Het geheim om eenvoudig geld te besparen op je zorgverzekering

De zorgverzekering voor 2015 wordt weer duurder. Velen zoeken dan ook naar de goedkoopste zorgverzekering met de best mogelijke dekking. Het bedrag dat je dit jaar op je zorgverzekering kunt besparen, is echter niet zo hoog. Door zorgverzekeringen online te vergelijken, kun je niettemin toch geld op je zorgverzekering voor 2015 besparen. Op welke manieren kun je besparen op je zorgverzekering?


Veranderen van verzekeraar

Vele consumenten zoeken dit jaar naar de meest voordelige zorgverzekering. Dat was de voorbije jaren anders. Toen bleven we onze verzekeraar opvallend trouw en veranderden we nauwelijks van zorgverzekeraar. Dat velen dit jaar van zorgverzekeraar willen veranderen, is niet zo verwonderlijk. Tussen de duurste en de goedkoopste zorgverzekering bestaat nu maar liefst een verschil van ruim 375 euro. Dit omvangrijke prijsverschil is vooral het gevolg van de groeiende populariteit van de voordelige budgetpolissen. Bij je keuze voor de meest voordelige zorgverzekering, mag je je zeker niet blindstaren op de voordelige premie van deze verzekering. Bij de populaire budgetpolissen is het aantal ziekenhuizen waar je terecht kan, immers erg beperkt. Wie met een budgetpolis naar een ziekenhuis wil waar een verzekeraar geen contract mee heeft, moet in vele gevallen tot 50 procent uit eigen zak betalen. Voor je een zorgverzekering afsluit, doe je er dus goed aan na te kijken of je voorkeursziekenhuis op de lijst voorkomt.


Grotere vrijheid met restitutiepolissen

In vergelijking met de budgetpolissen, zijn restitutiepolissen niet alleen veel minder streng voor wat je ziekenhuiskeuze betreft, met een restitutiepolis kun je zelfs tot honderd euro besparen. De kostprijs van aanvullende verzekeringen vertoont eveneens opvallende prijsverschillen. Diegenen die tot hiertoe hun zorgverzekeraar trouw bleven, kunnen nu door van zorgverzekering te veranderen, honderden euro's besparen. Bij het afsluiten van aanvullende verzekeringen bij een andere verzekeraar, mag deze onderscheid maken op basis van bijvoorbeeld je leeftijd en/of je gezondheidstoestand. Verzekeraars hebben het recht naar de gezondheid van je gebit te vragen. Op basis daarvan kunnen ze je eventueel een aanvullende tandartsverzekering weigeren.


Hoe gezonder, hoe kleiner je risico

Ben je gezond, moest je de voorbije maanden weinig of niet daar de dokter en dus ook geen geneesmiddelen nemen? Dan kun je overwegen je eigen risico te beperken, en zo gemiddeld ruim twintig euro per maand op je zorgverzekering besparen. Je verplicht eigen risico wordt in 2015 minimaal 375 euro. Je kunt ook dit jaar opteren voor een zogenoemd vrijwillig eigen risico. Dat kost je maximaal vijfhonderd euro per jaar. Vorig jaar waren amper verzekerden geïnteresseerd in een hoger eigen risico. In sommige gevallen is een vrijwillig eigen risico voordeliger. Moet je volgend jaar toch beroep doen op de zorg? Dan moet je wél 875 euro betalen in plaats van de 375 euro die oorspronkelijk was voorzien. Je hoeft dit bedrag gelukkig niet in één keer ophoesten, dat kan bij de meerderheid van de zorgverzekeraars ook in termijnen.


Oververzekering vermijden

Méér dan tachtig procent van alle verzekerden koos vorig jaar voor een aanvullende verzekering. Zo'n aanvullende verzekering kostte gemiddeld ruim driehonderd euro. Velen hoefden echter geen beroep doen op hun aanvullende verzekering. De meest noodzakelijke zorg maakt immers deel uit van het basispakket. Hou er zeker ook rekening mee dat zorg in het buitenland meestal door je reisverzekering wordt vergoed, en dit op basis van de Nederlandse betalingstarieven. Hoe vaak maakte je de voorbije jaren gebruik van bijvoorbeeld kin- en/of fysio- , of holistische therapie? In vele gevallen volstaat een minder uitgebreide zorgverzekering dan diegene die je op het oog hebt. Te veel willen besparen is meestal ook niet goed. Zo kunnen sportbeoefenaars heel wat voordeel doen met het afsluiten van een aanvullende verzekering.


Besparen als lid van een collectief

Aansluiten bij een collectief van bijvoorbeeld werkgevers, patiëntenorganisaties, ouderenbonden en consumentenvereniging loont eveneens. Bij heel wat verzekeraars genieten leden van deze collectieven van belangrijke kortingen. Die kunnen oplopen tot maximaal tien procent op de premie van een basispakket. Sluit je als lid van een collectief aanvullende verzekeringen af, dan profiteer je van nog meer voordeel. Ruim zeventig procent van alle zorgverzekerden genoten vorig jaar van zo'n korting.


