Alles wat je moet weten om slim om te gaan met je spaargeld

Drie tips om slim te sparen

Het is heel fijn om wat spaargeld opzij te hebben staan, maar wat kun je er eigenlijk allemaal mee te doen? Wat is bijvoorbeeld de beste manier om te sparen? En hoe kun je je spaargeld gebruiken om meer geld te creëren? Om dit te onderzoeken zullen in dit artikel drie tips worden besproken over hoe om te gaan met je spaargeld. Ontdek welke manier het beste bij jou en je wensen past en onderzoek de mogelijkheden. Je spaargeld kan zeker meer zijn dan alleen een potje voor noodgevallen. Voordat de drie tips één voor één de revue passeren, is het zaak om eerst eens uit te zoeken hoe je überhaupt aan spaargeld komt. Zonder middelen is er immers geen actie mogelijk!


Spaargeld creëren

1. Doel

Voordat je wat met je spaargeld kunt doen, moet je het eerst zien te krijgen. Om hiermee te beginnen is het belangrijk dat je een doel vaststelt. Waarom wil je eigenlijk sparen? Is het voor een grote uitgave, zoals een auto? Is het om een potje opzij te hebben staan voor noodgevallen? Spaar je voor iemand anders, bijvoorbeeld voor je kind? Sparen begint met een doel. Als je een doel hebt kun je ook bijhouden of het sparen de goede kant opgaat of dat het bijvoorbeeld te langzaam vordert. Denk na over je spaardoel en houd deze altijd in het oog.

2. Maandelijkse overdracht

Wanneer je eenmaal weet waarvoor je spaart, kun je uitzoeken hoeveel en hoe vaak je wilt sparen. Heb je bijvoorbeeld een vast inkomen, dan werkt het goed om een standaard bedrag maandelijks op je spaarrekening te zetten. Dit kan tegenwoordig heel gemakkelijk via internet bankieren worden geregeld en worden aangepast. Moet het flexibeler zijn, dan kun je jezelf een vaste herinnering op een bepaalde dag van de maand sturen, waarna je kijkt hoeveel je deze keer opzij kunt zetten. Gebruik de middelen die beschikbaar zijn om jezelf te blijven herinneren aan je doel en aan het sparen zelf.

3. Meer geld om te sparen

Als je het moeilijk vindt om te sparen, zou je de volgende truc kunnen toepassen. Elke keer wanneer je een product met korting koopt, zet je het geld dat je overhoud opzij voor je spaarpot. Je kunt dit met het hele bedrag doen of met een deel ervan. Op deze manier zorg je dat korting op een product je geld gaat opleveren op je spaarrekening. En je zorgt ervoor dat je het bespaarde bedrag niet aan iets anders uit gaat geven.

Houd er bij het sparen rekening mee dat we in Nederland een grens van €21.139,- hanteren voor eigen vermogen. Wanneer je meer hebt, zul je hierover belasting moeten betalen. Je mag je schulden er wel eerst nog vanaf trekken.


Goed, je hebt wat spaargeld op de bank staan. En nu? Wat kun je er allemaal mee doen om het te verhogen?

Tip één: kies de juiste bank

1. Kiezen

De allereerste tip klinkt wel heel logisch, maar wordt toch vaak over het hoofd gezien: kies de juiste bank uit. Verschillende banken hanteren nu eenmaal verschillende rentepercentages en de ene is hoger dan de andere. Op Spaarrente.nl kun je de actuele spaarrentes van Nederlandse banken vergelijken. Om het nog wat ingewikkelder te maken veranderen de percentages met enige regelmaat. Wanneer je bij één bank wilt blijven, moet je dus rekening houden met wisselende percentages en krijg je misschien meer of minder over je spaarrekening dan je in eerste instantie had gedacht.

Let daarnaast op de pakketten die de bank aanbiedt. Zo zijn er bijvoorbeeld spaarrekeningen die rekening houden met bepaalde periodes. Je krijgt dan vaak alleen het hoge rentepercentage op het bedrag dat je de eerste keer in die periode stort. Het geld wat er in de tijd daarna bij komt kan een lager percentage opleveren. Dit kan voordelig zijn als je een groot bedrag in één keer verwacht. Een ander voorbeeld is een spaarrekening waarbij het rentepercentage hoger uitvalt naarmate je een bepaalde drempel overgaat. Houd rekening met deze verschillen en kies de bank uit die het beste bij jouw doelen aansluit.

