Besparen op een heerlijk dagje uit? Het is zó makkelijk!

Tips om te besparen op een dagje uit

Een dagje uit is de perfecte manier om tijd door te brengen met je familie of vrienden. Daarnaast kun je tijdens een dagje uit lekker ontspannen en je hoofd even helemaal leegmaken. Of je nou kiest voor een dagje pretpark met je kinderen of een cultureel avondje uit in het theater, de mogelijkheden voor een leuke dagtrip zijn eindeloos. Voor zowel jong als oud is er altijd wel een passende activiteit te vinden. Genoeg redenen dus om er regelmatig een dagje tussenuit te gaan met het hele gezin. Een dagje uit kan helaas behoorlijk aan de prijs zijn. Jaarlijks verhogen de meeste attractieparken hun entreeprijzen, waardoor je steeds duurder uit bent. Niet alleen de entreeprijzen, maar ook het vervoer en het eten en drinken zorgen vaak voor hoge kosten. Gelukkig zijn er een heleboel mogelijkheden om te besparen op een gezellig dagje uit. Met onderstaande tips beleef je zonder twijfel een gezellig en bovendien goedkoop dagje uit.


Vervoer

Een attractiepark of dierentuin kan een behoorlijk eindje reizen zijn. Als je met de auto gaat kunnen benzine- en parkeerkosten flink oplopen. Ook reizen met de trein is niet altijd even goedkoop. Toch kun je op zowel reizen met de auto als reizen met het openbaar vervoer behoorlijk wat besparen door onderstaande tips op te volgen.

Parkeer verder weg
Parkeren in de buurt van een attractiepark is vaak ontzettend duur. De kosten voor parkeren kunnen oplopen tot wel €10,- per dag. Het kan dus voordelig zijn om, wanneer mogelijk, de auto verder weg te parkeren. Een klein stukje lopen kan al vele euro’s schelen!

Reis samen
Door samen te reizen met familie en vrienden kunnen de parkeer- en benzinekosten per persoon behoorlijk afnemen. Daarnaast is het natuurlijk extra gezellig om samen te genieten van een dagje uit. Als er in je vriendenkring niemand naar hetzelfde pretpark gaat, kun je ook gebruik maken van één van de vele carpool-applicaties, zoals Toogethr. Hiermee vind je makkelijk en snel mensen die dezelfde route af willen leggen als jij.

Reis met de trein
Reizen met de trein is niet altijd goedkoop. Gelukkig zijn er vaak vele acties waarmee je makkelijk veel geld kunt besparen. Met name omdat kinderen met een Railrunner-kaartje gratis of voor slechts €2,50 reizen, is het de moeite waard om uit te zoeken of een treinkaartje goedkoper is dan reizen met de auto. Ook zijn er vaak combinatieacties, waardoor je een toegangsbewijs in combinatie met een treinticket voor een voordelige prijs kunt aanschaffen. Daarnaast kun je soms gebruik maken van groepsaanbiedingen of voordelig reizen door niet in de spits te reizen.


Entreekaartjes

Achtbaan

Of je nou een dagje naar de dierentuin gaat of een musical wilt bezoeken, entreekaartjes vormen vaak je grootste kostenpost. Wanneer je iets meer tijd steekt in het zoeken van toegangskaartjes, kun je echter gemakkelijk besparen op entreeprijzen.

Koop je entreekaartjes altijd van tevoren
Wanneer je je kaartje pas aan de kassa koopt, betaal je vrijwel altijd de hoogste prijs. Door van tevoren je kaartjes te bestellen kun je dus veel geld besparen. Veel pretparken en dierentuinen bieden de mogelijkheid om je kaartjes online te kopen met enkele euro's korting. Door een ticket online te bestellen, bespaar je gemiddeld maar liefst €1,83 per kaartje. Voor een gezin met twee kinderen leidt dit tot een kostendaling van ongeveer 12% ten opzichte van de entreeprijs aan de kassa. Daarnaast hoef je met een online gekocht ticket vaak niet meer in de rij te staan en bespaar je dus ook nog een hoop tijd.

Bij o.a. Julianatoren en Burgers Zoo kun je besparen door je tickets vooraf online te kopen. Julianatoren geeft je in de online verkoop €2,- korting op toegangskaarten. Dierentuin Burgers Zoo maakt het mogelijk om kaartjes online te kopen met €1,50 korting.

Let op spaaracties
Diverse supermarkten en winkels hebben vaak acties, waarbij je kunt sparen voor hoge kortingen op dagjes uit. Door voor een bepaald bedrag boodschappen te doen of door bepaalde producten aan te schaffen, ontvang je zegels waarmee je kunt sparen voor kortingen. Een bekend voorbeeld is de jaarlijkse spaaractie van Albert Heijn, waarmee je kunt sparen voor €10,- korting op elk entreekaartje bij de Efteling. We hebben voor de Efteling overigens ook een actie gevonden voor €3,- korting op alle tickets.

