houdt om je notities of ideeën op te schrijven in een notitieboekje, is een Correctbook een echte must-have. De notitieboeken van dit merk zijn uitwisbaar en herbruikbaar! Je zou het kunnen vergelijken met een whiteboard als boekje. De notities, tekeningen en krabbels drogen binnen enkele seconden. Met de gratis Correctbookapp kun je de notities digitaal opslaan, organiseren en delen. Achteraf kun je jouw notities uitwissen, waarna je het boekje opnieuw kunt gebruiken. Zo hoef je niet steeds een nieuw notitieboekje te kopen. Een Correctbook, of vergelijkbare notitieboekjes, kun je bestellen bij Bol.com en HEMA.


Vervang plastic producten door bamboe

Soms denk je er niet bij na, maar stiekem gebruiken we heel veel plastic terwijl dit helemaal niet nodig is. De oceaan is ermee gevuld, waar zowel het milieu als de dieren onder leiden. Plastic rietjes zijn bijvoorbeeld sinds de jaren dertig een van de meest gebruikte, maar ook meest onnodige producten op aarde. Overweeg daarom om simpele producten, zoals plastic rietjes, te vervangen door rietjes van bamboe. Het verliest zijn functionaliteit niet, je kunt ze opnieuw blijven gebruiken en het is een stuk duurzamer. Dus naast dat je duurzamer leeft ben je eigenlijk ook nog eens een stuk goedkoper uit met herbruikbare producten! Naast bamboe rietjes kun je ook bamboe tandenborstels, wattenstaafjes, wasknijpers en zelfs bamboe ondergoed kopen. Alle kleine beetjes helpen!

 

Lege fles

Wil jij producten van bamboe uitproberen? Bekijk dan hier waar je de bovengenoemde items met korting kunt scoren:


Herbruikbare producten

Dagelijks gebruiken we producten die we vervolgens weggooien, terwijl we ze makkelijk kunnen hergebruiken als ze van een ander materiaal zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de bamboe rietjes die we hierboven hebben benoemd, maar ook aan make-up remover en de bijhorende pads. Bij Douglas kun je dubbelzijdige make-up remover pads kopen van stof, die je kunt hergebruiken. Bovendien heb je voor deze pads alleen water nodig om de make-up van je gezicht te krijgen. Dus je bespaart je ook op de remover! Daarnaast kun je ook een stoffen boodschappentas kopen, zodat je niet steeds om een plastic tasje hoeft te vragen in de winkel. Een ander voorbeeld is een herbruikbare waterfles gebruiken, wanneer je elke dag een flesje water meeneemt naar school of werk.


Groene stroom

Essent introduceerde in 1995 voor het eerst groene stroom in Nederland. Inmiddels levert Essent altijd groene stroom aan zijn klanten, opgewekt door Europese windmolens. Wanneer je graag groene stroom uit Nederland wil hebben, kun je kiezen voor het pakket DubbelGroen. Je krijgt dan 100% stroom dat is opgewekt in Nederland én je krijgt 100% groen gas. Ook bij Nuon kun je een milieuvriendelijk abonnement afsluiten. Zo krijg je bij dit bedrijf een energiecadeau bij aanschaf van duurzame energie. Dit cadeau mag je zelf uitkiezen op de website.

 

Windmolen


Steun bedrijven die iets aan het milieu proberen te doen

Er zijn talloze bedrijven die proberen om onze wereld een betere plek te maken voor ons, maar ook voor de generaties die na ons komen. MBRC The Ocean is zo'n bedrijf. Zij willen bijvoorbeeld dat er geen plastic afval meer in onze oceanen komt. De armbandjes die je bij deze winkel koopt zijn 100% gemaakt van gerecycled plastic afkomstig uit de oceaan, zoals petflessen en oude visnetten. Van de opbrengst doneren ze meer dan 15% aan de strijd tegen de plastic soep. Natuurlijk kun je deze bedrijven, en het milieu, ook steunen door er zelf iets aan te doen. Raap bijvoorbeeld eens afval op als je het tegen komt op straat of op het strand.Shop bij winkels die alleen duurzame producten verkopen

Natuurlijk kun je ook eens een kijkje nemen wat het assortiment van duurzame winkels heeft te bieden. Kijk bijvoorbeeld eens bij Big Green Smile voor verzorgings- en beautyproducten of koop je nieuwe telefoon bij Green Mobile. Hier kun je refurbished telefoons kopen, vaak met korting, waarmee je zestien kilo aan CO2 uitstoot bespaart voor het milieu.