Hoge premie's voor tandverzorging

Omdat aanvullende verzekeringen voor tandverzorging meestal worden gebruikt door diegenen die vooraf al weten dat ze er zeker gebruik zullen van maken, staan de hoge premies niet in verhouding tot de vergoedingen. In vele gevallen kost zo'n aanvullende verzekering zoveel als het bedrag van de terugbetaling. Wie op zo'n aanvullende verzekering voor tandverzorging wil besparen, kan beter zélf voor zijn eventuele tandverzorging sparen. Orthodontie voor kinderen is niet opgenomen in het basispakket van je zorgverzekering. Als je kinderen bijvoorbeeld een beugel nodig hebben, moeten je onderverzekering zeker vermijden.


Bezoek vergelijkingswebsites

De verschillende verzekeraars en zorgverzekeringen online vergelijken is beslist een aanrader. Ben je zoals zovelen op zoek naar de zorgverzekering met de beste prijs/kwaliteitverhouding? Gebruik dan zeker enkele van de handige vergelijkingswebsites die er beschikbaar zijn. Voor het een uitgebreide vergelijking kun je onder meer terecht op Independer.nl en Hoyhoy.nl.


Naturapolis of restitutiepolis?

Bij het afsluiten van een zorgverzekering heb je de keuze tussen natura- en restitutiepolissen. Tussen beide zorgverzekeringen zitten belangrijke verschillen. Bij een naturapolis wordt de zorg die je nodig hebt, rechtstreeks door de verzekeraar betaald. De zorg die je hebt ontvangen van de zorgverleners waarmee je zorgverzekeraar samenwerkt, wordt in normale omstandigheden volledig vergoed. De keuze voor je favoriete arts of zorgverleners is bij een naturapolis echter strikt beperkt. Als je kiest voor een naturapolis, kun je uitsluitend beroep doen op een arts of zorgverlener waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft. Anders is het gesteld met een restitutiepolis. Daarmee geniet je naast een volledige dekking, ook over de vrije keuze van artsen en zorgverleners. Bij iedere zorgverlener geniet je steeds van dezelfde vergoeding. Een belangrijk nadeel bij een restitutiepolis is ongetwijfeld dat je bij de meerderheid van zorgverzekeraars de rekening eerst zelf moet betalen. De verzekeraar zal dit bedrag pas laten aan de verzekeringsnemer terugbetalen. Controleer voor het afsluiten van een restitutiepolis steeds de maximale vergoedingen die in de polisvoorwaarden zijn opgenomen.


Kiezen voor een naturapolis of restitutiepolis?

Beslis niet uitsluitend op basis van de verzekeringspremie die je moet betalen. Een restitutiepolis is meestal duurder dan een naturapolis. Als je maximale keuzevrijheid op prijs stelt, is een restitutiepolis je beste keuze. Met een naturapolis is je keuzevrijheid inzake je zorgverzekeraar immers beperkt. Ga zeker ook na of je sommige zorg wel nodig hebt. Is dit niet het geval? Kies dan voor de goedkopere naturapolis. Informeer je grondig voordat je een goedkopere zorgverzekering afsluit en sluit deze maximaal aan op je wensen en noden inzake zorg.


Extra tips om de premie van je zorgverzekering te verlagen

Er zijn nog andere mogelijkheden om de premie voor je zorgverzekering te verlagen:

  • Zorgtoeslag: wie het financieel niet zo breed heeft, heeft recht op een zogenaamde zorgtoeslag. Behoor jij tot de lagere inkomens, dan heb je recht op deze toeslag. Vergeet hem dus niet aan te vragen. Temeer daar deze zorgtoeslag in 2015 omhoog gaat. Diegenen met een hoger inkomen, zullen dan een kleinere zorgtoeslag ontvangen. Algemeen wordt verwacht dat de zorgpremie met hetzelfde bedrag zal stijgen als de premie van de zorgverzekering.
  • Wees zorgvuldig met het gebruik van geneesmiddelen: kies bewust voor de generische, lees goedkopere geneesmiddelen. Op die manier gaat de kostprijs van je geneesmiddelen niet ten koste van je eigen risico. Dat is wél het geval als je op advies van je arts, voor de duurdere geneesmiddelen kiest.
  • Betaal voor wat je écht nodig hebt: velen betalen voor zorg die ze uiteindelijk nooit nodig hebben. Je kan heel wat besparen door je huidige zorgverzekering grondig door te lichten. Is die zorgverzekering wel afgestemd op je wensen en noden inzake zorg?
  • Naturaverzekering: in vele gevallen is een zogenaamde naturaverzekering écht lonend. Heb je momenteel een restitutieverzekering, maar vind je volledige zorgverzekering minder belangrijk? Dan is een natura- of een budgetverzekering wellicht iets voor jou. Zo kun je heel wat besparen op de premie van je zorgverzekering.
  • Zorgverzekering online afsluiten: je zorgverzekering online afsluiten is meestal stukken goedkoper dan via de klassieke weg. Zo'n online verzekering geeft je dezelfde dekking als een “gewone” zorgverzekering.
  • Vooruit betalen: besparen op je zorgverzekering kan ook door je verzekeringspremie per kwartaal, per half jaar of per jaar betalen. Je zorgverzekering volledig vooruit betalen levert een korting op van gemiddeld zo'n drie procent.

Hoe kan ik overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

Als je van zorgverzekeraar wilt veranderen, zeg je je huidige verzekering voor 31 december op. Dan heb je tot 1 februari 2015 de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. In dit geval gaat je nieuwe zorgverzekering met terugwerkende kracht in op 1 januari. Als je een zorgverzekering bij een nieuwe verzekeraar te laat afsluit, riskeer je een boete.