7 manieren om te besparen op je maandelijkse uitgaven

Hoe ruim zit jij in deze tijd van de maand nog in je portemonnee? Houd jij je goede voornemen vol om minder geld uit te geven? Wij geven je nu 7 handige tips om geld te besparen op jouw maandelijkse uitgaven. Het zijn een aantal makkelijke en snelle manieren waarmee je net dat beetje extra overhoudt. Dat is toch mooi meegenomen!


1. Krijg inzicht in je uitgavepatroon

Voordat je begint met besparen is het belangrijk om überhaupt inzicht te krijgen in je bestedingspatroon. Wat komt er binnen en wat geef je per maand uit? Nog belangrijker: waar geef je het aan uit? Maak vervolgens een overzichtje met wat je per maand waar aan uit wilt geven. Dan heb je houvast wat betreft wat eruit gaat en houd jij je bestedingspatroon in eigen hand.


2. Grip op je vaste lasten

Kijk kritisch naar vaste lasten, zoals je sportschoolabonnement, telefoonabonnement en andere abonnementen. Wat heb je echt echt nodig, en waar kun je op besparen? Bij de meeste telefoonproviders is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om een eigen abonnement samen te stellen. Soms kun je gemakkelijk besparen door het aantal MB’s of belminuten te verlagen. Daarnaast kan je soms ook tientjes korting pakken door een slimme zorg/inboedel/autoverzekering te kiezen die bij je behoeftes past.

Vaste lasten


3. Check de rente van je spaarrekening

Weet jij hoe hoog (of laag) de rente van je spaarrekening is? Naast dat je maandelijks een bepaald bedrag spaart is het natuurlijk ook fijn als je er een bedrag aan rente op krijgt. Helaas is de rente vandaag de dag historisch laag en is het slimmer om uit te zoeken waar jij nog wel wat extra’s voor je geld krijgt.

Tip: vind jij sparen een interessant gegeven? Dan is het slim om uit te zoeken of beleggen iets voor jou kan zijn. Zo bouw je op lange termijn extra vermogen op, al zitten hier natuurlijk wel risico’s aan verbonden.


4. Bespaar op huishoudelijke apparaten

In het huishouden valt er een hoop geld besparen door slim om te gaan met huishoudelijke apparaten. Doe overal het licht uit waar je niet komt en bekijk eens hoeveel energie je waterkoker, koffiezetapparaat en wasmachine vreet. Goedkoop kan alsnog duurkoop blijken te zijn, wanneer jij voor een prikkie de apparaten scoort, maar ze flink wat elektriciteit blijken te gebruiken.

Tip: anno 2017 hebben veel apparaten een keurmerk waaraan jij kan aflezen hoe zuinig deze is. 

Koffiemachine


5. Doe mee met loyaliteitsprogramma’s

Steeds meer winkels starten met loyaliteitsprogramma’s, waarmee jij als vaste klant wordt beloond voor je aankopen. Zo spaar je per besteedde euro punten die je vervolgens weer kunt inwisselen voor korting in de webshop/winkel en krijg je rond je verjaardag een extra leuk cadeautje. Toch weer mooi meegenomen!

Tip: onder andere HEMA is onlangs gestart met een loyaliteitsprogramma in de vorm van een spaarpas en app. Als jij jezelf voor 5 februari aanmeldt, krijg je meteen €5,- korting op het complete assortiment!


6. Volg aanbiedingen op de voet

Met acties kun jij het meeste geld op korte termijn besparen. Koop bijvoorbeeld slim je boodschappen door vooraf een boodschappenlijstje te maken aan de hand van de folder van de plaatselijke supermarkt. Dit kan een hoop geld opleveren, want voor je het weet geef je een tientje extra uit aan onnodige spullen. Sla daarnaast groot in als er een stapelkorting geldt op producten die je vaker nodig hebt en shop zoveel mogelijk in de uitverkoop met een flink percentage korting.

Tip: eet een dag of een aantal dagen vegetarisch. Er staan een heleboel vegetarische recepten op het internet waarmee jij even lekker eet, maar net even wat meer bespaart! Vlees is natuurlijk niet het goedkoopste ingrediënt om te verwerken in een gerecht.

Boodschappen


7. Do it yourself

Soms moet je om te besparen snoeien in je uitgaven en gewoontes veranderen. Spreek bijvoorbeeld wat vaker thuis af met vrienden in plaats van in de stad. Wissel je favoriete restaurant en koffie hotspot in voor je huiskamer en kook een driegangendiner, of bak de lekkerste taarten zelf. Hiermee bespaar je niet alleen geld, het levert ook nog een hoop voorpret op! 


Heb jij nog een goede bespaartip? Deel hem met ons in de reacties!