2. Naar een andere bank gaan

Een andere optie is dat je naar een andere bank gaat. Dit is goed mogelijk wanneer je niet gebonden bent aan één bank. Als je wilt genieten van de hoogste rentepercentages van het moment, dan zul je vaak naar een andere bank moeten gaan. Het is daarom belangrijk dat je toegang hebt tot je spaargeld en dit in één keer mee kan nemen. Het voornaamste nadeel van deze methode is de tijd die er in gaat zitten. Je moet in de gaten houden hoe de percentages fluctueren en steeds weer opnieuw de overdracht regelen. Het voordeel is uiteraard de hogere winst die je zo op je spaargeld kunt meepakken.


Tip twee: beleggen

1. Wat is het?

Sta je liever niet stil en wil je in actie komen? Dan is beleggen wellicht een goede optie. Hiermee gebruik je je spaargeld als investering om meer geld te kunnen verdienen. Je kunt investeren in aandelen, vastgoed, obligaties en grondstoffen. Het is ook mogelijk, en vaak een goed idee, om een mix van deze mogelijkheden te gebruiken. Je investeert een bepaald bedrag en door onder andere de koersfluctuaties zal je inzet verhogen of verlagen. Zoals je begrijpt brengt beleggen een aantal risico’s met zich mee en moet je goed nadenken over de verschillende mogelijkheden die je hebt.

2. Risico’s en mogelijkheden

Beleggen kun je zelf of door iemand anders laten doen. De bank biedt deze mogelijkheid vaak aan. Wanneer je zelf gaat beleggen heb je kennis en tijd nodig, je moet immers wel weten wat je doet. Een goede manier om hiermee te beginnen, is om je spaargeld in twee delen op te splitsen. Het ene deel gebruik je als investeringsgeld en het andere deel laat je staan. Mocht het misgaan, dan ben je niet in één keer al je spaargeld kwijt.

Het beleggen door iemand anders, zoals de bank, heeft als voordeel dat je er geen omkijken naar hebt. Je mag zelf bepalen hoeveel er wordt geïnvesteerd en stelt samen vast hoe dit zal worden gedaan. Deze service kost wel geld en dat kan een reden zijn om het zelf te doen.

Een hoger risico brengt vaak een hoger rendement met zich mee. Beleggen is niet voor iedereen, omdat je grotendeels afhankelijk bent van de koersstijgingen en –dalingen. Het voordeel is wel dat je inflatie tegengaat. Spaargeld dat stil staat wordt op een gegeven moment minder waard, omdat geld vaak minder waard wordt naarmate de tijd verstrijkt. Met beleggen ga je dit tegen doordat je het spaargeld inzet om een hoger rendement te krijgen.


Tip drie: zet geld vast

1. Blijf er vanaf

Vind je het moeilijk om van je spaargeld af te blijven? Dan kun je het vast laten zetten zodat je er niet bij kunt. Wanneer je je spaargeld voor een langere tijd vast laat zetten, krijg je over het algemeen een hoger rentepercentage. Het hangt sterk van je spaardoel af hoe je deze optie het beste kunt gebruiken.

Stel dat je een kind krijgt en vanaf zijn/haar geboorte wilt beginnen met sparen voor wanneer hij/zij 20 jaar is geworden, dan kun je een deposito afsluiten. Dat betekent dat je 20 jaar lang een vast bedrag per maand of jaar spaart en hier niet bij kunt komen. Pas wanneer je kind 20 jaar is geworden komt het bedrag vrij. Deze rente zal vaak hoger zijn dan wanneer je zelf 20 jaar lang spaart.

Het zou ook kunnen dat je bijvoorbeeld voor een auto wilt sparen, maar niet zeker weet of je financiële situatie stabiel blijft het komende jaar. Het kan dan beter zijn om wel toegang te hebben tot je spaargeld. Zo kun je rekening houden met de situatie van het moment, maar heb je vaak wel met een lager rentepercentage te maken.

2. Een andere manier

Wanneer je liever niet afhankelijk wilt zijn van de bank, kun je bijvoorbeeld je partner gebruiken als hulpmiddel. Stel dat je het heel moeilijk vindt om te sparen, maar je partner niet. Je partner kan dan een speciale rekening openen waarop hij/zij jouw spaargeld beheert. Zo ben je samen verantwoordelijk voor het sparen en kun je elkaar helpen om toch wel voor die magische spaargrens te gaan.


Tot slot

Je kunt veel verschillende dingen met je spaargeld doen. Het is belangrijk dat je onderzoekt welke methode het beste bij jou en je wensen past. Onderzoek wat je bank allemaal te bieden heeft, of beleggen iets voor je is of dat je wellicht beter het spaargeld buiten je bereik kunt vastzetten. En wie weet? Misschien maak je wel een combinatie van alle drie de mogelijkheden, het is allemaal mogelijk!