Gebruik het internet
Door wat tijd te investeren in het zoeken naar kortingsacties op het internet kun je vaak vele euro's besparen. Wanneer je goed zoekt, is er altijd wel een kortingscode of aanbieding te vinden. Naast het zoeken naar acties kan ook het gebruik van veilingssites als VakantieVeilingen.nl, je een hoop geld besparen. Op deze websites kun je bieden op toegangskaartjes voor een dagje uit. Als je geluk hebt, kun je, door op het juiste moment te bieden, je kaartjes voor een zeer laag bedrag in huis halen. Daarnaast kun je op Marktplaats.nl ook regelmatig bieden op entreebewijzen aangeboden door mensen die hier geen gebruik van kunnen of willen maken.

Neem een abonnement
Een abonnement aanschaffen lijkt in eerste instantie vaak erg prijzig, maar kan in sommige gevallen het overwegen waard zijn. Vooral wanneer je vlakbij een pretpark, zwembad of dierentuin woont en hier regelmatig naartoe gaat, kan het voordelig zijn een abonnement te nemen. De kosten haal je er vaak na drie of vier bezoekjes al uit. Bovendien ontvang je bij aanschaf van een abonnement vaak ook korting bij allerlei andere parken of kun je een vriend of familielid meenemen tegen een gereduceerd tarief. Voor liefhebbers van cultuur is er natuurlijk ook de Museumkaart. Deze kaart is behoorlijk prijzig, maar geeft toegang tot vrijwel alle musea in Nederland.

Ga met een grote groep mensen
Bij veel dierentuinen en attractieparken kun je gebruik maken van groepskortingen. Wanneer je een park bezoekt met een groep van 20 personen of meer, profiteer je van hoge kortingen. Vraag dus je vrienden of familie of ze ook zin hebben in een dagje uit of ga op pad met je werk of vereniging. Wanneer je geen haast hebt, kun je ook voor de ingang van het park een groep van 20 mensen proberen te verzamelen die zo allemaal met korting naar binnen kunnen.

Panda's in de dierentuin

Schaf een kortingspas aan
Een kortingspas is vaak voor een klein bedrag verkrijgbaar, maar kan veel voordeel opleveren. Voorbeelden van kortingspasjes zijn de Nap-pas (Nationale Amusementsparken pas) en de CJP-pas. Met de Nap-pas profiteer je van hoge kortingen op meer dan 300 uitstapjes. De pas kost maar €20,- per jaar en is geldig voor maximaal vier personen. Niet alleen de pashouder, maar ook drie anderen profiteren dus van hoge kortingen. Een CJP-pas is beschikbaar voor iedereen tot 30 jaar en is verkrijgbaar voor €15,- per jaar. Naast korting op diverse dagjes uit, ontvang je met de CJP-pas ook korting op allerlei culture evenementen.

Bezoek een pretpark 's avonds of in het naseizoen
Veel pretparken hanteren in de maanden juli en augustus hogere entreeprijzen. In de lente- en herfstmaanden zijn entreebewijzen vaak enkele euro's goedkoper dan in de zomermaanden. Daarnaast is het buiten het hoogseizoen vaak ook een stuk rustiger, waardoor je minder lang in de rij hoeft te staan voor je favoriete attracties. Ook hanteren sommige pretparken en zwembaden een speciaal avondtarief. Door pas aan het eind van de middag het pretpark te betreden, ontvang je tot maar liefst €50,- korting op de entreeprijs.


Eten en drinken

Een lekker hapje en drankje mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens een gezellig dagje uit. Helaas zijn kosten voor eten en drinken vaak ontzettend hoog in amusementsparken. Hierdoor zorgt het kopen van consumpties in een pretpark vaak voor hoge en onverwachte kosten. Gelukkig kun je ook op deze kostenpost makkelijk besparen.

Neem zelf eten en drinken mee
Veel pretparken staan toe dat bezoekers zelf consumpties meenemen. Zelf eten en drinken meenemen is vele malen goedkoper dan lunchen of dineren in een amusementspark. Dit hoeft echter niet te betekenen dat het eten minder lekker is. Een zelfgemaakte lunch hoeft tegenwoordig echt niet meer te bestaan uit kleffe boterhammen. Er zijn op internet veel recepten te vinden voor een lekkere en gezonde lunch om mee te nemen. Ook een flesje water of frisdrank uit de supermarkt is vaak vele malen goedkoper dan datzelfde flesje drinken uit de automaat in een pretpark.

Zoek naar aanbiedingen
Op internet vind je niet alleen acties die korting geven op toegangskaartjes, maar vaak ook acties die korting geven op eten en drinken. Zo zijn er vaak toegangsbewijzen verkrijgbaar waarbij eten en drinken in de prijs zit inbegrepen. Ook zijn er op internet vaak kortingsbonnen te vinden, waarmee je korting krijgt op eten of drinken in diverse pretparken. Bovendien zijn er net over de grens in Duitsland een aantal leuke attractieparken, waarbij de entreeprijs inclusief eten en drinken is.

Goedkope dagjes uit
Een dagje uit hoeft natuurlijk niet altijd veel geld te kosten. Naast een dagje uit naar een populair en duur attractiepark zijn er natuurlijk ook nog vele opties die helemaal niks hoeven te kosten. Zo kun je bijvoorbeeld ook met je gezin een dagje naar het strand, een heerlijke boswandeling maken, gezellig gaan picknicken of naar een gratis kinderspeeltuin in de buurt.

Voetstappen in het zand