Valkuilen en tips: zo ga je slim om met jouw vakantiegeld

Als het goed is worden we deze week weer verwend met vakantiegeld bij het salaris. Waar geef jij dit extraatje aan uit? Moet jij nog een vakantie boeken? Zet jij het op je spaarrekening? Of heb je juist een grote uitgave op het oog? Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 1 op de 5 mensen spijt hebben van waar ze hun vakantiegeld aan uitgeven. Je kunt het maar een keer uitgeven en daarom hebben we alle valkuilen op een rij gezet, met daarbij een aantal handige tips voor hoe het dan wél moet.


Valkuil 1: Het bedrag valt lager uit dan verwacht

Uit onderzoek blijkt dat bij 45% van de mensen het bedrag van het vakantiegeld lager uitvalt dan in eerste instantie verwacht was. Het is dan ook aan te raden om je verwachting naar beneden bij te stellen. Je kunt beter een lager bedrag incalculeren en meer krijgen, dan andersom! Mocht het bedrag lager zijn, troost je dan met de gedachte dat je met dit extraatje nog een hoop kunt doen!

Tip: Winkels spelen volop in op de uitkering van het vakantiegeld door de ene na de andere aanbieding en kortingscode te lanceren. Wie weet houd je dus op een (onverwachte) andere manier toch meer geld over!

Spullen


Valkuil 2: Geen duidelijk plan maken

Ken je dat gevoel dat het geld als sneeuw voor de zon verdwijnt aan een terrasje hier en een shirtje daar? Wil jij je vakantiegeld bewust uitgeven? Dan is het verstandig vooraf een plan te maken waaraan je het bedrag gaat besteden. Resultaten van het Nibud onderzoek laten zien dat mensen het gebruiken om een vakantie te boeken (43%), te sparen (36%), korte uitstapjes mee te maken (16%) of om het te besteden aan grote aankopen (13%).

Tip: Wil jij voordelig een dagje weg met het gezin? Check de aanbiedingen van Groupon, ActievandeDag en HEMA Tickets eens. Zo krijg je al snel tot wel 60% korting op onder meer entreetickets, en houd je meer van je vakantiegeld over!

Zwemmende meisjes


Valkuil 3: Overhaast een vakantie boeken

Het meerendeel van de mensen geeft hun vakantiegeld uit aan het boeken van een vakantie. Geef je niet over aan het gevoel dat je, zodra het salaris gestort is, binnen 48 uur een vakantie geboekt moet hebben. Reisorganisaties hebben aanbiedingen en kortingen in overvloed en ook verschijnen er steeds meer last minute deals voor de zomervakantie. 

Tip: TravelBird, Expedia en D-Reizen hebben nu al een aantal goede acties waarmee jij tot 55% kunt besparen op je vakantie! 

Strandvakantie


Valkuil 4: Uitgaves op vakantie verkeerd inschatten

Over het algemeen schatten Nederlanders hun uitgaven op vakantie goed in. Ook hier geldt dat het aan te raden is om juist een ruimer budget in te calculeren. Je kunt maar beter aan het einde van de vakantie iets over houden, dan halverwege de vakantie op een houtje moeten bijten.

Tip: Gaan jullie attracties, musea of natuurparken bezoeken? Check voordat je vertrekt waar je het beste (en voordeligste) kaartjes kunt scoren en of het niet voordeliger is om ze vooraf online (met korting) te kopen via bijvoorbeeld Groupon, VakantieVeilingen of TicketVeiling.

Woestijn


Valkuil 5: Niet vooruit kijken

Is het verstandig om, nu jullie deze maand iets ruimer zitten, op vakantie te gaan? Een deel van de Nederlanders gebruikt het vakantiegeld om een extraatje op te bouwen, omdat ze het wellicht in de toekomst hard nodig gaan hebben. Wie weet staat jouw auto, koelkast of wasmachine het op begeven of kan er nog een financiële tegenvaller om de hoek komen kijken.

Tip: Schat je risico’s voor de toekomst eerst in voordat je je geld uitgeeft. En mocht je dan een wasmachine of ander witgoed nodig hebben, check dan eerst even de deals van Redcoon, BCC of Coolblue. Daar krijg je op dit moment tot wel 33% korting! 

Auto


Wat ga jij met je vakantiegeld doen?